Hypotheeknieuws

Comfortabeler en zuiniger huis? Vind de subsidiepotjes voor 2021

Op 1 januari stelde het Kabinet opnieuw een fors bedrag beschikbaar voor het verduurzamen van de woning: € 124 miljoen! Om hiervan te profiteren is er een nieuwe regeling, de ISDE: Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing. Hoe maak je hier gebruik van en welke voordelen biedt verduurzamen?

Waarom nú al je aflossingsvrije hypotheek verlengen?

Sloot je vóór 2013 een hypotheek die (gedeeltelijk) aflossingsvrij is dan betaal je daarover alleen rente. Je mag deze bovendien aftrekken voor de belasting. Maar niet voor eeuwig. Daarbij moet je de lening in principe op de einddatum aflossen. Wat als je je huis niet wilt verkopen? Is verlengen een optie? En waarom zou je dat nú al willen doen?

Hogere gemeentebelasting voor huiseigenaren in 2021

Net als in 2020 stijgen de gemeentelijke belastingen voor huiseigenaren komend jaar opnieuw harder dan de inflatie. Deze is 1,2% terwijl je 4.1% extra kwijt bent aan de ozb, en de afvalstoffen- en rioolheffing. Gemiddeld, want elke gemeente bepaalt dat zelf. Betaal jij in 2021 meer of minder dan € 820,-? En waarom?

Ander financieel nieuws

Profiteer jij van de belastingwijzigingen in 2021?

Vanaf 1 januari geldt er op het gebied van belastingen een aantal nieuwe regels. Wat betreft je inkomsten, aftrekposten, je vermogen en eventuele toeslagen. We lichten er een paar toe, voor verschillende groepen mensen. Hoe pakken de wijzigingen voor jou uit? 

Kwart van studenten loopt aanvullende studiebeurs mis

Van de eerstejaars in het hoger onderwijs die recht hebben op een aanvullende beurs, maakt 25% daar geen gebruik van. Zonde, want velen lenen wel extra bij, terwijl dat veel duurder is. Gemiddeld lopen deze jongeren € 175 per maand mis, aldus het CPB. Wanneer - en hoe - kom je in aanmerking voor een aanvullende studiebeurs?

Wanneer ben je duur uit met een creditcard? En wat doe je eraan?

Een creditcard heeft zijn voordelen, maar hij kan je ook flink geld kosten als je niet oppast. Zo rekent men bij gespreid betalen een 'woekerrente'. En ga je nog een hypotheek afsluiten? Een creditcard kán een beperking vormen op wat je (maximaal) kunt lenen. Hoe zit dat? En hoe voorkom je extreme kosten?