Nu kun je de 21% btw op zonnepanelen nog terugkrijgen, vanaf 1 januari volgend jaar gaat het tarief naar nul. Wat maakt dat uit? En wat als je cv-ketel richting vervanging loopt? Een hybride variant is zuiniger, een gewone voordeliger. Alleen mag je die vanaf 2026 niet meer aanschaffen. Bij vervanging is een hybride cv-systeem of andere duurzame variant verplicht. Dat vergt mogelijk meer aanpassingen.
Eind vorig jaar besloot de Europese Raad van ministers om een 0% btw-tarief mogelijk te maken op de aanschaf én installatie van zonnepanelen. Het kabinet grijpt dit aan en wil deze maatregel per begin 2023 invoeren. Voor woonconsumenten heeft dat diverse voordelen.
Gemak en goedkoper
Op dit moment kunnen alleen ondernemers eenvoudig de btw terugvragen wanneer zij zonnepanelen op hun woning (of bedrijfspand) plaatsen. Voor de gewone burger is de procedure voor het terugkrijgen van de btw wat ingewikkelder. Zeker als het gaat om het bijplaatsen van zonnepanelen. Wie om die reden de hulp van een btw-advieskantoor inroept, betaalt ook daar wat extra’s voor. Dat komt dan bij het bedrag dat je toch al in z’n geheel vooruit moet betalen. Niet super handig als je deze investering wilt financieren. Maar is het ook reden de aanschaf uit te stellen?
minister De Jonge voor Volkshuisvesting
Verschil tussen btw-terug en subsidie
Het kunnen terugkrijgen van de btw (of vanaf 2022 het nultarief) is een van de tegemoetkomingen waarmee de overheid woningeigenaren tegemoet komt bij het verduurzamen van hun onderkomen. Voor andere maatregelen gelden juist weer subsidies — zo krijg je 30% terug wanneer je twee isolatiemaatregelen combineert, of één in combinatie met de aanschaf van een duurzaam verwarmingssysteem, zoals een hybride cv-ketel.
Lees meer over deze subsidie bij Milieu Centraal
Duurzaam verwarmingssysteem
Een HR-ketel gold lange tijd als zuiniger variant voor het verwarmen van de woning. Inmiddels telt deze niet meer mee als maatregel waarop je bijvoorbeeld tot 6% extra kunt lenen via een hypotheek. Nieuwere systemen zijn inmiddels veel energiezuiniger. Daarbij tonen studies aan dat wanneer je cv-ketel aan vervanging toe is, een hybride systeem ook financieel voordeliger is. Dit ondanks de flink hogere investering en de soms aanvullende isolatiemaatregelen. Mét de 30% subsidie én de huidige energieprijzen loont verduurzamen zowel voor huizen van vóór als na 1970 — toen spouwmuurisolatie de norm werd.
Een goede isolatie is wel voorwaarde voor het overstappen op zogenaamde lage temperatuurverwarming, zoals een ketel die nog over kan schakelen van elektriciteit op gas als dat nodig is (hybride), of een volledig elektrische warmtepomp.
Isolatie-scan
Milieu Centraal heeft een praktische tool waarmee je binnen 5 tot 15 minuten zelf eenvoudig vaststelt hoe het is gesteld met de isolatie van jouw woning.
Start de isolatie-zelfscan
Betrek bij vergaande isolatieplannen meteen hoe er daarna voldoende luchtverversing plaatsvindt. Een lagere CO₂-uitstoot is beter voor het milieu — goede ventilatie, eventueel met warmteterugwinning, is belangrijk voor een gezond binnenklimaat.
Situatie na 2026
Mogelijk speelt Europa’s voornemen nog dit jaar te stoppen met het afnemen van Russisch gas er een rol bij, zeker is dat Minister Jetten voor Klimaat en Energie midden mei aangaf aan te sturen op snellere verduurzaming van de cv-installaties in woningen. Als hij zijn zin krijgt kunnen huiseigenaren vanaf 2026 alleen nog kiezen voor een hybride, of volledig elektrisch systeem, of voor stadswarmte (als ze hun bestaande installatie gaan vervangen). Dat levert niet alleen een forse gasbesparing op, “maar is ook nog goed voor de energierekening en het klimaat”, aldus de minister.
Hij zoekt de komende jaren samenwerking met fabrikanten en installateurs om meer monteurs op te leiden en de productie van warmtepompen in Nederland op te voeren. Voor woningen die niet geschikt zijn, wordt een uitzonderingspositie bepaald.
Kleine beetjes helpen al wat: een lager btw-tarief op energie, de thermostaat wat lager en diverse kleine, praktische maatregelen waarvoor je bij je gemeente of met korting bij je energieleverancier kunt aankloppen. Maar als je woning nu nog een energielabel-C of hoger heeft, kun je flink meer besparen. Sinds de energieprijzen omhoog schoten, is er een run op subsidies en gunstige leningen voor het isoleren van de woning (spouwmuur, dak, vloeren, deuren, ramen en kozijnen), zonnepanelen en energiebesparende verwarming.
Aannemers hebben het druk, maar kunnen je helpen met een praktische plan en een begroting. Voor een gunstige financiering weet je onafhankelijk adviseur de weg in de jungle van regelingen, subsidies en ‘groene’ leningen. Waarom wachten tot de thermometer weer naar nul zakt? Beter repareer (of isoleer) je je dak als de zon schijnt.
Bron: Nationale Hypotheekbond