Geld over ... Ga je sparen, aflossen of investeren in duurzaamheid?

Als er bij jou meer geld binnenkomt dan je uitgeeft, dan kun je daarmee ergens voor sparen. Maar heb je geen specifiek doel, dan levert het je niets op. Extra aflossen op je hypotheek dan maar? Of zet je in op duurzaamheid? Gaat je huis geld voor je verdienen?

Sparen is nuttig voor een doel
Wat ‘geld voor later’ kan nooit kwaad, als buffer voor als het een keer tegenzit. Vroeger kreeg je daar nog een aardige rente over. Nu is dat zo weinig dat je spaargeld alleen maar minder waard wordt, door de inflatie. Toch blijft sparen voor een bepaald doel nuttig. Bijvoorbeeld voor een nieuwe auto - want ‘geld lenen kost geld’. Of voor de kosten bij de aanschaf van je eerste woning, want die moet je uit eigen middelen betalen - gemiddeld zo’n 6% van de woningwaarde, voor de overdrachtsbelasting, notaris, taxatie en financieel  advies. 

Voor- en nadelen van extra aflossen
Heb je al een huis, dan kun je met geld dat je over hebt extra aflossen op je hypotheek. Daarmee verlaag je je schuld en dus hoef je daarover minder rente te betalen. Zo dalen je woonlasten per maand iets, hoewel niet al te veel. Interessanter is het als je hypotheek door een extra aflossing in een lagere risicoklasse valt. Dan kan de rente ook nog wat naar beneden.

Voorbeeld: € 10.000 extra aflossen op een hypotheek van € 250.000 bij 2.5% rente bespaart je netto ca € 13,- per maand. Kom je in aanmerking voor 0.2% rentekorting dan levert dit je nog eens 2x zoveel besparing op, totaal dus ongeveer € 470,-/jaar. Vraag je adviseur hoe dit bij jou zit.

Extra aflossen betekent overigens ook dat je minder rente kunt aftrekken voor de belasting. En wat je hebt afgelost kun je niet meer zomaar opnemen. Denk dus om je ‘buffer’.

Investeren in duurzaamheid
Deze lente van 2020 vestigde een record aan zonuren in Nederland: 1,5x zo veel als normaal. Ook de zomers van 2018 en vorig jaar waren superzonnig. Heb je maandelijkse geld over? Of juist nu, wegens een vakantie die niet doorgaat? Denk dan eens na over zonnepanelen, als je die nog niet hebt. Die zorgen zo maar voor 10-14% rendement*. Ook andere maatregelen waarmee je energie bespaart, leveren al snel meer op dan de rente op je spaargeld. Bovendien woon je er comfortabeler door en stijgt je woning in waarde. Sommige banken geven je zelfs korting op je hypotheek als je woning superzuinig is of wordt.

Sparen, aflossen of verduurzamen? We denken graag met je mee over alle drie de bovenstaande opties.

Tip: Benieuwd wat energiebesparende maatregelen voor jouw woning opleveren?
Vul je postcode en huisnummer in op duurzaamheidsprofiel.nl en download direct jouw persoonlijke rapport. Naast de rendementen van zonnepanelen, isolatie en een slimme verwarming, vind je er welke subsidies je kunt krijgen en hoe je energiebesparing gunstig ‘groen’ financiert. Handig voor als je plannen verder gaan dan wat je nu van je spaargeld wilt aanspreken.

*) de genoemde rendementen zijn indicaties en variëren afhankelijk van de energietarieven, stimuleringsmaatregelen, aanneemkosten en bijvoorbeeld de salderingsafspraken bij zonnepanelen.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie