Hypotheeknieuws

Scheiden op latere leeftijd financieel vaak lastiger dan gedacht

Hoe langer je bij elkaar bent, hoe groter de kans op financiële horden als je wilt scheiden. Bij de verdeling van de overwaarde van de woning blijkt gedwongen verkoop vaker onvermijdelijk. En dan? Woningen zijn schaars, duur. En na je 57e kom je niet zomaar meer aan een hoge hypotheek. Zeker niet als je ex-partner recht heeft op een flinke hap uit je pensioen.

Verbouwen duurder door hogere bouwleges

Plan je een kleine verbouwing aan de voor- of zijkant van je huis dan pakt dat dit jaar al snel honderden euro’s duurder uit: veel gemeenten vragen meer geld voor een vergunning. Het recente onderzoek naar bouwleges van de Vereniging Eigen Huis signaleert trouwens flinke verschillen per woonplaats.

Verzekeringsnieuws

Weer meer e-bikes gestolen. Wat doe je eraan?

Wat is de kans dat je e-bike wordt gestolen? Groter dan je denkt vermoedelijk. Tijdens de eerste helft van dit jaar deden bijna 10.000 Nederlanders aangifte van diefstal van hun e-bike, een stijging van ruim 30 procent. Hoe zorg je dat dit jou niet overkomt?

Arbeidsongeschiktheid: onderschat het niet, ondernemer!

Als ondernemer of zzp’er val je bij arbeidsongeschiktheid naast het sociale vangnet dat er voor werknemers bestaat. Soms met pijnlijke persoonlijke en financiële gevolgen. Voor zzp’ers komt er volgens plan een verplichte AOV, vanaf 2024. Afwachten, of beter nu al wat regelen?

Ander financieel nieuws

Financieel welzijn groeit: minder kredieten en betalingsproblemen

Eind 2020 had de helft van alle Nederlanders een consumptief krediet. Dat is minder dan een jaar eerder, zowel in aantal mensen als kredieten. Ook waren er minder vaak problemen met het betalen van kredieten, of met de hypotheek. Toch komt het BKR ook met een waarschuwing: meer huishoudens raken bij herhaling in de klem.

Banken compenseren te hoge variabele rente op doorlopend krediet

Net als de Rabobank eerder aankondigde, gaat ook ABN Amro klanten compenseren die teveel rente betaalden op hun doorlopende krediet. De bedragen lopen daarbij uiteen vanaf €50 tot €1.750. Bij deze banken betreft het in totaal circa 350.000 klanten. Maar ook andere banken ging in de fout, volgens toezichthouder Kifid.

Overwaarde woning bij scheiding soms 'oneerlijk' verdeeld. Waarom?

Het staat gewoon in de wet, al bijna 10 jaar. Maar met de fors gestegen huizenprijzen kan de verdeling van de overwaarde knap 'oneerlijk' overkomen, wanneer echtgenoten gaan scheiden. Dit speelt wanneer een van de partners (flink) extra afloste op de hypotheek, bijvoorbeeld na een schenking of erfenis. Hoe loopt de ander dan zomaar een ton of meer mis?