Is de rente die jij nu betaalt voor je hypotheek flink hoger dan de hypotheekrente van vandaag? Dan kan het voordelig zijn je hypotheek over te sluiten. Want de rentes gaan weer stijgen, naar verwachting. Wanneer is oversluiten voor jou interessant?
Historisch lage hypotheekrente, maar hoe lang nog?
Vorig jaar golden historisch lage rentes op de kapitaalmarkt (waar banken zelf geld lenen). Ook was er een fikse concurrentie tussen de geldverstrekkers. Die combinatie drukte de tarieven van hypotheken met een lange rentevaste looptijd. Verwacht werd dat deze zeer lage niveaus nog wel even zouden aanhouden.
De corona-pandemie verandert dat vooruitzicht. Niet alleen de samenleving heeft het zwaar te verduren, de economie ook. Het is voor commerciële geldverstrekkers duurder geworden om aan geld te komen (ondanks de lagere rentetarieven die centrale banken inmiddels rekenen). Dat komt door het toegenomen risico dat leningen niet worden terugbetaald. De verwachting is daarom dat de ‘lange’ hypotheekrente (verder) zal gaan stijgen. Wij merken dat steeds meer consumenten zich afvragen of zij nu actie moeten ondernemen? Daar helpen we graag bij. Alvast 3 tips...
- 1 - Is oversluiten van je hypotheek verstandig?
Hoe groter het verschil tussen wat je nú betaalt voor je hypotheekrente en wat je kunt gaan betalen, des te sneller verdien je de kosten van het oversluiten terug. Want als je rente nog een paar jaar vast staat, moet je o.a. een boete betalen wanneer je die overeenkomst openbreekt.
Belangrijk is dus te weten:
Je adviseur kan dit precies voor je uitrekenen. De kosten zijn trouwens (deels) aftrekbaar voor de belasting, dus dat werkt in je voordeel. Als blijkt dat oversluiten voor jou niet verstandig is, kunnen je maandlasten misschien toch naar beneden. Bijvoorbeeld als je huis meer waard is geworden. Soms kan je bank voor jouw hypotheek dan een gunstiger tarief berekenen. Gewoon binnen het huidige contract.
- 2 - Oversluiten bij dezelfde of een andere bank?
Extra kosten maken is niet interessant als je rentevaste periode binnenkort afloopt. Je bank stuurt je tegen die tijd automatisch een nieuw rentevoorstel. Dit voorstel kun je accepteren, maar dat hoeft niet! Misschien ben je gunstiger uit bij een andere bank? Dat hangt niet alleen samen met het actuele rentetarief, maar ook met andere voorwaarden die verschillende banken hanteren. *Vergelijk banken bijvoorbeeld ook op de ‘looptijdrente’.
- 3 - Oversluiten naar NHG?
Ga je oversluiten (en koos je daar eerder niet voor) dan kom je mogelijk alsnog in aanmerking voor een hypotheek met NHG. Daarmee heb je een veilige, verantwoorde, voordelige hypotheek tegen een lagere hypotheekrente. Er gelden wel voorwaarden bij zo’n overstap. Zo mogen de hypotheeksom en de waarde van de woning maximaal € 310.000 zijn (1 januari 2020). Ook moet je via NHG inderdaad financieel gunstiger uit zijn, of een deel van de hypotheek gebruiken voor woningverbetering of energiebesparing.
Voor meer informatie over de voorwaarden en voordelen, vraag je adviseur.