Voordelig taxeren woningwaarde straks niet meer mogelijk?

Volgens een nieuwe Europese richtlijn is een ‘modelmatige’ waardebepaling van je woning voor een hypotheek binnenkort niet meer toegestaan. Dat kan nu al vanaf  € 4,95 terwijl een taxateur al snel honderden euro's rekent. Soms is dat nuttig, soms ook niet nodig. Nederlandse banken willen de voordelige variant behouden. Wat kun je ermee?

Wat is een modelmatige taxatie?
Een modelmatige taxatie combineert data uit verschillende bronnen. Via statistische analyses bepaalt zo’n model een betrouwbare vastgoedwaarde. Voor eengezins koopwoningen en -appartementen kun je bijvoorbeeld terecht bij Calcasa (€ 27.95) of RWWR.nl (€ 4,95).

Dit ‘Register Woningwaarde Registraties’ baseert zich op gegevens van de woning via data van de gemeente. Dit zijn onder andere de locatie, het bouwjaar, de perceel- en woonoppervlaktes, het type woning en de prijzen van minimaal 30 vergelijkbare woningen in de buurt. Oudere transacties en waardes ‘vertaalt’ het model naar het heden. Dat levert een compleet rapport op, met een kaart van het Kadaster, het nu bekende energielabel en de prijzen van de laatst verkochte woningen in de buurt. Je kunt het zó downloaden na het invoeren van postcode + huisnummer. 

Wat kun je met een ‘online’ woningwaarderapport?
Behalve dat je misschien nieuwsgierig bent naar wat jouw woning waard is (of die van iemand anders) biedt een online taxatie je diverse praktische aanknopingspunten. In veel gevallen voldoet zo’n rapport - nu nog - bij het aanvragen van een hypotheek of wijzigen ervan. Wij zullen je hierover tijdig informeren, want sommige banken of omstandigheden verlangen dat er toch een taxateur ter plekke komt.

Ben je nog niet zo ver, dan is de berekende waarde al een aardige indicatie van een reële prijs bij de aan-/of verkoop. Vanzelfsprekend houdt een model geen rekening met een nieuwe keuken, of oude badkamer en andere uiterlijke en onderhoudskenmerken. Je kunt het rapport ook gebruiken voor het verkrijgen van rentekorting op je hypotheek. Dit speelt als deze door een hogere waarde in een lagere risicoklasse komt. Rond februari kan het rapport van pas komen bij een bezwaar tegen je WOZ-aanslag, als het model een lagere waarde berekent.

Alleen verboden bij hypotheken (vanaf juni 2021)
Wat nu speelt, is een nieuwe richtlijn van de Europese Bankenautoriteit (EBA). Deze schijft voor dat banken vanaf 1 juni 2021 niet langer een taxatiewaarde mogen gebruiken die door een model is berekend. Dat geldt alleen bij de aanvraag of wijziging van een woninghypotheek. En ook alleen voor banken; o.a. verzekeraars mogen de modelmatige woningwaarde wel blijven hanteren.

Banken en de VEH bepleiten uitzondering
Volgens de Vereniging Eigen Huis is dat krom. Zij willen deze marktverstoring voorkomen.

"Wij doen (...) een dringend beroep op DNB om op te komen voor de belangen van de Nederlandse huizenbezitters, geldverstrekkers en een goed werkende taxatiebranche.”

Vereniging Eigen Huis

Ook de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) wil dat modelmatige taxaties - onder voorwaarden - mogelijk blijven. Behalve dat het de consument aanzienlijk meer kost, betekent het ook een extra stap in het aanvraagproces. En dus vertraging. Zij merken verder op dat zo’n verbod niet alleen nieuwe hypotheken treft. Ook eigenaren die financiering zoeken voor het verduurzamen van hun huis of die hun aflossingsvrije hypotheek willen omzetten krijgen met extra kosten te maken. Dat is maatschappelijk gezien niet wenselijk. Daarom roepen zij de Nederlandsche Bank op in ‘Europa’ een uitzondering te bepleiten tijdens het eerstkomende overleg hierover. In de tussentijd zetten zij zich in voor een oplossing waarbij consumenten deels gebruikt kunnen blijven maken van een modelmatige taxatie. Doel is dat “de impact van de maatregel voor klanten zo klein mogelijk blijft."

Het nut van een echte taxateur
Zeker blijven er situaties die vragen om een beoordeling ter plekke, door een beëdigd taxateur. Bijvoorbeeld als je gaat voor 100% financiering van de marktwaarde. Of voor het verkrijgen van een (hogere) hypotheek voor een nieuwe woning die je flink wilt gaan verbouwen. Wij kunnen  onze aanvraag dan baseren op de marktwaarde ná verbouwing, zoals vastgesteld in een officieel taxatierapport.

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden voor een (nieuwe) hypotheek? Neem gerust contact op.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie