15% méér hypotheekaanvragen. Vooral voor tweede hypotheek of oversluiten

Het blijft druk met hypotheekaanvragen. Landelijk waren dat er in het derde kwartaal 15% meer dan vorig jaar. Bijna tweederde was bedoeld voor het aankopen van een woning. Ruim één derde voor een oversluiting of tweede hypotheek. Deze groep groeide ruim 25%. Nog steeds kiezen veel huiseigenaren voor lagere lasten, maar de groep die investeert in een verbouwing groeit harder.

Woningprijs stijgt in drie maanden gemiddeld € 10.000,-
Wie tussen juli en september een huis kocht, betaalde daarvoor gemiddeld €387.000. Dat is €10.000 meer dan in het vorige kwartaal en een prijsstijging van 9,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Er waren 72.663 hypotheekaanvragen door kopers, een groei van 9,4% versus 2019. We baseren ons deze keer op data van HDN (Hypotheek Data Netwerk). Zij registreren ruim 80% van alle hypotheekaanvragen. Het totale aantal is dus zeker meer.

Van jonge starters tot gepensioneerden
HDN maakt onderscheid naar type kopers. Ze zagen dat het aantal ‘jonge starters’ gelijk bleef. Deze betalen gemiddeld € 225.000 voor hun woning, toch ook weer 8,5% meer dan in 2019. Daarbij brengen ze ca. € 26.500 eigen geld in. Er is ook een groep ‘starters hoog segment’. De aanvragen hiervinnen steeg met 12%. Zij hebben duidelijk meer te besteden en betalen voor hun eerste huis gemiddeld €431.500. De hypotheek is lager, want ze brengen ca. €47.000 eigen geld in. Onder de kopers zit de grootste groei echter bij huizenbezitters die ‘doorstromen’ naar een volgende woning. Bij een verhuizing kun je meestal probleemloos 'shoppen' naar een andere, mogelijk veel voordeliger hypotheek. Het aantal aanvragen voor een bestaande woning groeide 20%, voor nieuwbouw met 25%. De aankoopprijzen daarvan belopen respectievelijk ca. 4,5 tot ruim 6 ton. Gepensioneerden die een volgende woning kopen, vragen een hypotheek aan die gemiddeld 2 ton onder de woningwaarde ligt. Zij benutten daarbij vaker de overwaarde van hun vorige woning en brengen wat minder eigen geld in.

Tip | als gepensioneerde hóef je niet te verhuizen om je overwaarde te verzilveren - zie daarvoor ons eerdere artikel

Lagere lasten? Of liever meer ruimte, comfort of luxe voor dezelfde lasten?
Wil je niet verhuizen dan kan een nieuwe hypotheek toch voordelig zijn. Zo dachten bijna 46.000 huiseigenaren er het afgelopen kwartaal over. Zij vroegen een tweede hypotheek aan of deden een aanvraag voor het oversluiten van hun hypotheek(en) naar een vorm met een lagere rente. 

Oversluiten kan boetevrij aan het einde van je rentevaste periode. Echter, de hypotheekrente is nu toch wéér lager dan eerder dit jaar. Je contract openbreken betekent weliswaar vaak een boete, maar deze is - met de bijkomende kosten - soms alsnog snel terugverdiend. Wij kunnen bovendien bekijken in hoeverre je deze kosten kunt meefinancieren. In dat geval kun je misschien ook zonder eigen inbreng direct starten met lagere woonlasten. We geven dan meteen aan welke oversluitkosten je kunt aftrekken bij je belastingaangifte.

Er waren 14.008 ‘verbouwers’ (+41%) die een tweede hypotheek aanvroegen voor gemiddeld €49.600

bron: kwartaaloverzicht HDN

Of het komt door meer thuiswerken, niet (ver weg) op vakantie of een krappe woningmarkt? Feit is dat Nederland flink aan het verbouwen slaat. Een nieuwe keuken, dakkapel, uitbouw, isolerende kozijnen of zonnepanelen... Meer luxe, ruimte of comfort wordt nu relatief voordelig gefinancierd. De woning is vaak al meer waard en wordt dat mogelijk nog meer na een verbouwing. En de rente op een nieuwe tweede hypotheek is laag. Als het binnen het inkomensplaatje past, hoeft je investering niet tot veel hogere lasten te leiden. En als je je oude hypotheek ook nog gunstig kunt oversluiten, blijven die lasten mogelijk zelfs gelijk.

Tip | Als je investeert in verduurzaming, weet dan dat je bij steeds meer geldverstrekkers een rentekorting krijgt als je woning hiermee naar energielabel-A gaat. Bovendien krijg je  30% isolatie-subsidie als je nog dit jaar twee vormen van isolatieverbetering combineert. 

Benieuwd hoe wij je kunnen helpen met je woonwensen?
Vanzelfsprekend bepalen de omstandigheden wat er mogelijk is. Hypotheken zijn maatwerk en wij nemen graag de tijd voor een eerlijk advies over wat past bij jouw situatie. Neem gerust contact op.

Laatste tip |  als je een hoger inkomen hebt, is het fiscaal gunstig nog dit jaar over te sluiten of een tweede hypotheek te nemen. Je kunt dan 3% meer financieringskosten aftrekken dan volgend jaar (zie ook ons artikel hierover)

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie