Hypotheeknieuws

Pilot gaat duizend duurhuurders aan hypotheek helpen

Je betaalt al jaren een hoge huur in de vrije sector en kan toch geen hypotheek krijgen. Zelfs niet als de lasten daarvan lager zijn. Dat is zuur. Voor duizend 'duurhuurders' gaan enkele geldverstrekkers en de Nationale Hypotheek Garantie bij wijze van proef soepeler leennormen hanteren. Voorwaarde is dat je de laatste jaren geen betalingsproblemen had.

Private lease? Nog lagere hypotheek door BKR registratie

Wil je de komende jaren een huis kopen? Pas dan op met het privé leasen van een auto. Registratie hiervan bij het BKR maakt dat je veel minder kunt lenen. Vanaf 1 april wordt dit effect nog groter. Waarom scheelt dat zomaar een ton op je hypotheek? En hoe zit dat met een autofinanciering?

Via afkopen partneralimentatie de woning verwerven

Een flinke overwaarde op de woning maakt een scheiding financieel extra ingewikkeld. Wie er in wil blijven wonen, moet de ander uitkopen, al snel voor een fors bedrag. En wat je aan alimentatie ontvangt, telt vaak niet mee bij het overnemen van de hypotheek. Het afkopen van de alimentatieplicht in ruil voor het afzien van de overwaarde biedt soms uitkomst. 

Verzekeringsnieuws

Behoud schadevrije jaren autoverzekering beter geregeld

Met ingang van 2022 gelden er afspraken waarmee autorijders opgebouwde schadevrije jaren niet zomaar meer kwijtraken. Omdat een autoverzekering maar één naam vermeldt, gaf dat tot voor kort problemen na een scheiding of het overlijden van de partner. Ook bij een auto-van-de-zaak of private lease ging de no-claim vaak verloren.

Rookmelders in woningen worden in 2022 verplicht

Een rookmelder op elke etage van je woning waar een verblijfsruimte is. Volgend jaar juli verplicht, nu al heel verstandig. Of beter: van levensbelang. Waaraan herken je een goede rookmelder, waar plaats je ze en hoe zit het met het onderhoud? En... hoe voorkom je brand?