pilot duurhuur krijgt geen vervolg
Pilot 'Duurhuur' naar hypotheek krijgt geen vervolg

Via de pilot ‘Duurhuur’ probeerden Nationale Hypotheek Garantie en vijf banken  huishoudens met een forse huur te helpen aan een hogere hypotheek dan ze volgens de geldende leennormen konden krijgen. Bij gebrek aan belangstelling is de pilot nu gestopt. Toch ziet NHG een positief effect.

De pilot 'Duurhuur' werd in het begin van 2022 gelanceerd en was gericht op huurders die al geruime tijd aanzienlijk meer huur betaalden dan wat volgens de standaard hypotheeklasten haalbaar zou zijn. Met de betaalde huur als vertrekpunt konden onder bepaalde voorwaarden extra leningen worden verstrekt, waardoor de aankoop van een woning toch binnen bereik kwam. NHG werkte hierin samen met Aegon, BLG Wonen, Florius, ING en Vereniging Eigen Huis.

Markt zat tegen

Als gevolg van veranderende markt­omstandigheden zijn de kosten voor het verwerven van een koopwoning echter gestegen. Daardoor kan de beoogde extra leenruimte niet langer op een verantwoorde wijze worden gerealiseerd. De meerwaarde van de pilot is daarom sterk verminderd — er werden in dit kader uiteindelijk maar zeven hypotheken afgesloten.

Voor honderden huurders bleek woningfinanciering toch mogelijk

Carla Muters, voorzitter van de Raad van Bestuur NHG

Carla Muters, voorzitter van de Raad van Bestuur van NHG, betreurt dat de pilot 'Duurhuur' niet het gewenste effect had. Ze benadrukt echter dat het positief is dat enkele honderden huurders door deze pilot beseften dat ze wel degelijk in aanmerking kwamen voor woning­financiering, binnen de normale leennormen.

Verhelderend gesprek en maatwerk

Aan negatief sentiment heeft niemand wat. Beter weet je wat de mogelijkheden zijn, kijk maar naar het spin-off van de pilot: na een verhelderend gesprek met een goede hypotheekadviseur bleken veel huurders alsnog een woning te kunnen kopen.

Voor starters zijn er diverse regelingen en producten. Je adviseur kan daarmee maatwerk leveren dat tot meer leidt dan in een online rekentool naar voren komt. Flexwerkers kunnen mogelijk een hogere lening krijgen door te kijken naar hun arbeidsmarkt­perspectief. Mensen met een tijdelijk dienstverband kunnen hun volledige inkomen laten meewegen op basis van een intentie­verklaring van hun werkgever. Bij uitzendkrachten kan een perspectief­verklaring helpen bij het kwalificeren voor een hypotheek, wanneer ze meer dan een jaar voor een bureau aan de slag zijn. En ben je nog geen drie jaar zzp’er? Ook dan heeft het nut je licht op te steken bij een adviseur en te kijken welke geldverstrekkers je kunnen helpen.

Misschien is een Starterslening wat voor jou. En heb je een middeninkomen, tot twee maal modaal? Vanaf 2024 is er dan tot € 50.000 koperskorting beschikbaar via het Nationaal Fonds Betaalbare woningen, voor de aankoop van nieuwbouw tot € 355.000. Natuurlijk is maatwerk ook mogelijk voor huidige woningbezitters die overwegen te verhuizen. Soms vormt de financiële puzzel een uitdaging. Des te mooier is het alle expertise uit de kast te halen en toch de gewenste financiering rond te krijgen.

NHG en haar samenwerkings­partners zetten zich regelmatig in om innovatieve hypotheek­producten te ontwikkelen. Het doel is om obstakels weg te nemen die consumenten ervaren bij het verkrijgen van verantwoorde woning­financiering. Dit streven blijft onverminderd van kracht, ondanks het einde van de 'Duurhuur' pilot. Je hypotheekadviseur volgt nieuwe ontwikkelingen uiteraard op de voet.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie