Woonlasten hoger dan verwacht door ozb en afvalheffing

Dit jaar betalen huiseigenaren gemiddeld 3,4% meer onroerendezaak­belasting (ozb) dan in 2021. Dit blijkt uit het woonlasten­onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 345 gemeenten. Eind vorig jaar ging VEH na een steekproef nog uit van maar 2% stijging. Ook andere lasten stijgen. Terecht?

Eigenaren betalen niet alleen ozb — een percentage van de WOZ-waarde van je (vakantie) woning. Ook heffingen vormen onderdeel van je maandlasten voor de woning. En die stijgen eveneens. Zo gaat de afvalstoffen­heffing gemiddeld met 4% omhoog en stijgt de rioolheffing met 1%. Gemeenten bepalen deze lasten zelf en dat loopt nogal uiteen. Al met al nemen de woonlasten voor meerpersoons­huishoudens met een eigen woning in 2022 met gemiddeld 3% toe. Dat komt neer op zo'n € 25 op jaarbasis.

Tekort in de begroting
Al jaren kampen gemeenten kampen met structureel grote tekorten. Belangrijke reden hiervoor vormen de toenemende, hoge kosten van ouderen- en jongerenzorg. Een verzoek om extra geld hiervoor vond bij het Rijk geen gehoor. Ook een petitie van VEH met 131.000 handtekeningen mocht vorig jaar niet baten. Sterker nog, het kabinet kondigde in het coalitieakkoord een bezuiniging aan op de jeugdzorg van 500 miljoen per jaar vanaf 2025. Of dat ook gebeurt, is niet zeker. De Eerste Kamer wil dat dit wordt teruggedraaid.

Evenals in eerdere jaren zijn er ook nu weer grote uitschieters naar boven en beneden.

Woonlastenonderzoek, VEH

Als er tekorten zijn kunnen gemeenten twee dingen doen: bezuinigen op publieke voorzieningen en/of de onroerendezaak­belasting (ozb) extra verhogen. Vaak kiezen zij voor het laatste. Nu lijkt € 25 (gemiddeld) nog wel te overzien, maar het principe klopt niet, vindt VEH. Via de ozb draagt immers niet iedereen bij, alleen huiseigenaren. Ook zij die leven van een smalle beurs, of een bescheiden pensioen.

Verschillen per gemeente
Evenals in eerdere jaren zijn er ook nu weer grote uitschieters naar boven en beneden. In Landsmeer stijgt de ozb met 31% het hardst — gemiddeld van € 365 naar € 478. Ook huiseigenaren in Papendrecht en Hoorn zien hun ozb met meer dan 25% stijgen. Andersom kan ook: na de samenvoeging met Amsterdam valt de ozb-aanslag in Weesp dit jaar 40% lager uit — gemiddeld van € 270 naar € 160. In totaal verhogen 21 van de 345 gemeenten de ozb dit jaar met meer dan 10%. Nog eens 65 gemeenten verhogen deze belasting met meer dan 5%.

Ook de heffingen lopen per gemeente fors uiteen. In Brielle stijgt de afvalstoffen­heffing voor meerpersoons­huishoudens (gezinnen) met ruim 50%, een verhoging van € 98. Daarentegen daalt de afvalstoffenheffing in Harderwijk en Berkelland dit jaar met ruim 20% — een voordeeltje van € 30 en € 50.

En in jouw gemeente?
Inmiddels viel jouw aanslagbrief op de mat en kun je deze nalezen in je Berichtenbox op MijnOverheid.nl. Benieuwd naar het verschil in ozb en heffingen met vorig jaar en met andere gemeenten? Op de site van Vereniging Eigen Huis kun je dit nagaan.

Bekijk en vergelijk gemeenten

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie