Hypotheeknieuws

Hypotheek meeverhuizen kan hogere rente omzeilen

Steeds meer huiseigenaren die doorstromen naar een volgende woning nemen hun hypotheek mee. Reden? De rente die daarvoor geldt, is lager dan er nu wordt aangeboden. Op termijn kan dat veel geld schelen. De hypotheek moet dan wel een verhuisregeling kennen.

Hypotheekrente stijgt verder, aantal aanvragen in april gedaald

Door aangekondigde rentestijgingen bereikte het aantal hypotheekaanvragen begin dit jaar het hoogste peil ooit. Dit kwam vooral door niet-kopers. Terwijl de rente verder oploopt, lag het aantal aanvragen in april een zesde lager dan in de voorgaande maanden. Vis je inmiddels achter het net, of is het tij nog gunstig voor oversluiten of bijlenen?

Ander financieel nieuws

Bij laag inkomen renteloos lenen voor verduurzaming van de woning

Om het behalen van de klimaatdoelen voor 2030 'aanzienlijk te versnellen' wil het kabinet lenen voor verduurzaming tegen 0% rente mogelijk maken. Het plan is dat deze maatregel, voor woningeigenaren met een laag inkomen, op 1 oktober ingaat. Ook andere doelgroepen krijgen hulp of strengere richtlijnen opgelegd om de CO₂-uitstoot te beperken.

Geld terug door andere box 3-belasting op vermogen?

De Belastingdienst heeft vermogen in box 3 sinds 2017 onterecht ‘forfaitair’ belast, zo oordeelde de Hoge Raad eind vorig jaar. Uitgangspunt moet het werkelijk rendement zijn en dat vraagt om compensatie. Midden april gaf staatssecretaris Marnix van Rij aan hoe er rechtsherstel kan worden geboden. Ook schetste hij hoe het nieuwe box 3-systeem er vanaf 2025 uit kan zien.