Maar liefst 20% van de Nederlanders met een koopwoning en hypotheek maakt zich zorgen over zijn financiële situatie. Ondanks die zorgen schakelt de helft van alle huiseigenaren geen hulp of adviseur in bij (dreigende) problemen. Dit blijkt uit onderzoek van NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Wat speelt hier?
Een op de vijf Nederlanders met een koopwoning en hypotheek maakt zich zorgen over zijn financiële situatie. Veel mensen hebben stress, liggen weleens wakker over geldzorgen of voelen zich machteloos en moedeloos over de financiële situatie. Van deze groep had ruim twee derde de afgelopen twaalf maanden moeite met het betalen van de woonlasten. Zo’n drie procent van alle Nederlanders met een hypotheek kampt(e) met een betalingsachterstand, zo valt op te maken uit een publicatie van HDN. Zorgelijk, want dat gaat om bijna 150.000 huishoudens.
Aanpassingen
Voor een grote groep hypotheekbezitters is het dus iedere maand weer moeilijk om de rekeningen te betalen. Een meerderheid die inkomen te kort komt nam al de nodige actie. Door meer te gaan werken en/of de uitgaven te beperken. Ook onder degenen waar het inkomen wel toereikend is, heeft ruim de helft het uitgavenpatroon aangepast. Er wordt met name bespaart op de dagelijkse boodschappen en getracht zuiniger om te gaan met energie. Ruim een op de zes heeft het onderhoud van de woning uitgesteld. En een tiende bracht al een wijziging aan in de hypotheek.
Arthur van de Woestijne, manager dienstverlening NHG
Drempels
Opmerkelijk is dat maar net iets meer dan de helft van de ondervraagden aangeeft contact te zoeken met hun adviseur of bank, wanneer er problemen zijn of dreigen. “Een grote groep zoekt dus geen hulp”, zegt Arthur van de Woestijne, Manager Dienstverlening bij NHG. Hij stelt dat veel mensen eerst hun problemen zelf proberen op te lossen. Ook zijn er die opzien tegen eventuele advieskosten. Schaamte en een gebrek aan vertrouwen spelen ook een rol.
Van de Woestijne: "Het is duidelijk dat we als keten aandacht moeten blijven houden voor het op tijd signaleren, voorkomen en ondersteunen bij betalingsproblemen.” NHG wil onderdeel zijn van de oplossing en schakelt met geldverstrekkers voor oplossingen op maat. Maatregelen die effectief en efficiënt blijken, voegen ze toe als standaard in hun regelgeving. “Zo kunnen mensen in hun huis blijven wonen, ook als het tegenzit.”
NHG kun je alleen afsluiten bij een nieuwe hypotheek en daar wordt weer vaker gebruik van gemaakt. Sinds januari ligt de grens bij woningen tot € 405.000 — voor energiebesparende maatregelen is er nog 6% meer ruimte. Bij het afsluiten checkt NHG nog eens extra of de hypotheek past bij je inkomen: als je niet te veel leent, houd je genoeg over voor andere uitgaven, is het idee. NHG biedt bovendien een vangnet bij onvoorziene omstandigheden: als je relatie uitgaat, je partner overlijdt, of er iets anders in je leven gebeurt waardoor je de hypotheek niet meer kunt betalen. Samen met de geldversterkker zoeken ze dan naar een tijdelijke oplossing. Natuurlijk kan je adviseur daarbij helpen. En blijkt het toch nodig de woning met verlies te verkopen? Dan scheldt NHG onder bepaalde voorwaarden de restschuld kwijt: wat er aan schuld overblijft, hoef je dan niet meer te betalen.
NHB is er niet alleen bij een hypotheek voor woning. Ook als je leent voor een verbouwing, of het verduurzamen van de woning, kun je er gebruik van maken. En heeft je volgende woning nog geen geweldig energielabel? Dan kun je de 6% extra ruimte ook benutten wanneer je nog niet precies weet welke energiemaatregelen haalbaar zijn. Daarvoor is er het NHG Energiebespaarbudget.
De extra waarborg van NHG kost eenmalig 0,6%. En deze extra zekerheid belonen geldverstrekkers met een lagere hypotheekrente. Ook senioren, starters en ondernemers kunnen prima een hypotheek met NHG afsluiten. Vraag je adviseur naar de mogelijkheden.
Vraag gerust om hulp
Of je nu een hypotheek hebt met of zonder NHG, bij betalingsproblemen is het altijd verstandig tijdig aan de bel te trekken. Dat kan direct bij de afdeling bijzonder beheer van je geldverstrekker, maar je hypotheekadviseur kan je daarbij discreet en deskundig van dienst zijn. Stap -letterlijk- over de drempel en ga samen eens na welke opties er zijn. Waar valt nog op te besparen? En zijn er subsidies of andere tegemoetkomingen, bijvoorbeeld voor maatregelen om de energierekening te drukken?
Bron: Nationale Hypotheekbond