Extra tips voor starters op de woningmarkt

Er zijn diverse initiatieven die starters tegemoet komen bij het kunnen kopen van een woning. Je adviseur kan je hier nader over informeren. 

De Starterslening
De Starterslening betreft een aanvullende lening bovenop een gewone (eerste) hypotheek. Deze eerste hypotheek moet wel met NHG worden afgesloten (Nationale Hypotheekgarantie). De Starterslening overbrugt het gat tussen wat je met je huidige inkomen maximaal kunt lenen en de prijs van de woning. De eerste 3 jaar betaal je geen rente en aflossing, daarna wel. Dat moet dan ook mogelijk zijn met een inmiddels hoger inkomen. Deze lening loopt via (sommige) gemeenten en woningcorporaties. Zie ook de uitleg op YouTube

Koopgarant-regeling
Via deze regeling verlenen ca 130 woningcorporaties je 20-25% korting op de marktwaarde van de woning. Je wordt volledig eigenaar met alle bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Wel ben je verplicht de woning terug te verkopen aan de corporatie wanneer je verhuist. De prijs wordt daarbij bepaald door een onafhankelijke taxatie.

Welthuis Startershypotheek van a.s.r.
Bijzonder aan deze Startershypotheek is dat je maximaal 40 jaar mag doen over het annuïtair aflossen ervan (in plaats van de gebruikelijke 30 jaar). Dat zorgt voor lagere maandlasten, waardoor een bepaalde woning misschien wel betaalbaar blijkt. Let op: uiteindelijk betaal je wel meer, omdat je geen 30 jaar, maar tussen de 30 en 40 jaar rente betaalt. Alleen van toepassing als jij of je partner nog geen 40 zijn geworden.

Vraag je adviseur naar de mogelijkheden.