Nauwelijks beweging in koop- én huurmarkt

Hoge prijzen, weinig aanbod en een stijgende rente zorgen dat er maar weinig huizen te koop komen. Maar ook de huurmarkt zit behoorlijk op slot: in de vrijehuursector kregen dit  jaar 30% minder woningen andere bewoners. Wel stegen de huurprijzen fors, soms met meer dan 10%, aldus makelaarsvereniging NVM.

Samen met de vereniging van Vastgoedmanager (VGM NL) vergeleek de NVM de verhuisbewegingen in het eerste kwartaal van 2022 met die van vorig jaar. In de vrije sector zagen zij een vrijwel gelijke teruggang van de overdracht van huurwoningen binnen appartementen (-30%) als eengezinswoningen (-28%).

De doorstroming loopt zowel binnen als tussen de segmenten volledig spaak

Onno Hoes, voorzitter NVM

Onoverbrugbare kloof
Net als in de kopersmarkt komen er maar weinig woningen vrij. Bij de presentatie van de cijfers gaf NVM-voorman Onno Hoes aan dat “de doorstroming zowel binnen als tussen de segmenten volledig spaak loopt”. Hij doelt daarmee op het voor velen onoverbrugbare gat tussen de sociale huurprijzen en wat men in de vrije sector moet betalen. En ook op de kleine kans die mensen in de vrijesectorhuur maken op een koopwoning. Dat is enerzijds omdat ‘duurhuurders’ volgens de geldende leennormen bij een hypotheekaanvraag veel minder aan woonlasten mogen besteden als ze gewend zijn. Anderzijds is er voor huiseigenaren zelf weinig aanbod als ze willen verhuizen. Zo blijft iedereen zitten waar-ie zit.

Sterke prijsstijgingen
In de vrije sector laten de huren dit jaar een flinke stijging zien: gemiddeld 7,8%. In steden die bekend staan om extreme huurprijzen — Amsterdam, Utrecht en Den Haag — was die stijging iets lager: gemiddeld rond de 2,5%. In Almere, Amersfoort en Eindhoven liepen de prijsstijgingen juist in de dubbele cijfers, respectievelijk met maar liefst 13, 15 en 17%. De provincies buiten de Randstad zijn bezig met een inhaalslag. Zowel in Friesland en Drenthe als in Zeeland en Limburg stegen de prijzen met meer dan 10%. In de vrije sector betaal je nu in Nederland gemiddeld € 14,43 per vierkante meter aan maandhuur.

Uitzondering voor duizend duurhuurders

Sinds enkele maanden loopt er een pilot — met o.a. Nationale Hypotheek Garantie — waarbij huishoudens die langer dan drie jaar probleemloos een hoge huur betalen een hogere hypotheek kunnen krijgen dan gebruikelijk. In plaats van met alleen hun inkomen baseert de geldverstrekker zich daarbij op de ‘werkelijke lasten’. Hoeveel huizenzoekers hiervan al gebruik maakten is niet duidelijk, wel dat de initiatiefnemers de groep bi succes graag willen uitbreiden tot meer dan 1.000 hypotheken. Vraag je hypotheekadviseur naar de voorwaarden.

Vraag je hypotheekadviseur naar de voorwaarden

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie