Pilot gaat duizend duurhuurders aan hypotheek helpen

Je betaalt al jaren een hoge huur in de vrije sector en kan toch geen hypotheek krijgen. Zelfs niet als de lasten daarvan lager zijn. Dat is zuur. Voor duizend zogenaamde duurhuurders gaan enkele geldverstrekkers en de Nationale Hypotheek Garantie bij wijze van proef soepeler leennormen hanteren. Voorwaarde voor deelname is dat je de laatste jaren geen betalingsproblemen had.

Er zijn in ons land bijna 575.000 huishoudens die duur huren in de vrije sector. Zes op de tien hiervan is maandelijks zelfs meer dan een derde van het netto inkomen kwijt aan de huur. Bij hun zoektocht naar een koopwoning blijkt het voor deze ‘duurhuurders’ vaak lastig de financiering rond te krijgen. Dit ondanks eerdere versoepelingen, zoals het voor 90% laten meetellen van een partnerinkomen en de vrijstelling van de overdrachtsbelasting. Volgens Carla Mutsers van NHG gaat het om mensen die nu bijvoorbeeld € 1.200 tot € 1.500 huur per maand betalen en nog geen € 800,- aan hypotheek kunnen krijgen. Puur omdat het gezamenlijk inkomen volgens de standaard norm te laag. Dat wringt.

Pilot van NHG, Vereniging Eigen Huis en vier banken
De pilot is eind januari gestart. De initiatiefnemers gaan kijken hoe ze huishoudens via ruimere normen en maatwerk toch kunnen helpen. Kern daarbij is, dat je aantoont:

  • dat je de afgelopen drie jaar zonder problemen de huur betaalde en
  • dat dit niet ten koste ging van je spaargeld of toenemende schulden

De maximale hypotheek mag dan worden berekend op basis van je toekomstige woonlasten als huiseigenaar. Wel moet je deze lasten met je toekomstig inkomen kunnen betalen. Of het verstrekken van de hypotheek verantwoord is, bepaalt de geldverstrekker per individueel geval. Behalve NHG en Vereniging Eigen Huis (VEH) zijn er vier geldverstrekkers bij de pilot betrokken: Aegon, BLG Wonen, ING en vanaf eind maart ook Florius. 

Het gaat om mensen die 1200 of 1500 euro per maand aan huur betalen en nog geen hypotheek van 800 euro per maand kunnen krijgen...

Carla Muters, Nationale Hypotheek Garantie

Alleen voor hypotheken met NHG
Bij de pilot gaat het altijd om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Voor 2022 betreft dat dus woningen met een marktwaarde binnen de NHG-grens van € 355.000,-. Ga je maatregelen nemen die de woning energiezuiniger maken dan kun je tot € 376.300 lenen. Dat extra bedrag moet dan wel binnen een redelijke termijn volledig aan die voorzieningen worden uitgegeven.

De proef duurt in principe twee jaar en is in principe beperkt tot maximaal 1.000 hypotheken. Toch wordt dit aantal misschien al eerder uitgebreid als blijkt dat de pilot goed werkt. In de Telegraaf gaf NHG-voorzitter Carla Muters in ieder geval aan dat de initiatiefnemers niet twee jaar willen wachten met het analyseren van de resultaten.

Maatwerk, handelsmerk van de onafhankelijk adviseur
Natuurlijk is het goed nieuws als enkele grote partijen de voorwaarden voor koopstarters versoepelen. Maar maatwerk is iets waar onafhankelijke hypotheekadviseurs al veel langer succes mee boeken. Of je nu een duurhuurder bent op zoek naar een hypotheek-met-NHG of toe bent aan een volgend koophuis. Uit elkaar gaat of de woning geschikt wil maken voor je oude dag. Het blijft een kwestie van een goede case maken en daar de juiste aanbieder bij vinden. Van die geldversterkkers zijn er in Nederland zo’n veertig, ruime keuze dus. Wat opvalt is dat de grootbanken steeds wat terrein verliezen aan relatief nieuwe spelers met een onderscheidend aanbod. 

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht? Neem gerust contact op. 

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie