Dit zijn de subsidiepotjes voor een comfortabeler, zuiniger huis

Op 1 januari stelde het Kabinet € 124 miljoen beschikbaar voor verduurzaming van de woning. Hoe maak je gebruik van de nieuwe ISDE-regeling en welk profijt biedt verduurzamen behalve een beter milieu?

€ 124 miljoen subsidie voor energiemaatregelen
De oude SEEH-regeling is per begin 2021 komen te vervallen. De nieuwe Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE) subsidieert investeringen in zaken die woningen zuiniger maken. Als particuliere woningbezitter gaat het om:

  • Vijf soorten isolatiemaatregelen
  • Warmtepompen
  • Aansluiting op een warmtenet
  • Zonneboilers

Op de overheidssite RVO.nl vind je de voorwaarden per maatregel*, een stappenplan om je aanvraag te begeleiden en een rekentool waarmee je alvast kunt checken hoeveel subsidie je eventueel krijgt. Ook het aanvragen van de subsidie start op deze pagina.

*) Check voor je iemand opdracht geeft aan welke voorwaarden je moet voldoen, of jouw investering voorkomt op de zogenaamde maatregelen- en apparatenlijsten; en dien je subsidieaanvraag binnen 12 maanden in.

Isoleren | Houd de warmte binnen, en lawaai buiten. Lagere stookkosten beginnen met goede isolatie. Dat kan op tal van onderdelen van de woning. Van spouwmuur tot dak, vloer en bodem, en nieuwe voordeur. HR++glas of kozijnen beperken bovendien omgevingsgeluiden. Zorg er wel voor dat er voldoende ventilatie blijft.

Wartepompen | Warmte uit de natuur. Een warmtepomp maakt gebruik van energie die in de natuur beschikbaar is. Hij houdt je huis ‘s winters warm en ‘s zomers koel. Er zijn verschillende typen, waarvan de investeringen uiteen lopen. Net als de subsidies, vanaf €500 tot meer dan €8.000.

Aansluiting op warmtenet | Afhankelijk van jouw wijk. Sluit een warmteleverancier je woning na 1 januari 2021 aan op zijn warmtenet? Dan kom je in aanmerking voor een subsidie van € 3.325. Je moet dan wel aantonen dat je woning niet langer op het gasnet is aangesloten.

Zonneboiler | Wel subsidie, weinig rendement. Een zonneboiler helpt je met je warmwatervoorziening. Alleen zijn de kosten relatief hoog versus wat hij bespaart. Om die reden kun je de zonneboiler ook niet meer meefinancieren met je hypotheek. Je kunt er nog wel subsidie voor aanvragen.

Zonnepanelen: BTW terug
De ISDE biedt geen subsidie op zonnepanelen, maar je gemeente mogelijk nog wel - zie hiervoor de energiesubsidiewijzer. Sowieso kun je op zonnepanelen de 21% BTW terug krijgen. En er zijn regelmatig 'inkoopcollectieven' die voordeel op kunnen leveren. Houdt er wel rekening mee dat de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd. Deze garandeert je dezelfde prijs bij het leveren aan het net, als wanneer je (bijvoorbeeld 's nachts) stroom afneemt.

Gunstige 'groene' lening of hypotheek
Steeds meer huizenbezitters nemen energiebesparende maatregelen. Deze leveren meer rendement op dan je spaarrente en bieden meer zekerheid dan beleggen. Maar hoeveel subsidie je ook krijgt, de rest van de investering moet je toch zelf betalen.

Geen geld? Geen nood. Banken hanteren extra gunstige voorwaarden voor het verduurzamen van je woning. Net als de overheid via SVn.nl. En ga je een woning kopen, dan kun je hiervoor via een hypotheek zelfs tot 6% boven de marktwaarde lenen. Of in ieder geval tot €9.000 extra boven je inkomensgrens (vanaf € 35.000 jaarinkomen). Meer hierover vind je o.a. in het duurzaamheidsprofiel van je (toekomstige) woning.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie