huizenprijzen stijgen weer en huren wordt ook duurder

Huizenprijzen stijgen weer en vrije huren worden ook hoger

De huizenprijzen in Nederland zijn in het afgelopen kwartaal aanzienlijk gestegen. Gemiddeld werden bestaande woningen 2,8% duurder vergeleken met het eerste kwartaal van 2023, aldus makelaarsvereniging NVM. Hiermee komt er een einde aan de dalende trend die volgde op de oorlog in Oekraïne en de snelle stijging van de hypotheekrente.

Aan de positieve kant valt op dat het aantal kopers op de markt toeneemt en dat er meer vertrouwen is dankzij de sterke economie. Volgens Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen, is de dynamiek in de woningmarkt weer terug. ”Kopers krijgen kansen en hebben meer vertrouwen door de loonontwikkeling en sterke economie. Onze leden zien het aantal bezichtigingen weer toenemen.”

Woningzoekenden hebben dus meer kansen om een huis te kopen. Dat gebeurt ook: NVM makelaars verkochten de afgelopen drie maanden 34.000 woningen, 20% meer dan in het eerste kwartaal. Maar door die extra belangstelling werd er ook weer vaker overboden. Bijna vier op de tien woningen werd boven de vraagprijs verkocht. Een kwartaal eerder was dit 31%.

De dynamiek is weer terug in de woningmarkt

Lana Gerssen, voorzitter NVM-vakgroep Wonen

Toegenomen vraag stuwt prijzen op
Meer kansen en belangstelling zorgen bij een achterblijvend aanbod wel voor hogere prijzen, wat weer slecht nieuws is voor woningzoekenden. In het afgelopen kwartaal werd er gemiddeld € 410.000 betaald voor een bestaande woning, bijna twintigduizend euro meer dan de €394.000 in het eerste kwartaal. Het huidige niveau ligt daarmee nog wel 8,5% lager dan in augustus vorig jaar, op het hoogtepunt van de markt. Maar de trend is dus weer omgebogen. Dat vergroot de druk om snel te handelen, waarbij je in moet calculeren dat je misschien meer moet betalen dan de vraagprijs. En een geschikte woning vinden blijft een uitdaging.

Wees voorbereid

De huidige marktomstandigheden vragen dus weer om flexibiliteit bij kopers. Kennis is daarbij een vereiste. Bij je hypotheekexpert kun je als woningzoekende terecht voor verschillende adviezen — of je nu starter bent of op zoek bent naar een volgende woning. Allereerst neemt de adviseur je financiële mogelijkheden door. Het maximale hypotheekbedrag wordt bepaald op basis van inkomen, uitgaven en marktomstandigheden. Daarnaast gaan jullie aan de slag met het kiezen van de juiste hypotheekopties. Wat past er bij je persoonlijke situatie en de te verwachten stijgende koopprijzen? Welke impact hebben de rentetarieven en belastingeffecten op je maandelijkse lasten? En hoe zit dat met de kosten van onderhoud, verduurzaming en verzekeringen?

Met het oog op de toenemende concurrentie op de woningmarkt kan je ook samen een strategie bepalen voor de onderhandelingen over de aankoopprijs, inclusief het beoordelen van de woningwaarde en het maken van een realistisch bod. Als je wilt, gebeurt dat in samenspraak met een aankoopmakelaar.

Ruim aanbod in nieuwbouw
In kwartaal twee stonden er bijna 20.000 nieuwbouwwoningen te koop. Dat is bijna 80% meer dan een jaar eerder en een record sinds acht jaar geleden. Kopers toonden het afgelopen jaar minder belangstelling voor nieuwbouw vanwege de hoge prijzen en hoge rente. En omdat de markt voor bestaande woningen een prijsdaling liet zien. Nu was er voor het eerst in twee jaar weer een groei in het aantal verkopen. Gemiddeld hangt er aan een nieuwbouwwoning een prijskaartje van € 468.000, maar vooral de prijsklasse van €250.000-400.000 doet het goed, met 27% meer verkopen dan een kwartaal eerder.

Afnemend aanbod laat huurprijzen stijgen
Wat betreft huurwoningen is er ook sprake van krapte, met name in de grote steden. Nieuwe maatregelen van de overheid hebben ertoe geleid dat veel vrijgekomen huurwoningen worden verkocht in plaats van opnieuw te worden verhuurd. Dit heeft geleid tot een grotere krapte op de huurmarkt, waardoor huurprijzen stijgen. Wie grootstedelijk wil huren zal zijn wensen daarom misschien moeten bijstellen.

Overbieden in vrije huursector
Waar overbieden bij koopwoningen alweer toeneemt, blijkt dat ook bij huurwoningen steeds meer te gebeuren. Met name in het duurdere segment. Dit was ‘na Corona’ al de praktijk in Amsterdam, maar komt nu ook in andere grote steden in de Randstad vaker voor, aldus makelaars in een recent NOS nieuwsbericht

Flexibeliteit weer belangrijker
Voor alle woningzoekenden is het van belang om rekening te houden met de concurrentie en hogere prijzen, zowel op de koop- als huurmarkt. Het is verstandig om snel te (kunnen) handelen en flexibel te zijn in de zoektocht naar een woning. Houd de ontwikkelingen op de woningmarkt goed in de gaten en win zo nodig advies in bij experts zoals je hypotheekadviseur of een makelaar.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie