minder hypotheek voor woningen met een laag energielabel
Minder hypotheek voor woningen met een laag energielabel

Vanaf 2024 kun je voor een woning met een laag energielabel minder hypotheek krijgen. Bij een beter energielabel dan E, F of G kun je juist meer lenen dan nu het geval is. Wel valt er voor energiebesparende maatregelen extra te lenen. Hoeveel hangt af van het energielabel. De voorgenomen wijzigingen moeten helpen woningen sneller te verduurzamen én woningkopers beschermen tegen te hoge maandlasten. Niemand weet immers hoe de energietarieven zich ontwikkelen.

In een toelichting bij zijn wijzigingsregel hypothecair krediet 2024 schrijft demissionair minister Hugo de Jonge: 'Voor de aankoop van een woning met een lager energieverbruik of wanneer energiebesparende maatregelen worden genomen, kan dan een hoger hypotheekbedrag worden verkregen dan voor de aankoop van een woning met een hoger energieverbruik, omdat er lagere energielasten zijn.’

Advies van het Nibud

De minister volgt het advies van het Nederlands Instituut Budgetvoorlichting (Nibud). Dit helptelpen het Kabinet elk jaar met het bepalen van de leennormen voor huizenkopers. Momenteel buigen o.a. banken, hypotheekadviseurs en toezichthouders zich in een ‘internetconsultatie’ over het voorstel van De Jonge voor 2024. Met hun feedback worden de maatregelen definitief. En die hebben impact op woningzoekers.

Een verbetering van label D naar A+ levert het meeste op: 10,4%

onderzoek brainday (2e kwartaal 2023)

Lage lasten voor hoge inkomens

Net als elektrische apparaten wordt er aan woningen een energielabel toegekend, van A+++ tot G. Sinds de energieprijzen sterk stegen, letten kopers al meer op deze woninglabels. Funda zag al dat de belangstelling voor goed geïsoleerde woningen steeg. Dat drijft de prijzen op, binnen de categorie A-label of beter. Die kom je overigens vooral tegen bij duurdere woningen. Boven de vier ton valt een op de vijf huizen in deze klasse. Tot € 200.000 heeft maar 4% zo’n gunstig label. Woningen met lage energielasten komen zo vooral terecht bij huishoudens die meer dan tweemaal modaal verdienen (bruto jaarinkomen vanaf € 80.000).

Omdat woningen met een E-, F- of G-label minder in trek raken, zijn ze nu al wat beter betaalbaar. Dat kopers er vanaf 1 januari minder voor kunnen lenen, zet de prijzen naar verwachting verder onder druk. Maar wie zit er met een bescheiden inkomen en een maximale hypotheek te wachten op onvoorspelbare energielasten? Wat gaat helpen, is dat er ruimer geleend kan gaan worden voor maatregelen die energie besparen.

Dat is trouwens niet alleen interessant voor aanstaande kopers. Energiemaatregelen nemen loont ook voor wie nog even niet wil verkassen, de verkopers-van-de-toekomst. Dat is niet alleen zo vanwege de lagere lasten en extra comfort. Met een beter label wordt een woning ook direct meer waard en verkoopt hij op termijn sneller.

Meerwaarde labelstap nog nooit zo groot

Dat effect op de woningwaarde door een verbetering van het energielabel is groter dan ooit, zo blijkt uit een recente analyse van brainbay. Gemiddeld gaat het om een waardevermeerdering van 7,2% t.o.v. dezelfde woning met het oude label. Natuurlijk hangt dat o.a. af van welke stappen iemand neemt. Een verbetering van label D naar A+ levert het meeste op: 10,4%. Maar ook een kleinere stap van C naar A maakt een woning ruim 5% meer waard. En daarna start natuurlijk meteen het besparen op de energielasten, in een woning die vaak ook wint aan comfort (tocht, vocht, geluid).

Waardevermeerdering per labelstap


Benieuwd hoeveel een woning (gemiddeld) meer waard wordt met een bepaalde labelstap? Je vindt het in deze handige tabel van brainbay.

BEKIJK DE WAARDEVERMEERDERING

Als minder kunnen lenen voor ‘onzuinige’ woningen de prijzen ervan verder onder druk zet, ligt het voor de hand dat energiemaatregelen zorgen voor een extra waardestijging. Wel vragen forse ingrepen om een solide plan en een serieuze investering.

Honkvaste huiseigenaren kunnen daarvoor mogelijk hun overwaarde aanspreken, dus geld uit de stenen onttrekken. Er zijn daarvoor diverse opties. Je adviseur kan je daarover nader informeren, net als over de verschillende subsidies waarmee het Rijk of je gemeente je tegemoet komt. En over andere ‘groene’ financieringsopties.

Ben je op zoek naar een woning, dan is het zeker zaak je goed te oriënteren op de verschillen tussen bijvoorbeeld energiezuinige nieuwbouw, en bestaande bouw met een gunstig of ‘uitdagend’ energielabel. Sla je nog je slag vóór 2024, of juist niet?

Hoog tijd voor zonnepanelen

Is je woning wel geschikt voor zonnepanelen, maar heb je deze nog niet laten plaatsen? Of kun je er meer gebruiken? Voor hetzelfde geld koop je nu panelen met aanzienlijk meer ‘piek-Watt’ vermogen dan voorheen, en sinds dit jaar bovendien zonder btw. En er is nog een reden de beslissing niet voor je uit te schuiven: nu profiteer je nog 100% van de salderingsregeling — stroom leveren tegen hetzelfde tarief als je betaalt. Met de huidige energietarieven loont investeren nog steeds meer dan ooit. En ontbreekt voldoende spaargeld, of houd je liever wat achter de hand? Laat je dan voorlichten over een gunstiger, groene financiering.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie