Hypotheeknieuws

Funderingslabel voor alle woningen in Nederland

Zo’n 1 miljoen woningen heeft of krijgt problemen met de fundering. Bij 250.000 woning is de situatie al urgent. Herstel is dan noodzakelijk maar kostbaar. En meestal niet verzekerd. Om bewoners en kopers tijdig te informeren krijgt elke woning een funderingslabel. Vanaf juli 2021 wordt dit verplicht opgenomen in taxatierapporten, net als het energielabel nu al.

Kan jouw aflossingsvrije hypotheek met je mee verhuizen?

Sinds 2013 is de keuze aan hypotheekvormen beperkt. Een deel aflossingsvrij kan nog wel, maar daarmee verspeel je alle belastingvoordeel. Maar hoe zit dat als je verhuist met een aflossingsvrije hypotheek van vóór 2013? Kun je die zomaar meenemen?

15% méér aanvragen. Vooral voor tweede hypotheek en oversluiten

Er waren in het derde kwartaal 15% hypotheekaanvragen dan in 2019. Bijna tweederde betrof het aankopen van een woning. Ruim één derde een oversluiting of tweede hypotheek. Deze groep groeide ruim 25%. Vanwege de lagere lasten maar meer nog voor een verbouwing. Is dat nu echt zo gunstig?

Verzekeringsnieuws

De voor- en nadelen van een WA-direct autoverzekering

Ben je alleen “WA” verzekerd en loop je bij een auto-ongeluk schade op door de schuld van een ander? Dan kun je nu niet bij je eigen verzekeraar terecht, maar moet je de verzekeraar van de veroorzaker aanspreken. Met een “WA-direct” polis zou dat wel kunnen. Is zo’n polis wenselijk en zijn er ook nadelen?

Je bent zelf een belangrijke passagier op je inzittendenverzekering

Veel autobezitters sluiten een inzittendenverzekering af met het idee dat hun passagiers bij een ongeval anders niet verzekerd zijn. Lees of dit klopt en waarom een inzittenden-verzekering juist ook voor jezelf van belang is. En welke verzekering jou het beste past. 

Fietsendiefstal kost jaarlijks €600 miljoen. Hoe verzeker je dat?

Daar ligt je opengeknipte slot. Of vond je alleen nog een lege plek of paal? Herkenbaar? Grote kans dat jou dat al eens gebeurde, want elke minuut wordt er in ons land een fiets gestolen. De kosten? 600 miljoen euro per jaar! Hoe valt dat nog te verzekeren?

Ander financieel nieuws

Financiële stresstest voor ZZP’ers, freelancers en andere ondernemers

Terwijl de tweede corona-golf aanzwelt, dreigen meer ondernemers in de financiële problemen te komen. Wie wil kijken hoe robuust of kwetsbaar zijn situatie is, kan vanaf eind oktober online een stresstest doorlopen. Anoniem en laagdrempelig. Voor consumenten is er nu al de Geldfit-test. Hoe werkt dat?

Leg een schenking altijd vast bij de notaris

Wil je een woning kopen dan heb je eigen geld nodig. Voor de ‘bijkomende kosten’ is dat in 2020 zo'n 6%. Wij zien steeds vaker dat ouders hun kind(eren) via een schenking willen helpen met de financiering. Dat kan - fiscaalvriendelijk -  maar leg het ook goed vast. Het beste direct bij de notaris. Net als andere schenkingen trouwens...

Wat gebeurt er met je pensioen bij een scheiding?

Een scheiding is meestal geen blijde gebeurtenis. Maar wist je dat het ook later een grote impact kan hebben op je bestedingsruimte? Je moet namelijk niet alleen je huidige bezittingen en schulden delen, maar ook je pensioen. Dat kan flink tegenvallen. Wat doe je daaraan?