Particulieren investeerden de afgelopen twee jaar € 1,6 miljard in vakantiewoningen en grond met een recreatieve bestemming. De markt voor huisjes is daarmee bijna verdubbeld. Meer mensen zijn vakantie in eigen land gaan waarderen, maar de recreatieobjecten zijn ook steeds meer in trek bij particuliere beleggers.
Vanwege de reisbeperkingen tijdens de coronapandemie vierden veel van ons vakantie in eigen land. Er was een run op campers en plezierboten en op vakantieparken voerde Nederlands de boventoon. Dat beviel prima. Zo zeer zelfs dat velen besloten tot de aankoop van zo'n tweede huisje in de natuur. Het FD onderzocht deze markt, samen met het Kadaster: in twee jaar tijd werden maar liefst 14.000 vakantiewoningen gekocht, voor een gemiddelde prijs van € 182.000,-.
Interessante belegging
Vakantiewoningen worden niet alleen gekocht om er zelf weekendjes te verblijven, of een langere periode. Ook aankoop-voor-verhuur trekt een groeiend aantal particuliere beleggers. Dat blijft niet per se beperkt tot één woning. Ten opzichte van de reguliere woningmarkt zijn de prijzen relatief laag en de regels soepeler. Tijdens het eerste corona-jaar was de rente bovendien nog extreem laag, en de overdrachtsbelasting 2%. In 2020 lag dan ook de piek in het aantal transacties.
Dirk Brounen, hoogleraar vastgoedeconomie Tilburg University
Volgens Dirk Brounen, hoogleraar vastgoedeconomie aan Tilburg University, beschouwen sommige vermogende particulieren investeren in recreatief vastgoed wel als 'het nieuwe goud'. Tegenover het FD stelt hij: 'Op verjaardagsfeestjes vertellen mensen hoe makkelijk je bezit kunt opschalen, met relatief weinig middelen. De wijze waarop wordt gepraat, doet denken aan huisjesmelkers in grote steden.' Dat leidt tot een verschuiving binnen de groep geïnteresseerden. Waren dat eerder vooral gepensioneerden, nu spreken verkoopadviseurs steeds vaker jonge gezinnen en vermogende ondernemers. Volgens experts is de gemiddelde leeftijd gedaald naar rond de 40.
Voor getrouwde of geregistreerd partners is de erf-vrijstelling zo'n 650.000 euro. Over het restant bedrag In het dossier 'Vakantievastgoed' onderzoekt het FD de geldstromen achter de explosief gegroeide markt van vakantiewoningen en -parken. Voor dit unieke project is samengewerkt met het Kadaster, en zijn onder meer ruim 78.000 verkoopakten geanalyseerd tussen 2010 en 2021. Dit onderzoek levert voor het eerst een landelijk beeld op van de omvang van de markt in vakantievastgoed, en de beleggers die hierin actief zijn. Het FD zal in een reeks publicaties inzoomen op verschillende thema's en aspecten binnen deze markt.
Voorwaarden voor verhuren
Als particulier je (vakantie)woning verhuren kan wat extra inkomen opleveren of de kosten drukken. Wel moet je met aardig wat zaken rekening houden: de belastingen, verzekeringen en of het wel mág:
Fiscaal advies
Ook belastingtechnisch zijn is er het nodige waar je op moet letten als je je vakantiewoning wilt verhuren. Je financieel adviseur helpt je graag de fiscale voor- en nadelen in kaart te brengen. Ben je nog niet zover, maar overweeg je de aankoop van een (tweede) woning? Dan is het eerst zaak af te stemmen over een passende financiering voor jouw situatie.
Bron: Nationale Hypotheekbond