Hypotheeknieuws

In 2022 iets lagere hypotheek bij gelijk inkomen

Alleen wie in 2022 meer gaat verdienen kan volgend jaar een hogere hypotheek afsluiten. Bij een gelijk inkomen daalt dat maximum iets. De Nibud normen helpen voorkomen dat kopers zich in te hoge schulden steken. Dat klinkt geruststellend, maar als de huizenprijzen harder stijgen dan de leengrenzen wordt een woningaankoop voor velen wel lastiger.

Voor twee miljoen woningen is verduurzamen nu al betaalbaar

Bij de huidige energieprijzen verdienen ook meer ingrijpende maatregelen voor verduurzaming van de woning zich binnen vijftien jaar terug. Twee miljoen eigenaren kunnen hun woning verbeteren zonder hogere lasten. Bijna de helft ervan boekt zelfs een mooie winst op hun investering.

Veel banken verhogen de hypotheekrente

Midden oktober verhoogde marktleider Rabobank de hypotheekrente. Sindsdien volgden vrijwel alle geldverstrekkers. Het betreft vooral rentes voor langere rentevaste perioden van 10, 20 en 30 jaar. Aanleiding is dat geld lenen voor banken zelf al enige tijd duurder wordt. Zet deze trendbreuk door?

Verzekeringsnieuws

Rookmelders in woningen worden in 2022 verplicht

Een rookmelder op elke etage van je woning waar een verblijfsruimte is. Volgend jaar juli verplicht, nu al heel verstandig. Of beter: van levensbelang. Waaraan herken je een goede rookmelder, waar plaats je ze en hoe zit het met het onderhoud? En... hoe voorkom je brand?

Ander financieel nieuws

Compensatie hoge energiekosten kan flink tekort schieten

De energierekening gaat de komende tijd bij velen fors omhoog. Het gaat dan al snel om honderden euro's. Of meer. Het kabinet zegde inderhaast al € 3 miljard aan compensatie toe. Hoe wordt dat verdeeld en hoe ontvang je jouw deel? En wat als je dan alsnog tekort komt? 

Koopstarter en de fiscus. Wat wil je weten?

Koop je vóór je 35e je eerste woning dan scheelt dat 2% overdrachtsbelasting. Als starter zijn er meer belastingmaatregelen die je slim kunt gebruiken. Hoe zorg je voor lagere maandlasten en welke aftrekposten moet je niet vergeten?

Ton schenken voor aankoop eigen woning onder vuur

Speel je met de gedachte een (klein)kind te helpen aan een woning via een flinke schenking? Nu kan dat nog belastingvrij tot ruim honderdduizend euro. Alleen groeit de kritiek op deze regeling. Houd er dus rekening mee dat de schenkingsvrijstelling—per direct—verandert of vervalt.