Consumenten kiezen voor steeds langere rentevaste periodes bij hun hypotheekaanvraag: 70% kijkt naar 20 jaar vast of meer… Want dat geeft zekerheid over je rente en maandlasten. Of toch niet? Ontdek waarom de looptijdrente belangrijker is dan de aanvangsrente. En hoe dat jou duizenden euro’s bespaart.
De laagste rente is niet altijd de beste
Laten we meteen duidelijk zijn: welke hypotheek het voordeligst voor je is, hangt niet alleen af van de rente die je betaalt. Hoe de verdere voorwaarden van de geldverstrekker passen bij jouw persoonlijke situatie, wensen en dromen, is zeker zo belangrijk.
Geldverstrekkers zijn er in soorten en maten. De grote banken kent bijna iedereen. Alleen bieden die vaak niet de laagste rente. Hun kantoren zullen je overigens ook geen ander ‘merk’ adviseren zoals de onafhankelijke adviseur dat doet. Die kijkt ook naar een aantal relatieve nieuwkomers en kleinere spelers in de hypotheekmarkt. Specialisten die iets anders opereren. En met succes. Zij beschikken over geld van grote investeringsmaatschappijen, verzekeraars of pensioenfondsen en snoepen met concurrerende producten marktaandeel af van de grootbanken.
Wel of geen automatische verlaging rente-opslag
Eén van de aspecten waarop je geldverstrekkers goed (of beter) kunt vergelijken is hoe zij omgaan met het automatisch verlagen van de zogenaamde risicoklassen. Leen je veel ten opzichte van de waarde van je woning, dan loopt de bank een groter risico dat je die lening niet geheel zult terugbetalen. Ze berekenen dan een risico- of rente-opslag : een paar tienden van procenten extra, bovenop hun ‘basisrente’. Klinkt als niet zo veel, maar omdat het om grote bedragen gaat, loopt dat al snel op. Een opslag van 0,5% over € 300.000 is toch € 1.500,-. Per jaar dus. De opslag en het aantal risicoklassen variëren per geldverstrekker.
Los je je hypotheek annuïtair of lineair af, dan daalt je schuld aan de bank. En daarmee hun risico. Sommige banken passen daarop ook automatisch jouw rentepercentage aan (zodra je hypotheek in een lagere risicoklasse valt). Anderen niet, die hebben in hun voorwaarden opgenomen dat ze daartoe pas verplicht zijn tegen het einde van de rentevaste periode. En laat die nu net steeds langer worden...
Looptijdrente voor een juiste vergelijking
Het loont dus om te vergelijken hoe snel je in een lagere risicoklasse komt. Want vanaf dan bespaar je direct op je maandlasten. De looptijdrente, wat je automatisch effectief aan rente betaalt over de looptijd, is daarmee dus een betere graadmeter dan het percentage bij aanvang van je hypotheek. Je kunt ergens lager beginnen maar op den duur toch meer rente betalen. En dat wil je niet.
Wie er goed scoren op deze looptijdrente en wat jou dat op de lange termijn bespaart? Juist omdat jij je misschien ook afvraagt of je moet kiezen voor een lange rentevaste periode? We laten het je graag zien en nemen daarbij natuurlijk ook je andere wensen en bijzonderheden mee in ons advies. Want past een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheekgarantie) bij jou, dan beperkt dat het risico op wanbetaling. Bij de meeste banken valt je hypotheek dan direct al in een lage risicoklasse. Maar ook weer niet bij allemaal.
Kortom, goed om dat eens samen helder te krijgen!