Recordaantal hypotheekaanvragen door 'oversluiten'. Wacht jij af of doe je mee?

Het eerste kwartaal van 2020 telde meer aanvragen voor een hypotheek dan ooit. Waarom? Door opnieuw iets meer woningverkopen, maar vooral door mensen die hun bestaande hypotheek ‘oversloten’ of een tweede hypotheek namen: +87%! Is dat ook voor jou verstandig?

Dalend vertrouwen leidt tot actie
Vanaf 12 maart ging Nederland in een ‘intelligente lockdown’. In de kwartaalcijfers van het Hypotheek Data Netwerk (HDN) zitten dus maar 3 Corona-weken. Toch zorgde dit al meteen voor onrust. En actie! Veel huizenbezitters vrezen namelijk dat de hypotheekrente zal stijgen. Als dat zo is, gaan hun maandlasten flink omhoog wanneer hun rentevaste periode afloopt.

Omdat de hypotheekrente in 2020 toch al historisch laag was, adviseerden wij sowieso al vaker klanten over het oversluiten van hun hypotheek. Nu het consumentenvertrouwen in april sterker daalde dan ooit, stijgt dat aantal fors. Landelijk gezien kwam in maart al een kwart van alle hypotheekvragen van een oversluiter; in april steeg dat aantal tot bijna 30%. Terwijl er toch ook meer aanvragen zijn van kopers. Want er worden nog steeds, zelfs iets meer huizen verkocht.

Waarom oversluiten of een tweede hypotheek voordelig kunnen zijn
Onlangs gaven we je al drie tips die je helpen kiezen voor oversluiten (of niet). We konden al diverse relaties helpen aan lagere maandlasten, waarmee ze de oversluitkosten ruimschoots terugverdienen. Klik op de link voor meer informatie. Of neem even contact op. Doe dat ook als meer wilt weten over het afsluiten van een tweede hypotheek. Via de link vind je onze uitleg hoe dit bij een verbouwing van pas kan komen. Is de waarde van je woning de laatste jaren aardig toegenomen, dan biedt dat soms  letterlijk en figuurlijk ruimte voor een extra hypotheek. Op dit moment sluit je die nog voor langere tijd af tegen een gunstige rente. Uit recente cijfers blijkt dat meer dan de helft van het aantal aanvragen nu een looptijd kennen van 20 jaar, of zelfs 30.

Oversluiten is voor alle leeftijdsgroepen
Ook als je al lang een hypotheek hebt, is oversluiten een optie. De 1e kwartaalcijfers van HDN laten een explosieve stijging zien onder gepensioneerden: met maar liefst 125%. We nemen graag de tijd  te beoordelen of dat ook voor jou gunstig is. Oversluiten, of een deel van je overwaarde verzilveren? In deze bijzondere tijden is het goed om zekerheid te krijgen over je financiële toekomst. Helder, onafhankelijk advies helpt daarbij! Eventueel ook via de webcam.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie