Een comfortabeler en zuiniger huis? Vind hier de subsidiepotjes voor 2021

Op 1 januari stelde het Kabinet opnieuw een fors bedrag beschikbaar voor het verduurzamen van de woning: € 124 miljoen! Om hiervan te profiteren is er een nieuwe regeling, de ISDE: Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing. Hoe maak je hier gebruik van en welke voordelen biedt verduurzamen?

Nieuwe subsidieregeling goed voor € 124 miljoen
De oude regeling voor isolatie-subsidie (SEEH) is op 31 december 2020 gestopt. Totaal werd daarmee al ruim € 51 miljoen verstrekt (en er lopen nog voor € 47 miljoen aanvragen). Vanaf 4 januari kom je in aanmerking voor een tegemoetkoming in de kosten voor isolatie én meer, via de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE). Voor 2021 is het budget € 124 miljoen.

Welke maatregelen vallen eronder? 
De ISDE subsidieert investeringen in zaken die woningen zuiniger maken. Als particuliere woningbezitter gaat het om:

  • Vijf soorten isolatiemaatregelen
  • Warmtepompen
  • Aansluiting op een warmtenet
  • Zonneboilers

Op de overheidssite RVO.nl vind je de voorwaarden per maatregel, een stappenplan om je aanvraag te begeleiden en een rekentool waarmee je alvast kunt checken hoeveel subsidie je eventueel krijgt. Ook het aanvragen van de subsidie start op deze pagina.

Houd rekening met de voorwaarden voor de subsidie. Bij isolatie moet het altijd om twee vormen gaan, of om één vorm in combinatie met een andere ISDE maatregel. Verder moet je het werk laten uitvoeren door een (bouw)installatiebedrijf en moet je de subsidie binnen 12 maanden aanvragen. En controleer of waar jij in wilt investeren, voorkomt op de zogenaamde maatregelenlijsten en apparatenlijsten. 

Isoleren

Houd de warmte binnen, en lawaai buiten

Lagere stookkosten beginnen met goede isolatie. Er is subsidie voor gevel-, spouwmuur- en dakisolatie. En ook voor het isoleren van je zolder/vliering, vloer eventueel samen met  bodemisolatie. Verder is er geld voor HR++/triple glas en/of kozijnen en deuren. Daarmee houd je niet alleen de warmte binnen, maar ook omgevingsgeluid buiten. Overigens is het verstandig dat je bij isoleren altijd rekening houdt met ook voldoende kunnen ventileren.

Warmtepompen

Warmte uit de natuur

De helft van je energierekening ben je kwijt aan het verwarmen van je woning. Kies je voor een duurzame vorm dan bespaar je fors en ben je klaar voor aardgasvrij wonen. Een warmtepomp houdt je huis ‘s winters warm en ‘s zomers koel. Je maakt daarbij gebruik van energie die in de natuur beschikbaar is. Er zijn drie typen: een lucht/water-; water/water- en grond/waterwarmtepomp. De investeringen lopen uiteen, net als de subsidies, vanaf € 500 tot meer dan € 8.000.

Aansluiting op warmtenet

Afhankelijk van jouw wijk

Sluit een warmteleverancier je woning na 1 januari 2021 aan op zijn warmtenet? Dan kom je in aanmerking voor een subsidie van € 3.325. Je moet dan wel aantonen dat je woning niet langer op het gasnet is aangesloten.

Zonneboiler

Wel subsidie, weinig rendement

Een zonneboiler helpt je met je warmwatervoorziening. Alleen zijn de kosten relatief hoog versus wat hij bespaart. Om die reden kun je de zonneboiler ook niet meer meefinancieren met je hypotheek. Je kunt er nog wel subsidie voor aanvragen.

Klik op de foto's voor meer info via Milieu-centraal

Zonnepanelen, géén (landelijke) subsidie - wél BTW terug
Met zonnepanelen wek je je eigen elektriciteit op. Je kunt er geen subsidie voor aanvragen via de ISDE, maar je kunt op je aanschaf nog wel de BTW terugvragen. Dat scheelt natuurlijk al 21%. Ook zijn er sommige gemeenten die je subsidie geven bij het aanschaffen van zonnepanelen. Klik op de link en check de energiesubsidiewijzer. Let op: in 2023 wijzigt de salderingsregeling, toch blijven zonnepanelen een slimme investering.

Financiering via een gunstige lening of je hypotheek
Veel huizenbezitters nemen al energiebesparende maatregelen. Maar hoeveel subsidie je ook krijgt, de rest van de investering moet je toch zelf betalen. Geen geld? Geen nood. Banken hanteren extra gunstige voorwaarden voor het verduurzamen van je woning. Net als de overheid via SVn.nl. En ga je een woning kopen, dan kun je hiervoor via een hypotheek zelfs tot 6% boven de marktwaarde lenen. Of in ieder geval tot €9.000 extra boven je inkomensgrens (vanaf € 35.000 jaarinkomen). 

Meer weten? Neem gerust contact op met ons kantoor. En download alvast een gratis duurzaamheidsprofiel van je (toekomstige) woning, via je postcode+huisnummer op www.duurzaamheidsprofiel.nl.

Nieuw energielabel 
Leiden je maatregelen tot een gunstiger energielabel voor je woning? Mooi, dat voegt direct waarde toe. Bij verkoop is zo'n label bovendien verplicht. Vanaf 2021 is het verkrijgen ervan niet meer online mogelijk, maar moet er een energie-expert langskomen. Zo geeft het nieuwe label de kopende partij meer zekerheid. Benieuwd hoe het in zijn werk gaat? Bekijk de praktische infographic van de Rijksoverheid en hun antwoorden op veelgestelde vragen over het nieuwe energielabel.

Bron: Nationale Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie