Hoge boete bij verkoop woning zonder juiste energielabel

Gaat je huis in de verkoop? Zorg dan eerst voor een geldig energielabel. Het vermelden van de labelklasse (A++++ t/m G) is verplicht in advertenties. En bij de overdracht moet je de nieuwe eigenaar behalve de sleutel ook een pdf met het energielabel overhandigen. Op overtreding staat een boete van € 435,-.

Sinds begin 2021 kun je alleen nog een nieuw energielabel krijgen via een gecertificeerd energieadviseur die je woning ter plekke komt bekijken. Omdat er er aanvankelijk nog niet voldoende adviseurs waren opgeleid, hoefde je het label een tijdje niet in de advertentie te vermelden. Inmiddels weer wel, zowel in de krant als online via bijvoorbeeld Funda of Facebook. Helaas zijn de kosten van een keuring nog steeds hoger dan ooit de bedoeling was. Maar omdat de boete bij overtreding sinds november is verhoogd van € 170,- naar € 435,- valt een keuring meestal toch voordeliger uit.

Aanvragen en registreren
Speel je met de gedachte je woning te koop te zetten — én heb je nog geen definitief label of is de woning sindsdien verduurzaamd — wacht dat niet te lang. Energie­­­­adviseurs hebben het nog steeds druk en het kan dus  best even duren voor je aanvraag resulteert in een label. Tot eind 2020 kon je online vanaf een paar euro een energielabel aanvragen. Nu kost dat flink meer — volgens Vereniging Eigen Huis gemiddeld € 307,-. Even shoppen kan dus geen kwaad.

Vergelijkbare woningen met een beter energielabel worden voor gemiddeld 4% meer verkocht

Calcasa (3e kwartaalrapport 2021)

Het aanvragen verloopt als volgt:

  • Je kiest een energieadviseur Alleen gecertificeerde adviseurs mogen een energielabel registreren. Je vindt die bijvoorbeeld via zoekeenenergieadviseur.nl
     of woninglabel.nl
  • Deze inspecteert de woning De energieadviseur komt langs en kijkt hoe het zit met de isolatie, ventilatie en verwarming van de woning en bijvoorbeeld zonnepanelen en airconditioning. Bouwjaar en woningtype spelen ook een rol. Is de woning eerder verduurzaamd? Houd documenten en eventuele foto's daarvan bij de hand. Al met al duurt zo'n inspectie tussen de 1,5 tot 2 uur.
  • De adviseur verzorgt de registratie Met de opgenomen kenmerken berekent de adviseur hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning en hoeveel van deze energie uit hernieuwbare bronnen komt (zoals de wind en zon). Met die berekening stelt de adviseur het label vast. Hij of zij registreert dat in de database EP-online.
  • Je ontvangt een pdf met het energielabel In het pdf document staan alle kenmerken van je woning. Je kunt dit uitgeprint overhandigen bij de verkoop van je woning.

Waarde nieuw energielabel
Hoewel het meer kost dan voorheen krijg je wel meer terug voor het nieuwe label. Behalve een zuiverder beeld geeft het huidige document ook een uitgebreide uitleg over de kenmerken van je woning. Het geeft daarbij bovendien concrete opties voor verbeteringen op het gebied van energiebesparing. Tenslotte wordt vermeld of je woning voldoet aan de zogenaamde Standaard voor isolatie. In dat geval is de woning klaar voor een gasloos verwarmingssysteem. Dat is wel zo prettig, want in 2050 moeten alle woningen 'van het gas af' (en vóór 2030 al 1,5 miljoen).

Goede investering
Maak je een woning energiezuiniger dan scheelt dat in de stookkosten en dat tikt tegenwoordig flink aan. Voor zo'n 3,5 miljoen woningen is ingrijpend verduurzamen op dit moment al betaalbaar of winstgevend. Onderzoek door Calcasa (in mei 2021) toont bovendien aan dat vergelijkbare woningen met een beter energielabel voor gemiddeld 4% meer worden verkocht.

Geldigheid oude label
Midden vorig jaar hadden vier op de tien woning nog geen definitief energielabel. Of jouw (toekomstige) woning er wel over beschikt, check je eenvoudig via Zoek je energielabel. Het vertelt je ook tot hoe lang je label geldig is. Zowel labels van vóór 2021 als de huidige labels blijven 10 jaar geldig.

Nu kan het zo zijn dat je woning door latere maatregelen een gunstiger label verdient dan waarover je nu beschikt. Je hoeft dan niet per se een nieuwe versie aan te vragen, en dat scheelt tijd en een paar honderd euro. Aan de andere kant blijkt een beter label vaak tot een hogere verkoopprijs te leiden. De gemiddelde verkoopprijs van de NVM ligt nu op € 438.000. Eén procent extra levert je dan al een kleine viereneenhalf duizend euro extra op. Overleg dit even met je makelaar, als je aan verkopen denkt.

Downloaden bestaande label

Voor het downloaden van je huidige energielabel log je met je DigiD in bij Mijnoverheid.nl. Onder het tabje Wonen klik je op Mijn kadastrale gegevens. Je vindt daar welk label je hebt, tot wanneer dat geldig is en je kunt daar de pdf downloaden.

De pdf geeft in één handig overzicht je woningtype weer, plus de eenmalige kosten, jaarlijkse besparingen en terugverdientijd van voorgestelde energiebesparende maatregelen. Let wel: dit is volgens de tarieven en berekeningen van Milieucentraal ten tijde van de afgifte van het label. Dat kan nu anders (voordeliger) uitpakken.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie