Er wordt weer meer ónder dan boven de vraagprijs geboden

Er is wat aan het veranderen in de woningmarkt, volgens Makelaarsland, want voor het eerst in ruim twee jaar zagen zij in augustus net iets meer biedingen ónder de vraagprijs, dan erboven. Eerder dit jaar legde driekwart van de geïnteresseerden een hoger bod op tafel dan werd geadverteerd. Trendbreuk of tijdelijk fenomeen?

Eerder gaf de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) al aan dat de woningmarkt wat afkoelde. Nu voorziet directeur Gijs van Wijgerden van Makelaarsland 'een blijvende mate van voorzichtigheid' onder wie op zoek is naar een (volgende) koopwoning. Binnen hun woningaanbod werd er in augustus in 45,9% van de gevallen onder de vraagprijs geboden, tegenover 45,6% boven de vraagprijs. Sombere economische vooruitzichten en een hogere rente doen mensen aarzelen, of afhaken omdat ze via een hypotheek onvoldoende kunnen lenen. Overbieden is dan soms geen optie meer.

Rente als beperkende factor

De hypotheekrente van nu scheelt, ten opzichte van een jaar geleden, al snel tienduizenden euro's op wat je maximaal kunt lenen. Hoe deze zich ontwikkelt is lastig te zeggen. Een goede indicatie is de rente op de kapitaalmarkt. Deze veert na een eerste korte daling de laatste weken weer op. Dat drukt de marge van geldverstrekkers, terwijl die eigenlijk wat extra zekerheid willen inprijzen in deze voor consumenten economisch moeilijke tijden.

Anderzijds zien zij het aantal hypotheekaanvragen dalen, vooral onder niet-kopers. Met ruim dertig partijen is het dan harder vechten om de gunst van de overblijvende consument. Mogelijk damt dat een verdere verhoging van de tarieven in.

De voorzichtigheid sluipt steeds meer in de markt

Gijs van Wijgerden, directeur Makelaarsland

Even wennen voor verkopers
De 'afnemende gekte van overbieden' waarover Van Wijgerden spreekt, is niet het enige waar verkopers rekening mee moeten houden. Ook het aantal bezichtigingen neemt af, en woningen staan gemiddeld wat langer te koop. Kreeg je vorig jaar nog 13,3 keer geïnteresseerden over de vloer, nu zijn er net geen 10 kopers op de kust. Gemiddeld dus, want uiteraard loopt dat per woning uiteen — en je hebt maar één goed bod nodig. Het daarover eens worden duurt een halve week langer dan voorheen: gemiddeld nu 44 dagen, bij Makelaarsland.

Anders in grote steden
De afkoeling van de woningmarkt speelt zich vooral af buiten de grote steden. In Utrecht, Rotterdam, Amsterdam en Den Haag staan woningen weliswaar ook iets langer te koop dan voorheen, en trekken ze minder gegadigden, maar toch betreft dit jaar nog steeds bijna vier op de vijf biedingen een bedrag boven de vraagprijs.

Geen lagere huizenprijzen
Er mag dan iets meer voorzichtigheid in de markt sluipen, tot lagere huizenprijzen leidt dat vooralsnog niet, ziet men bij Makelaarsland. Een factor die daar ook in meespeelt is de ontwikkeling van het aantal nieuwbouwwoningen. Die stokt en dat maakt dat er minder huizenbezitters doorstromen. Zo komen er ook minder bestaande woningen vrij, terwijl de behoefte blijft. Verdere prijsstijgingen zoals in de afgelopen jaren zijn dan misschien van de baan, van een stabilisatie op het huidige niveau lijkt eerder sprake dan van een daling van de woningwaardes.

Voorbereiding als koper

Anderhalve maand tussen ‘te koop’ aan de gevel en een stevige handdruk is nog steeds behoorlijk vlot voor misschien wel de grootste aankoop van je leven. Met aarzelingen op de woningmarkt, een hypotheekrente die zijn weg nog zoekt en een inflatie die het leven duurder maakt, is het nu zeker van belang goed voorbereid aan een biedingsproces te beginnen. Dat start met een gedegen financieel advies, zeker als de vorige 'scan' van je situatie al even geleden was. Wat is er haalbaar en welke voorbehouden blijven verstandig?

Ander belangrijk punt: met welke energielasten moet je rekening houden, en hoe kun je het verduurzamen van een woning bekostigen? Is die basis eenmaal (weer) op orde dan is een aankoopmakelaar misschien je volgende stop.

Bron: de Nationale Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie