Rood staan door Corona. Een kostbare geschiedenis.

Veel mensen hebben door de crisis (tijdelijk) minder inkomsten. Kom je daardoor met je bankrekening ‘in het rood’ dan is dat duur. Minister Hoekstra riep banken op hun debetrente te verlagen. De grote drie deden dat, met maar liefst 3%. Maar rood staan blijft kostbaar. Waarom? En wat doe je eraan?

Je betaalt bijna 10% rente bij rood staan
Begin april verlaagden ABN Amro, ING en Rabobank hun debetrente (bij rood staan) van 12,9% naar 9,9%. Dat scheelt flink, maar in vergelijking met de praktisch 0% die je krijgt op je positieve saldo, blijft bijna 10% natuurlijk fors. 

Tip: heb je nog geld op een spaarrekening? Vul het negatieve saldo op je lopende rekening daarmee dan tijdig aan. Zeker als de roodstand langer duurt dan anders. Want rood staan is in feite gewoon heel duur geld lenen, al voelt dat misschien niet zo.

Beperkingen van een persoonlijke lening
Geld lenen via een persoonlijke lening kan al onder de 4%. Zou je hiermee kunnen voorkomen dat je langdurig rood staat dan bespaar je daarmee per saldo rentelasten. Echter, de bank stelt hier voorwaarden aan. Een persoonlijke lening is bedoeld voor als je eenmalig geld nodig hebt. Bijvoorbeeld voor een auto of een nieuwe keuken. Je leent in één keer een vast bedrag tegen een vaste rente en spreekt af in hoeveel maanden je dat terugbetaalt. Zo weet je van tevoren precies hoeveel je betaalt. En dat moet je wel kunnen met je huidige inkomsten.

Wat biedt een doorlopend krediet?
Een doorlopend krediet is een leenvorm waarmee je een langere periode extra geld achter de hand hebt. Vaak is dat beperkt tot twee jaar. Je spreekt met de bank af hoeveel je maximaal opneemt en bepaalt zelf wanneer je hiervan gebruik maakt en voor welk bedrag. Aflossen is boetevrij en de afgeloste bedragen kun je eventueel opnieuw opnemen. 

De rente is variabel en kan dus stijgen of dalen. Hij ligt normaal gesproken hoger dan bij een persoonlijke lening. NB: voor huiseigenaren geldt bij sommige banken korting op de rente.

Oversluiten als besparing op andere schulden
Je adviseur kan je helpen bepalen wat voor jouw situatie verstandig en haalbaar is. Ook als er nog oudere leningen lopen trouwens. Of als er een saldo openstaat van je creditcard of bij een postorder/webwinkel. Oversluiten naar een andere leenvorm kan je misschien geld besparen, dus praat hierover met je adviseur.

Algemene informatie over de financiële maatregelen van de overheid in het kader van COVID-19 vind je bij Vragen over financiële maatregelen