Dubbele lasten beperken bij een nieuwbouwhuis? 3 tips...

Een nieuwbouw woning wordt 'vrij op naam' opgeleverd: zonder 2% overdrachtsbelasting, ongeacht je leeftijd of hypotheekverleden. Maar voor je de sleutel krijgt heb je wel zo maar een jaar 'dubbele lasten'. Hoe beperk je die?

Hoezo dubbele lasten?
Gelukkig werd er tijdens de lockdown hard doorgewerkt in de bouw. Toch kan er zo maar een jaar voorbij gaan tussen de eerste paal en de oplevering van je nieuwbouwwoning. Heb je of huur je al een woning, dan zit je die hele periode met dubbele lasten. Zodra je de overeenkomst met de bouwer of aannemer tekent, begin je immers al met betalen. Vaak doe je dat met geld uit een zogenaamd 'bouwdepot' via een (tweede) hypotheek op je nieuw te bouwen huis. Tenzij je nog thuis woont, gaan de kosten van de huur of je huidige hypotheek gewoon door. Het is dus van belang te kijken hoe je die periode overbrugt.

Hoe beperk je dubbele lasten?
Je doet er verstandig je van te voren goed te laten informeren over extra kosten die bij nieuwbouw komen kijken. En of en hoe je dat allemaal kunt financieren. Een hypotheekexpert biedt uitkomst.

Er zijn diverse opties die je lasten tijdens de bouwfase (en daarna) kunnen beperken. Dit zijn er alvast drie:

  1. Meefinancieren hypotheekrente | Of het voor jou mogelijk en verstandig is, hangt af van je situatie. Maar misschien kan wat je tijdens de bouw aan rente moet betalen worden meegefinancierd in je hypotheek. Dat verhoogt wel je schuld, maar in plaats van via je salarisrekening voldoe je de rente dan maandelijks vanuit het bouwdepot. Helaas is de rente over dit gedeelte van de hypotheek niet aftrekbaar. Gelukkig is deze nu erg laag.
  2. Twee maal rente aftrekken | Ga je verhuizen vanuit een koopwoning, dan kun je zowel de rente op je lopende hypotheek als die van je nieuwe hypotheek aftrekken. Meldt je dit tijdig bij de belastingdienst dan heb je daar meteen voordeel van. Jammer genoeg gaat dat niet op voor wie nu huurt.
  3. Huurinkomsten van oude woning | Ben je al in je nieuwe woning getrokken, maar is de oude nog niet verkocht? Dan kun je deze gunstig en zonder grote risico's verhuren op grond van de Leegstandswet. Tijdelijk, dat wel! En alleen na toestemming van de gemeente en je geldverstrekker.

Wat te doen vóór de eerste paal?
De komende 10 jaar moeten er in Nederland nog 1 miljoen extra woningen bij. Of dat gaat lukken? Dat valt te bezien. Wees in ieder geval goed voorbereid, wanneer je je zinnen hebt gezet op nieuwbouw. Met een stevig (kennis)fundament bouw je aan een zonnige financiële toekomst.

Bron: de Nationale Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie