ontwikkeling huizenprijzen verschilt per regio AdobeStock 91443565
Ontwikkeling huizenprijzen verschilt per regio

De laatste drie maanden van 2023 lag de gemiddelde huizenprijs ruim 5% hoger dan vorig jaar. Wel zijn er regionale verschillen en zien we op de kortere termijn ook al wat minnetjes ontstaan. Hoe zit dat hier in de buurt? En wat leveren de verschillende type woningen zoal op?

De stijging op jaarbasis was het afgelopen kwartaal 5,3% becijferde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Alleen in Zeeuws-Vlaanderen daalden de huizenprijzen, met -1,6 procent en voor Zuid-west Overijssel was er een bescheiden min van -0,3%. Daarentegen stegen de prijzen met rond de 10% in Noord-Limburg (+10,8%), Zuidoost-Friesland (+9,5%) en de Zaanstreek (+8,9%). Van de grootstedelijke regio's laat alleen Utrecht een bovengemiddelde stijging zien (gemiddeld +7,3%).

Prijsontwikkeling in de regio

Benieuwd of de regio waar jij woont ook ‘donkergroen’ kleurt, of recent juist een daling laat zien? Business Insider vatte zowel de ontwikkeling op jaar- als kwartaalbasis samen in twee interactieve grafieken

We zien het beschikbare aanbod woningen weer kleiner worden

Lana Gerssen, NVM-makelaar

Meer minnetjes

Vergeleken met juli t/m september leverde een woningtransactie in het slotkwartaal gemiddeld 3,1% meer op. Dit is de derde stijging op rij, terwijl de prijzen daarvoor juist drie kwartalen daalden ten opzichte van de voorliggende periode. Op kwartaalbasis zijn er wel wat meer regio’s waar de prijzen (licht) daalden. De grootste min komt ook hier voor rekening van Zeeuws-Vlaanderen met -2,6 procent. In Zuidwest-Drenthe, Alkmaar, Overig Groningen en Zuidoost-Zuid-Holland was sprake van een beperkte prijsdaling van minder dan een procent. In Delfzijl, Utrecht en Noord-Friesland stegen de prijzen dan weer (ruim) bovengemiddeld ten opzichte van kwartaal drie. De bovenstaande link geeft meer details voor jouw regio. Of bekijk de uitgebreidere rapportage van NVM

Disbalans woningmarkt groeit

Dat de prijzen van woningen stijgen is verklaarbaar. Hier speelt typisch een verkeerde balans tussen vraag en aanbod. Door dalende rentes en gestegen inkomens zijn woningen beter te financieren, maar de krapte neemt alleen maar toe. "We zien het beschikbare aanbod woningen weer kleiner worden en dat wakkert de concurrentie tussen kopers aan", aldus NVM-makelaar Lana Gerssen in een pers-toelichting.

Eind van het derde kwartaal stonden er bij NVM makelaars nog ruim 28.000 woningen te koop, drie maanden later waren dat er nauwelijks meer dan 25.000 — een kleine 10% minder. In vergelijking met een jaar eerder is er alleen in Zeeuws-Vlaanderen een ruimer aanbod, in tien andere regio’s nam dat met maar liefst 30% of meer af.

In het laatste kwartaal wisselden er zo’n 36.500 huizen van eigenaar. De gemiddelde opbrengst was € 434.000. Voor een tussenwoning werd gemiddeld € 396.000 betaald, een hoekwoning werd voor gemiddeld € 414.000 verkocht, een twee-onder-een-kap woning voor € 472.000 euro en een vrijstaand huis voor € 627.000. Voor appartementen lag de gemiddelde verkoopprijs op € 363.000.

Weer boven de vraagprijs

Een jaar lang vonden kopers en verkopers elkaar in een verkoopprijs ónder of op het geadverteerde bedrag. Dat veranderde het afgelopen kwartaal: kopers betaalden voor hun toekomstige woning gemiddelde 1,3% boven de (laatste) vraagprijs — voor tussenwoningen was dat zelfs bijna 3%. Partijen vinden elkaar ook weer sneller dan voorheen. Bijna de helft van de woningen wordt nu binnen een maand verkocht. Slechts een kwart staat langer dan drie maanden te koop.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie