Hypotheekrente stijgt verder, aantal aanvragen in april gedaald

Door aangekondigde rentestijgingen bereikte het aantal hypotheekaanvragen het eerste kwartaal van dit jaar het hoogste peil ooit. Dit kwam vooral door niet-kopers. Terwijl de rente verder oploopt, lag het aantal aanvragen in april een zesde lager dan in de voorgaande maanden. Vis je inmiddels achter het net, of is het tij nog gunstig voor oversluiten of bijlenen?

Te weinig aanbod tegenover de aanhoudend hoge vraag naar woningen, en een lage rente zorgden de afgelopen jaren voor almaar stijgende prijzen en hectiek binnen de woningmarkt. Toch ziet Hypotheken Data Netwerk (HDN) geen grote fluctuaties in het aantal kopers de afgelopen twee jaar. Zij waren in 2020 goed voor gemiddeld 25.000 hypotheekaanvragen per maand, welk aantal in 2021 daalde naar 22.200. Sinds de jaarwisseling staat de teller op gemiddeld 24.000 per maand.

Oversluiters en verbouwers domineren
De verschillen in hypotheekaanvragen ziet HDN onder de niet-kopers. Tot en met april zijn deze goed voor ruim zes op de tien verzoeken. Het betreft vooral mensen die hun hypotheek oversluiten (naar lagere maandlasten), of die een extra lening aanvragen voor een verbouwing van de woning. Dat leidde met dagrecords in februari tot een ongeëvenaard eerste kwartaal met ruim 191.000 aanvragen. In vergelijking met begin 2021 is dat ruim een derde meer. Topdrukte dus bij de hypotheekadviseurs.

Kopersmarkt blijft op peil

HDN maandoverzicht mei

Rente dit jaar verdubbeld
De extra belangstelling begon nadat in oktober de rentes voor het eerst sinds jaren weer stegen. Getwijfeld werd of die weg omhoog zich door zou zetten, want er heerst in ons land grote concurrentie onder de tientallen geldverstrekkers waaruit we kunnen kiezen. Maar met het inflatiespook uit de kast — opgejaagd door onzekere gasleveranties en schaarste aan grondstoffen — is de verwachting dat de Europese Centrale Bank zijn tarieven eerder opschroeft dan gepland. En daar sorteren banken op voor. Wil je nu je hypotheekrente voor 20 jaar vastzetten, dan ligt dat percentage op ongeveer twee maal dat wat op 1 januari gold.

Gunstig lenen voor verduurzamen woning
Behalve voor een nieuwe keuken, dakkapel of uitbouw, kun je via een hypotheek ook geld lenen voor het verduurzamen van je huis. Nog steeds tegen een relatief laag tarief en lage maandlasten. De stap naar gasloos wonen vergt zeker een aardige investering, maar op den duur moeten we allemaal over.

Een belangrijker drijfveer is de kostenbesparing op korte termijn, nu de energietarieven zo hoog zijn geworden. Een beter energielabel kan ook zorgen voor korting op je hypotheekrente. Bespreek met je adviseur welke financieringswijze verstandig is en welke subsidies mogelijk zijn, vóór je met een aannemer aan de slag gaat.

En de huizenprijzen?
Vooralsnog lijken de gestegen rentes geen invloed te hebben op de huizenprijzen, hooguit vlakt de prijsstijging wat af. Laat duidelijk zijn: een stijging van de rente met 1%-punt leidt bij een hypotheek van € 425.000 tot ruim € 200 euro hogere maandlasten (bruto). Of andersom, bij eenzelfde inkomen daalt de maximale hypotheek die je (samen) nog kunt krijgen. Voor verkopers geldt tegelijkertijd: zolang er voldoende geïnteresseerden overblijven, blijven die in een schaarse markt tegen elkaar opbieden.

Het bijbouwen van betaalbare koop (en huur-)woningen blijft een dure opdracht aan de regering. Jammer genoeg ook letterlijk, nu wereldwijd diverse grondstofprijzen stijgen. Nog los van de stikstofproblematiek die de bouw parten speelt, wordt het zo lastig projectontwikkelaars te vinden die aan de vraag kunnen voldoen.

Een loods in woelige tijden
Het weer lijkt wat onbestendig in de hypotheken- en woningmarkt. Heb je vragen over (alsnog) oversluiten naar lagere maandlasten, een lening of extra hypotheek voor een verbouwing, of zoek je hulp bij de afweging tussen verbouwen, of verhuizen naar nieuwbouw of bestaande bouw? Je financieel adviseur helpt je deskundig navigeren en voorkomt averij in je geldzaken.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie