Energielabel woning tijdelijk niet verplicht in advertentie

Wie zijn woning wil verkopen kan ook nog even zónder definitief energielabel een advertentie zetten. Te weinig energieadviseurs konden examen doen door de lock-down. En die zijn nodig voor een nieuw label - online bestellen kan niet meer sinds 1 januari. Hoe werkt het wel?

Verplichting energielabel
Wie een woning oplevert, verkoopt of verhuurt, krijgt vanzelf te maken met het energielabel. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Van A (zeer zuinig) tot G (hoog verbruik). Tot 1 januari kon je dit vlot (en voordelig) online regelen. Nu moet die aanvraag via een vakbekwaam energieadviseur verlopen, die de situatie ter plekke beoordeelt. Er zijn er daarvan nog te weinig en daar wordt hard aan gewerkt. Voorlopig is adverteren zónder label toegestaan, als je dat nog niet hebt.

Geen label? Boete van € 170,-
Bij de verkoop blijft een definitief label verplicht. Wie dit niet 'overlegt' riskeert nog steeds een ‘bestuurlijke boete’. Voor particulieren bedraagt die €170,- per verkochte woning. Zakelijke verkopers kost dat het dubbele. Bestaande definitieve labels blijven 10 jaar geldig na afgifte.

Kosten van het nieuwe label flink hoger
De prijs van het nieuwe energielabel hangt af van meerdere factoren, waaronder:

  • het woningtype
  • de beschikbare documentatie en
  • de tijd die een energieadviseur nodig heeft

Uitgangspunt hierbij was een prijskaartje van gemiddeld €190 voor eengezinswoningen en €100 voor appartementen. Wat je uiteindelijk betaalt, bepaalt de adviseur die jij kiest. Vooralsnog becijferde de Vereniging Eigen Huis dat het gemiddeld € 100,- hoger uitpakt. Goed dus als er snel meer adviseurs komen en er meer valt te kiezen.

Zo'n gediplomeerd adviseur werkt voor een gecertificeerd bedrijf. De inspectie duurt ongeveer 1 à 2 uur. Hij neemt kenmerken op van de woning waaronder de afmetingen en de aanwezige isolatie en installaties, zoals de cv-ketel en zonnepanelen. Hiermee rekent hij uit hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning.

Wat biedt een nieuw label (méér)?
Het nieuwe energielabel bevat zodoende meer informatie dan na de online inventarisatie: o.a. de energielabelklasse, het primair fossiel energiegebruik in kWh/m2 per jaar, het aandeel hernieuwbare energie van een woning, de oververhitting in de zomer en de warmtebehoefte. Bij utiliteitsbouw bovendien de energiebehoefte. Naast de gebouwkenmerken bevat het label ook verbetermogelijkheden. De adviseur geeft de bewoner deze aanbevelingen voor verduurzaming ook ter plekke.

Over hoe je dit soort maatregelen gunstig financiert - via een hypotheek, lening of subsidie - geeft het Duurzaamheidsprofiel van je (toekomstige) woning je diverse tips. Een prima vertrekpunt voor een gesprek met je financieel adviseur.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie