Oversluiten hypotheek nog voor velen voordelig. En voor jou?

Nog nooit gecheckt of oversluiten gunstig is? Zonde, want dat kan je tot duizenden euro's opleveren. Een lagere rente betekent lagere maandlasten. En veel lager dan nu wordt die niet, volgens experts. Betaal je meer dan 2 of zelfs 3%? Check dan nu wat jij kunt besparen.

Ook een hypotheek van vóór 2016?
Wie 5 jaar geleden een hypotheek afsloot - en niets deed - betaalt waarschijnlijk flink meer rente dan je nu kunt krijgen. Bij meer dan 3% is dat al snel twee maal zo veel. Sinds de zomer van 2020 regent het renteverlagingen, met zo wat elke twee weken een nieuw laagterecord.

Fikse groei aantal oversluiters
Die lage rentes blijven niet zonder gevolg: volgens Hypotheek Data Nederland (HDN) springen vooral ‘oversluiters’ hier massaal op in. In februari waren zij goed voor 29% van alle hypotheekaanvragen. Vaak kiest men daarbij voor rentevaste periode van 20 jaar. En toch kwam de gemiddelde rente voor alle aanvragen op 1,7%. In maart zakte dat nog weer verder: naar 1,5%.

Rem op verdere rentedaling, dus nu actie?
Hoe dat verder gaat weet niemand, maar de bij ‘20 jaar vast’ lijkt er een bodem bereikt. Ook bij de hypotheekrentes van 5, 10 en 30 jaar vast zien we minder rentedalingen. Een goed moment dus om na te gaan hoe oversluiten voor jou uitpakt?

Wat zijn je voordelen?

  • Een lagere rente betekent lagere maandlasten
  • Geen eigen geld nodig - de oversluitkosten kun je meefinancieren (onder voorwaarden)
  • Een extra lening - bijvoorbeeld voor verbouwen of verduurzamen
  • Zekerheid voor de lange termijn - en zeker weten dat je niet teveel betaalt

Wat speelt een rol?

  • Je inkomen, huidige rente en rentevaste periode
  • Wel of geen verhuisplannen
  • Advies-, notaris- en taxatiekosten plus de boeterente bij je huidige hypotheekbank

Wat kun je doen?
Of oversluiten voor jou gunstig uitpakt hangt mede af van de boete die je huidige bank je rekent. Zij missen immers de hogere rente die je nu betaalt, wanneer jij je hypotheek in één keer aflost met een nieuwe lening. Of dat nu bij hen zelf is of elders. Die keuze is aan jou. Laat je daarover goed informeren. Een (onafhankelijk) hypotheekexpert kan het je netjes voorrekenen.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie