Energielabel volgend jaar 25x zo duur! Hoe bespaar je bijna € 200,-?

Heeft je woning op 1 januari 2021 nog geen (definitief) energielabel, dan kun je dat dan alleen nog verkrijgen na een bezoek van een energiedeskundige. Dit kost zomaar € 190,-. Op dit moment kun je het online aanvragen vanaf enkele euros. Doe dat dus meteen. Ontdek hoe en waarom?  

Wat geeft het energielabel weer?
Net als voor een auto, koelkast of ander elektrisch apparaat geven energielabels ook bij huizen aan hoe zuinig deze zijn met energie. Begin 2015 kreeg elke huiseigenaar een voorlopig energielabel, van A (zeer zuinig) tot G (zeer hoog verbruik). Dit label is gebaseerd op onder meer het bouwjaar, het type huis en de grootte ervan. Het streven van de overheid is dat je gaat nadenken over manieren om je huis comfortabeler en energiezuiniger te maken. Bijvoorbeeld via isolatie van je dak-, vloer- of spouwmuren of door het plaatsen van dubbel of tripple glas en/of betere deuren en kozijnen. Er valt voor het milieu en je portemonnee ook een aardige winst te boeken via een zuiniger ventilatie- of verwarmingssysteem of met zonnepanelen.

Wanneer is een (definitief) energielabel verplicht?
Bij verkoop of nieuwe verhuur moet je het voorlopige label definitief maken. Dat kan eenvoudig online, vanaf slechts enkele euro’s. Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur? Dan riskeer je een boete van 170 euro (of 340 euro voor bedrijven). Zonde! Maar let op: volgens de Vereniging Eigen Huis kan de prijs voor energielabel vanaf 1 januari 20121 tot zo'n € 190 oplopen. Minister Ollengren wil namelijk dat dan er een energiedeskundige bij je langs komt voor een opname. Dat is (soms) betrouwbaarder, maar kost ook meer. Heb je nog geen definitief label dan regel je dat dus het best even meteen*. Het kost je misschien 10 minuten en het label blijft 10 jaar geldig. Je doet dit online via een site van de overheid:

  1. Ga naar energielabelvoorwoningen.nl :
  2. Log in met je DigiD.
  3. Controleer en verbeter maximaal 10 gegevens van je woning
  4. Upload bewijs (facturen e/o foto’s) naar je woningdossier
  5. Selecteer een erkend deskundige die het bewijs gaat controleren
   (prijzen variëren, vanaf enkele euro’s, betaling via iDeal of factuur)
  6. Verstuur de gegevens
  7. Ontvang je energielabel (de registratie gaat automatisch)

*) Plan je in 2020 nog maatregelen voor het verlagen van je energieverbruik van je woning? Vraag dan (opnieuw) voor een paar euro een aangepast definitief label aan.

Wat kun je nog méér met een energielabel?
Een energielabel geeft je een idee hoe zuinig je (toekomstige) woning is en welke maatregelen je kunt nemen om ‘labelstappen’ te maken. Dit zorgt niet alleen voor meer comfort en/of een lager energieverbruik. Je woning wordt ook meer waard met een gunstiger energielabel. Investeren in zogenaamde energiebesparende maatregelen is dus om diverse redenen interessant. Heb je hier geen geld voor (over) op dit moment, dan kun je zo’n investering gunstig ‘groen’ financieren. Bij aankoop van een woning via een 6% hogere hypotheek. Voor je huidige woning kan dat via een voordelig tarief bij diverse banken. Sommige geldverstrekkers geven bovendien korting op de hypotheekrente als je huis super zuinig is, of wordt. Triodos stimuleert dergelijke maatregelen ook, maar ben je zoiets niet van plan als koper? Dan mis je bij hen niet alleen 6% extra hypotheek, maar kun je zelfs de 100% financiering vergeten.

Kosteloos Duurzaamheidsprofiel van je (toekomstige) woning
Benieuwd naar de status en mogelijkheden van jouw (toekomstige) woning? Vul postcode + huisnummer in op Duurzaamheidsprofiel.nl en download een kosteloos rapport met de gegevens van de woning en het nu bekende energielabel. Je vindt er een inschatting van de maatregelen die mogelijk en zinvol zijn én hoe je die voordelig financiert. Ook vind je er links naar diverse subsidiemogelijkheden.

Heb je vragen over groene financieringen? We helpen je graag verder op weg.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie