De Tweede Kamer nam op 22 september een motie aan die wil voorkomen dat een definitief energielabel vanaf 2021 flink duurder wordt. Het ministerie van Binnenlandse zaken bekijkt nu of je ook volgend jaar nog online (en veel voordeliger) zo'n energielabel kunt bemachtigen. Wacht jij af?
Nieuw label veel duurder
Volgend jaar zou je alleen nog via een inspectie door een energiedeskundige een definitief energielabel voor je woning kunnen aanvragen. De kosten daarvan belopen naar verwachting tegen de 200 euro. Op dit moment kun je zelf online een korte vragenlijst indienen. Daarna kies je zelf een expert die je aanvraag beoordeelt en het label vaststelt en je dit via e-mail toestuurt. Dat kan al vanaf een paar euro en het label is 10 jaar geldig.
Zo'n definitief label is verplicht als je je woning wilt verkopen. Het geeft aan hoe zuinig je woning is qua energieverbruik (van G tot A). Ontbreekt het definitieve energielabel bij de verkoop, dan riskeer je een flinke boete. Meer informatie over het voordelig aanvragen van zo'n label vind je in ons eerdere bericht over dit onderwerp. Wij gaven je de tip om dit vóór het einde van het jaar te doen, als je woning nu nog geen definitief label heef. Of als je inmiddels via energiebesparende maatregelen voor een gunstiger label in aanmerking komt. Dat maakt je huis immers meer waard.
Tweede Kamer wil huiseigenaren niet op kosten jagen
De Tweede Kamer heeft nu een motie aangenomen om het nieuwe en duurdere energielabel voorlopig uit te stellen. VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis diende de motie in en kreeg steun van een ruime meerderheid. Men is van mening dat mensen tijdens de huidige huizen- en coronacrises niet op kosten gejaagd moeten worden. Daarbij is het ook nog niet helemaal duidelijk is wie er aansprakelijk is als het energielabel niet klopt: de huiseigenaar of de deskundige. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat het departement nog bekijkt hoe het met die motie zal omgaan.
Nu aanvragen of uitstellen?
Ga je de komende tijd nog zonnepanelen plaatsen of je woning beter isoleren*? Dan is het logisch dat je de aanvraag van een (nieuw) definitief energielabel nog even uitstelt. Zo niet, dan kost het maar weinig tijd en geld om het nú meteen te regelen en ben je voor 10 jaar klaar.
TIP: Bij isoleren kun je denken aan de vloer, het dak, de spouwmuren, maar bijvoorbeeld ook HR++ glas of tripple-glas of nieuwe deuren en kozijnen. Combineer je twee maatregelen dan kun je tot het einde van het jaar nog 30% subsidie ontvangen.
Je (nieuwe) woning verduurzamen?
Wil je meer weten over het verduurzamen van je woning én de verschillende manieren waarop je dit kunt financieren? Voer dan je postcode en huisnummer in op duurzaamheidsprofiel.nl en download een rapport van jouw (toekomstige) woning. Hierin staat ook welk energielabel daar nu van bekend is. En hoe je tot 106% van de marktwaarde van je toekomstige woning een hypotheek kunt krijgen, als je energiebesparende maatregelen gaat doorvoeren. Er is meer mogelijk dan je denkt. Voor meer informatie daarvover ben je natuurlijk van harte welkom.
Bron: Nationale Hypotheekbond