Aanpassen woonwensen succesvolste oplossing om woning te vinden

Soms reikt je financiële polsstok minder hoog dan je zou wensen. De droomwoning waar je naar zoekt, blijkt niet betaalbaar. Toch kan een alternatief ook prima bevallen, of onverwacht beter zelfs. Dit blijkt uit onderzoek onder achthonderd huizenzoekers, waarvan ruim de helft binnen een half jaar een nieuwe woning vond.

Geldverstrekker Florius stak zijn licht op bij zijn klanten. Het vinden van een geschikt huis blijkt niet alleen een kwestie van geld. Maar liefst 66% van de ondervraagde kopers heeft tijdens de zoektocht naar hun nieuwe woning de oorspronkelijke woonwensen aangepast voor ze bij hun uiteindelijke woning terecht kwamen. Het gaat dan om zaken als locatie, type woning, grootte of de mate waarin een huis wordt verbouwd. Voor drie op de tien kopers leverde het aanpassen van hun wensen naast een nieuw huis ook andere voordelen op, zoals een onverwachte fijne buurt, een energiezuinigere woning of het genot van wonen in een dorp in plaats van een stad.

Alsnog geslaagd
Meer dan de helft van de ondervraagden (57%) lukte het om — in de huidige overspannen woningmarkt — binnen een half jaar een nieuwe woning te vinden, een vijfde (22%) is tot een jaar bezig geweest. Hoge huizenprijzen (65%), het geringe aanbod in de eigen prijsklasse (65%) en het overbieden van andere kopers (59%) zouden de voornaamste (financiële) barrières vormen.

Als je weet wat écht belangrijk voor je is en wat juist wat minder, heb je simpelweg meer te kiezen

Karin Polman, directeur Florius

Gebrekkige opties qua woningen op de gewenste locaties (62%) en gewenste grootte (57%) zijn andere belangrijke beren op de weg. Niet het verhogen van het budget, maar het aanpassen van de woonwensen is volgens Florius een succesvolle manier om alsnog een woning te bemachtigen. Het vergroten van het zoekgebied (32%), openstaan voor een kluswoning (23%) en de zoekopdracht uitbreiden naar een andere type woning (23%) zijn daar voorbeelden van.

Succesverhalen
Het aanpassen van de oorspronkelijke woonwens betekent overigens niet dat je als koper aan het eind van het proces ontevreden achterblijft. Sterker nog, het bevalt een groot deel van de kopers (onverwacht) goed om niet in de stad, maar in een dorp te wonen. Een woning zonder tuin maar wel aan de rand van een natuurgebied wordt ook als fijn ervaren.

Het aanpassen van de zoekcriteria op het gebied van vierkante meters (22%), de buitenruimte (18%), de indeling (14%) en de bouwperiode (9%) bleken ook een gouden greep. Ondervraagde kopers geven aan het heerlijk te vinden om te wonen in een kleiner huis met een grotere tuin of in energiezuinige nieuwbouw in plaats van een klassiek jaren ’30 huis.

Inspiratie

“Als je weet wat écht belangrijk voor je is en wat juist wat minder, heb je simpelweg meer te kiezen”, aldus Florius-directeur Karin Polman. Haar organisatie wil mensen inspireren anders naar hun woonwensen te kijken, omdat dat de kans op het vinden van een geschikt huis vergroot. Het kan bovendien nog mooie extra’s opleveren, zo blijkt: een buurt waar iedereen elkaar groet of het ervaren van rust als je de stad uit bent. Men hoopt dat mensen die nog op zoek zijn naar een nieuwe woning met dit soort succesverhalen hun voordeel kunnen doen.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie