Forse sancties voor verhuren zónder geschikte hypotheek

Steeds meer particulieren bezitten een woning voor de verhuur. Doe je dat met een eigenwoningfinanciering dan overtreed je de voorwaarden van je hypotheekverstrekker. Banken controleren dat steeds strenger, met erg vervelende gevolgen. De oplossing? Een verhuur-hypotheek.

Bank ziet verhuur als fraude
Steeds vaker krijgen huiseigenaren bericht van hun bank dat men een particuliere hypotheek heeft afgesloten ‘voor eigen bewoning’, terwijl men de woning nooit heeft betrokken of heeft verlaten. Wordt deze bovendien commercieel verhuurd, dan merkt de bank dit aan als fraude. Je bent dan namelijk 'in overtreding van het huurbeding'. Mogelijk krijg je tijdelijk het voordeel van de twijfel, maar sowieso moet je maatregelen nemen.

Beëindigen verhuursituatie door volledig aflossen hypotheek
De huidige bewoners de huur opzeggen is veelal niet mogelijk of wenselijk. Daarmee bestaat een contract en het vormt een bron van inkomsten. Toch kan de geldverstrekker eisen dat je binnen drie maanden de woning verkoopt of zorgt voor het volledig inlossen van de hypotheek. Doe je dat niet, dan kan men zelfs overgaan tot gedwongen verkoop. Dat wil je natuurlijk voorkomen - sowieso omdat een woning mét huurders aanzienlijk minder oplevert dan zonder.

Verhuur-hypotheek biedt uitkomst
Dreigt zo’n situatie voor jou? Of was je juist van plan te gaan ‘beleggen’ in eigen vastgoed voor de verhuur? Regel de zaken dan meteen goed met een zogenaamde verhuur-hypotheek. Voorheen alleen beschikbaar voor corporaties of bedrijven, kun je hiervoor nu ook als particulier terecht bij diverse partijen. Er valt dus wat te kiezen...

Bijzondere voorwaarden en voordelen
Welke verhuur-hypotheek het beste past of voor jou het voordeligst is, hangt af van je situatie en wensen. Omdat de risico’s anders liggen, gelden er bij verhuur-hypotheken in ieder geval enkele aanvullende voorwaarden:

  • een rente-opslag van ca. 1,5% op de reguliere (lage) hypotheekrente
  • eigen geld - hoeveel verschilt per geldverstrekker
  • lening tot maximaal 70-80% van woningwaarde in verhuurde staat
  • tot 50% aflossingsvrij lenen mogelijk (voor lagere maandlasten)

Interessant is, dat dit soort hypotheken juist inspeelt op de situatie dat een beleggingspand wordt verhuurd:

  • de huuropbrengsten tellen mee voor het maximum leenbedrag
  • kamerverhuur aan bijvoorbeeld studenten is mogelijk

Nu regelen
Ben je nu in overtreding van de voorwaarden van je reguliere hypotheek? Vraag dan zo spoedig mogelijk om deskundig advies. Of steek je licht op over een verhuur-hypotheek als je wilt weten hoe investeren in eigen vastgoed jouw vermogen kan laten groeien.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie