Record aantal recreatiewoningen verkocht. Prijzen pieken.

Veel Nederlanders vierden vorig jaar vakantie in eigen land. Steeds meer ook in hun eigen vakantiehuis. Er werden in 2020 ruim 7.300 recreatiewoningen verkocht. 70% meer dan het jaar ervoor, alsdus de NVM. De gemiddelde prijs steeg naar een record van €172.500 (+13,6%). 

Aanbod inmiddels schaarser
Sinds 2004 brengt de NVM jaarlijks een rapport uit over de markt van recreatiewoningen. Zij stellen vast dat de oververhitting in de normale woningmarkt nu ook naar deze sector overslaat. Stonden hierin begin 2019 nog 1900 woningen te koop, een jaar later waren dat er nog maar circa 800.

De lage hypotheekrente en een toenemende vraag versus een beperkter aanbod leiden ook hier tot prijsstijgingen. En tot meer overbiedingen. In 2020 gebeurde dit bij 14% van de transacties (vs 6% in 2019). Een stijgende prijsindex komt ook doordat de verkochte woningen steeds groter (en luxer) zijn: de gemiddelde inhoud is 240 m3. Wel daalt de perceeloppervlakte licht. Ruim 9 op de 10 vakantie-onderkomens is vrijstaand.

Anders dan reguliere woningen staan recreatiewoningen wel langer te koop: gemiddeld meer dan een jaar (385 dagen). Opmerkelijk daarbij is dat woningen van meer dan een half miljoen sneller van eigenaar wisselen dan woningen tot een ton (285 dagen versus 500 dagen).

Waar praten we over? Een recreatiewoning is 'een tweede woning voor recreatieve doeleinden die in verschijningsvorm vergelijkbaar is met reguliere woonvormen; deze kan voor eigen gebruik bedoeld zijn maar ook als investering (verhuur) of een mix van beiden'.

De Waddeneilanden zijn opnieuw de duurste regio in Nederland

Recreatiewoningen 2020 (rapport NVM)

Verschillen per regio
Ben je op zoek naar een recreatiewoning dan maak je op de Veluwe/Utrechtse Heuvelrug de meeste kans. Daar vonden in 2019 de meeste transacties plaats en stonden begin dit jaar ruim 150 woningen te koop. In Drenthe de minste. Het duurst ben je uit op de Waddeneilanden. Al jaren populair steeg de prijs hier 30% naar een gemiddelde van € 375.000.

Ook Zeeland is in trek bij mensen die op zoek zijn naar luxe en ruimte. Deze provincie kent de hoogste vierkante meter prijs. Brabant is met een gemiddelde verkoopprijs van €117.000 de provincie met het goedkoopste aanbod.

Geschikt voor permanente bewoning?
De toenemende belangstelling voor de recreatiesector kent drie aanjagers. De lage rente maakt een vakantiewoning een interessant beleggingsobject. Verder stimuleerde Corona de trek van ruimte- en rustzoekers vanuit de stad. Recreatiewoningen blijken ook steeds vaker een toevluchtsoord voor mensen voor wie een normale koop- of huurwoning door krapte, betaalbaarheid of wachtlijsten onbereikbaar blijkt. In 2019 was hiertoe al eens een oproep in de Tweede Kamer. VVD & D66 refereerden daarbij aan starters en mensen die na een scheiding een woning zoeken.

Laat je goed voorlichten
Toch blijft het belangrijk dat je de lokale verordeningen in de gaten houdt. Gemeenten bepalen namelijk via hun bestemmingsplan of permanente bewoning is toegestaan. Ook een Vereniging Vereniging van Eigenaren van een park hanteert zijn eigen bepalingen. Soms mag het niet, maar wordt er gedoogd. Huren geeft je dan meer flexibiliteit - kopen toch vooral onzekerheid.

Overweeg je de aanschaf van een vakantiewoning? Makelaars kunnen het mooi vertellen, maar laat je ook goed voorlichten over de mogelijkheden door een onafhankelijk financieel adviseur.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie