Alsnog maximumprijs voor nieuw energielabel? Even geduld kan lonen

Eerder dit jaar bleken de werkelijke kosten voor het nieuwe energielabel veel hoger dan voorzien. De Tweede Kamer roept nu op tot een maximumprijs. Weliswaar flink meer dan een label vorig jaar kostte, maar ook honderden euro's goedkoper dan men nu berekent. Geeft demissionair minister Ollongren hier gehoor aan?

Protest leidt tot actie Kamer
Het nieuwe label biedt meer dan de oude variant, maar de consument moet hier nu o.a. door gebrek aan gediplomeerde keurders tot wel € 400.- voor betalen. Dubbel zoveel als wat Ollongren bij de invoering ervan voorspelde, namelijk € 190.- voor woonhuizen (en € 100.- voor appartementen). Reden voor o.a. de Vereniging Eigen Huis haar op te roepen om met de branche naar oplossingen te zoeken. Dat leverde tot nu toe weinig op.

Vanuit twee uitersten in de Tweede Kamer kwam er recent een motie die de minister alsnog tot actie maant en oproept tijdelijk een maximumprijs in te voeren. Ingediend door de VVD én SP kreeg deze spontaan een ruime meerderheid in het parlement (102 stemmen vóór).

Oproep tot maximumprijs tot 1 januari 2022
Of de demissionaire minister daadwerkelijk besluit tot een maximumprijs (en welke)? Of dat ze deze kwestie doorschuift naar een volgend kabinet, mogelijk met een speciale Minister van Volkshuisvesting? Dat moet nog blijken. Naar de inschatting van de Kamerleden zal het aantal energie-adviseurs per einde van dit jaar voldoende zijn voor een goede marktwerking en faire prijszetting. Heb je recent energiemaatregelen getroffen en denk je dat je woning voor een gunstiger label in aanmerking komt? Wacht dan nog even tot de prijzen ervoor wat dalen - als je daar de tijd voor hebt.

Noodzakelijk bij verkoop woning
Bij de verkoop van een woning is de eigenaar verplicht een 'definitief' energielabel te overleggen. Zogenaamde 'voorlopige labels' zijn niet meer toegestaan. Wel nog een definitief label via een oude (online) keuring. Die blijven 10 jaar geldig na afgifte. Alleen is de energieklasse van de woning daarmee (soms) minder nauwkeurig vastgesteld én is daar geen energie-bespaaradvies bij verstrekt. Bij de nieuwe methode met een opname ter plekke door een expert is dat wel het geval.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie