Nog geen 50% nieuwe hypotheken zijn voor een woning: bij- en oversluiten stijgt

Het tweede kwartaal van 2021 liet een historisch hoog aantal hypotheekaanvragen zien. Alleen niet voor de aanschaf van een woning - dat aantal daalde met 12,5%. De groei komt van het oversluiten naar een lagere rente en het bijsluiten van een hypotheek bijvoorbeeld voor een verbouwing. 

Verbouwen in plaats van verhuizen
Nog steeds kiezen meer huishoudens ervoor hun hypotheek over te sluiten naar de bijzonder lage rentes die je momenteel voor lange tijd kunt vastleggen. Volgens het Hypotheken Data Netwerk (HDN) waren dat er bijna 34.500 (+2,5% meer dan het 2e kwartaal van 2020). De grote groei (+33,7%) komt echter van de groep 'Verbouwers': mensen die een extra hypotheek bijsluiten om hun huis op te knappen, te verduurzamen of levensbestendig te maken (geschikt voor je oude dag).

Gemiddeld gaat het bij een hypotheek voor een verbouwing om een bedrag van €50.000. Vooral buiten de Randstad kiezen meer mensen dan vorig jaar voor een verbouwing in plaats van een verhuizing: in Groningen, Friesland en Drenthe was de groei rond de 30%. In de andere provincies was die groei lager.

Ook gepensioneerden waren zeer actief het afgelopen kwartaal. Via 12.578 aanvragen (+27,5%) werd er gemiddeld €174.300 over- of bijgesloten. Lagere maandlasten of het verzilveren van de overwaarde geven meer bestedingsvrijheid. Voor leuke, nuttige of noodzakelijke dingen. 

Al met al was het aantal hypotheekaanvragen van niet-kopers sinds 5 jaar weer groter dan van kopers.

Schaarse woningen steeds duurder
De oververhitte huizenmarkt zorgt voor sterke stijgingen van het hypotheekbedrag en van de woningwaarde. Woningen die nog werden verkocht gingen gemiddeld van de hand voor bijna €450.000 (+18%). Kopers brachten daarbij flink meer eigen geld in: bijna een ton. Het aangevraagde hypotheekbedrag bedroeg namelijk een kleine €350.000 € (+12,2%).

Inmiddels wisselden woningen in zowel Noord-Holland als nu ook Utrecht van eigenaar voor meer dan een half miljoen euro. Steeds minder kopers kunnen bij hun hypotheek een Nationale Hypotheekgarantie (NHG) aanvragen - die is beperkt tot € 325.000 (plus max. 6% meer voor energiebesparende maatregelen).

Alleen groei in het hogere segment
De schaarste op de woningmarkt speelt zich vooral af rond betaalbare woningen. Daarbij moet je tegenwoordig al denken aan woningen rond de 3 ton... De vraag is groot, het aanbod beperkt. En dan zijn er nog koopkrachtige beleggers. Zo daalde het aantal aanvragen onder jonge starters met een complex, flexibel inkomen (-29%), dertigers met meer vastigheid maar een lager inkomen die willen switchen van huren naar kopen (-28%) en mensen die willen doorstromen naar hun tweede eigen woning (-52%).

Alleen starters met een hoog inkomen (17,5%) en zogenaamde opstromers die de flinke overwaarde op hun huidige woning inbrengen bij de aankoop van een luxe nieuwbouwwoning (+14%) lieten het afgelopen kwartaal nog een stijging van het aantal hypotheekaanvragen noteren.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie