Voor de verkoper lijkt het aantrekkelijk: een bod op zijn koopwoning, zónder voorbehoud. Maar welke risico's loop je als koper als je biedt zonder ontbindende voorwaarden?
Ontbindende voorwaarden, hoe werkt het?
Bij het kopen van een huis heb je na het tekenen van het koopcontract nog drie dagen bedenktijd. Daarin kun je zonder opgaaf van redenen nog onder de koop uit. Die tijd is echter vaak te kort om de financiering rond te krijgen. Een standaard overeenkomst kent daarom het 'voorbehoud van financiering'. Krijg je de hypotheek (echt!) niet rond dan kun je onder de koop uit.
Niet verplicht, wel verstandig
Wil jij aantrekkelijker zijn dan andere bieders en voorwaarden laten vallen? Besef wel... krijg je de financiering dan niet rond dan moet je de verkoper een boete betalen: meestal 10 procent van de aankoopprijs. Dat bedrag ben je dan ook echt kwijt, want moet je als waarborgsom storten bij de notaris (of zeker stellen via een bankgarantie). Weet dus wat je kunt betalen en laat je vooraf goed voorlichten door je hypotheekadviseur! Wij zullen je trouwens nooit adviseren zonder financieringsvoorbehoud een bod uit te brengen.
Hoe is jouw bod toch aantrekkelijk(er)?
Voorwaarden stel je uiteraard zorgvuldig op. Eén aspect is de termijn waarbinnen je zekerheid zult geven over de financiering. Gebruikelijk is 4-6 weken, maar afhankelijk van jouw situatie kunnen we dat soms bekorten. Dat helpt allicht richting de verkoper, want pas wanneer (alle) ontbindende voorwaarden zijn verlopen, is de woning officieel verkocht. Een verklaring van ons kantoor dat jouw financiering waarschijnlijk geen probleem vormt, geeft mogelijk ook meer vertrouwen.
Meer ontbindende voorwaarden
Naast de financiering komt een 'voorbehoud bouwkundige keuring' vaak voor. Minder gebruikelijk en niet altijd acceptabel zijn het voorbehoud van financiering onder Nationale Hypotheek Garantie, toestemming van de gemeente voor een verbouwing of de wens dat je eerst je eigen huis voor een minimum prijs hebt verkocht. Meld dit soort wensen wel direct als je gaat bieden.
Beroep doen op ontbindende voorwaarden
De overeenkomst is niet vanzelf ongeldig als aan een van de ontbindende voorwaarden is voldaan. Je moet de overeenkomst zelf binnen een bepaalde termijn schriftelijk ontbinden, volgens de eisen die in het contract staan. Bij financieringsproblemen moet je soms van meerdere partijen een schriftelijke verklaring overleggen.
Een goede voorbereiding als voorwaarde
Starter, doorstromer of vastgoedbelegger? Als weet wat waar je mee te maken krijgt, heb je de eerste slag al gewonnen. Laat je dus vóór je in onderhandeling gaat al goed informeren.
Bron: Nationale Hypotheekbond