Energielabel woning tijdelijk niet verplicht in advertentie

Wie zijn woning wil verkopen kan toch een advertentie  zetten, ook als er nog geen definitief energielabel van bekend is. Vanwege de lock-down konden minder energieadviseurs examen doen dan er - hard - nodig zijn. Online een label bestellen kan sinds 1 januari namelijk niet meer. Hoe werkt het wel? 

Verplichting energielabel
Wie een woning oplevert, verkoopt of verhuurt, krijgt vanzelf te maken met het energielabel. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Van A (zeer zuinig) tot G (hoog verbruik). Tot 1 januari kon je dit vlot (en voordelig) online regelen. Nu moet die aanvraag verlopen via een vakbekwaam energieadviseur die de situatie ter plekke komt beoordelen. Alleen hebben er daarvan nog niet genoeg examen gedaan. Een gevolg van de Corona lockdown. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken treft maatregelen om de examens online te bespoedigen. En men staat voorlopig toe, dat als je nog geen definitief label hebt, je dit nog niet in de verkoop-/ verhuuradvertentie hoeft te vermelden. 

Geen label? Boete van € 170,-
Het overleggen van een definitief label bij de verkoop blijft verplicht. Wie zijn huis verkoopt zónder (definitief) label riskeert nog steeds een ‘bestuurlijke boete’. Die boete bedraagt voor een particuliere woningverkoper € 170 (of € 340 als het om een bedrijf gaat dat een woning verkoopt). Deze bedragen gelden per verkochte woning zonder definitief energielabel. Staat of gaat je woning bijna in de verkoop? Ga er dan wel snel achteraan. 

Tip | Weet je niet zeker of jouw woning al een definitief label heeft? Check het hier 

Kosten van het nieuwe label + advies
De prijs van een energielabel hangt af van meerdere factoren waaronder:

  • het woningtype
  • de beschikbare documentatie en
  • de tijd die een energieadviseur nodig heeft

Zo'n adviseur heeft dus een diploma nodig en werkt voor een gecertificeerd bedrijf/organisatie. De inspectie duurt ongeveer 1 à 2 uur. De adviseur neemt kenmerken op van de woning waaronder de afmetingen en de aanwezige isolatie en installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen. Hiermee rekent hij uit hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning.

Het nieuwe energielabel is daarmee nauwkeuriger dan via de oude online inventarisatie. Het bevat bijvoorbeeld de energielabelklasse, het primair fossiel energiegebruik in kWh/m2 per jaar, het aandeel hernieuwbare energie in het geval van een woning of woongebouw, de oververhitting in de zomer en de warmtebehoefte. En in het geval van een utiliteitsbouw ook de energiebehoefte. Naast de gebouwkenmerken op basis waarvan de energieprestatie berekend is, zoals isolatie en installaties, bevat het label ook verbetermogelijkheden.

De adviseur geeft de bewoner ook ter plekke aanbevelingen voor verduurzaming

“De prijs voor een definitief label ligt rond de 275 euro. Dit is honderd euro meer dan demissionair minister Ollongren had aangegeven”

Vereniging Eigen Huis (na een eigen 'quick scan')

Bij de introductie van het nieuwe label schatte men de kosten ervan op gemiddeld € 190 voor eengezinswoningenen en gemiddeld € 100 voor appartementen. Uiteindelijk bepaalt de energieadviseur die je kiest de prijs van jouw energielabel. Hoe meer er daarvan zijn, hoe meer er valt te kiezen. Nu er nog een tekort aan is, blijken de kosten dus bijna € 100 hoger uit te pakken, alsdus de VEH na een snelle enquête onder leden in januari. Op dit moment zijn er zo'n 800 mensen bezig hun diploma te halen. 

Meer over het nieuwe energielabel. Via een infographic kun je zien wat er komt kijken bij het nieuwe energielabel. De overheid geeft ook antwoord op veel gestelde vragen over het nieuwe energielabel.

Wat als je online aanvraag nog loopt?
Vroeg je uiterlijk 31 december 2020 via de (oude) website energielabelvoorwoningen.nl bij een daar erkend deskundige een label aan, dan heb je nog tot 1 april de tijd die aanvraag af te ronden. Eenmaal geregistreerd blijft dat oude label nog 10 jaar geldig. 

Investeren in energie besparen loont
De Consumentenbond deed een onderzoek onder woningbezitters die een definitief label hebben aangevraagd. Dit bleken de meestgetroffen maatregelen te zijn: 

  • zonnepanelen en/of zonneboiler (53%)
  • zuiniger ketel (31%)
  • gevelisolatie (31%)
  • vloerisolatie (31%)
  • (drie)dubbel glas in woonruimte(s) (28%)
  • dakisolatie (28%)
  • (drie)dubbel glas in slaapruimte(s) (22%)

Advies bij groene financiering
Op hoge kosten voor een nieuw label zit niemand te wachten. Maar ben je benieuwd met welke maatregelen voor je jouw (toekomstige) woning zuiniger kunt maken? En hoe je deze gunstig financiert? Met dat laatste kunnen we je uiteraard goed van dienst zijn. Een eerste oriëntatie op de energiemaatregelen vind je via je postcode en huisnummer in het Duurzaamheidsprofiel van je (toekomstige) woning. Steek je licht op of neem direct even contact op.

Bron: Nationale Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie