Wanneer ben je duur uit met een creditcard?

Een creditcard heeft zijn voordelen, maar hij kan je ook flink geld kosten als je niet oppast. Zo rekent men bij gespreid betalen een 'woekerrente'. En ga je nog een hypotheek afsluiten? Een creditcard kán een beperking vormen op wat je (maximaal) kunt lenen. Hoe zit dat? En hoe voorkom je extreme kosten?

Betalen zonder geld op zak
Vroeger was een creditcard handig als je niet met teveel contant geld over straat wilde. Inmiddels kun je vrijwel overal in Nederland met je pinpas (of daaraan gekoppelde telefoon) betalen. In andere Europese landen kun je pinnen op plekken waar men het Maestro- of V Pay-logo toont, dat op jouw bankpas staat. Als alternatief kun je met je creditcard betalen. Dat kost binnen de EU niets extra.

Sinds februari 2019 mogen ook buitenlandse webshops je niets extra’s rekenen als je betaalt met je creditcard.

de Consumentenbond

Ga je ver-weg op reis, buiten de eurozone, dan blijft een creditcard een praktisch middel als je liever niet te veel cash op zak hebt. Je betaalt dan meestal wel extra kosten.

Pinnen met een creditcard is altijd duur
Met een gewone bankpas kun je in de eurozone meestal gratis geld opnemen. Soms rekent de bank je er wel het lokale tarief dat voor hun eigen inwoners geldt. Dat is o.a. in Duitsland, Oostenrijk en Griekenland het geval. Dat is nog altijd veel voordeliger dan geld opnemen met je creditcard. Dat is altijd duur, ook in Nederland: meestal is dit een percentage (ca. 4%) van het opgenomen bedrag. In landen met een andere munt, komt hier nog een koersopslag bij.

Voordelen creditcard
Behalve betalen zonder cash biedt een creditcard nog twee voordelen:

Geld-terug-service | Bij de meeste creditcardmaatschappijen kun je een betaling betwisten als een dienst niet is geleverd. Bijvoorbeeld omdat een bestelling is zoekgeraakt of de leverancier failliet ging. Of als een vliegtuigmaatschappij een reis annuleert.

Aankoopverzekering | Zowel bij betalingen in de winkel als online is je aankoop met een creditcard verzekerd tegen diefstal, verlies en beschadiging. Hoe lang, hangt af van je maatschappij (90 dagen is gebruikelijk). Vaak geldt er wel een eigen risico en zijn sommige producten uitgesloten (sieraden bijvoorbeeld).

Wat zijn de werkelijke kosten?
De prijs van een creditcard varieert van rond de €15 tot boven de €100 per jaar. Vaak geldt: hoe duurder de kaart, hoe hoger de bestedingslimiet en hoe langer je spullen na aankoop verzekerd zijn. Een creditcard wordt pas echt duur als je je saldo aan het einde van de maand niet aanzuivert. Tot voor kort betaalde je dan tot wel 14% rente. Staat er een saldo open van € 2400 dan kost dat je € 336,- op jaarbasis. Tijdens de corona-crisis is dit percentage beperkt tot (maximaal) 10%, maar de kosten blijven hoog. Laat dus liever geen schuld open staan op je creditcard. Of op een betaalregeling bij een online winkel.

Creditcardschuld aflossen met een persoonlijke lening
Zowel op een openstaande creditcardrekening, als op een betaalregeling voor je online aankopen is gespreid aflossen dus een kostbare zaak. Ook voor ‘gewoon rood staan’ berekent de bank je trouwens veel meer dan je ontvangt bij een positief saldo. Betaal die schulden dus zo snel mogelijk terug. Lukt dat (even) niet? Bundel je schulden en sluit deze over naar één persoonlijke lening.

Een persoonlijke lening bespaart je de woekerrente van 'rood' staan op je creditcard of bij een webshop

Oversluiten scheelt je direct een flink percentage

Met een persoonlijke lening (PL) ben je dus goedkoper uit. Bovendien houd je er gemakkelijker het overzicht mee richting een batig saldo. Laat je hierover goed informeren als dit bij jou speelt. 

Creditcard vormt soms een beperking bij aanvragen hypotheek
Bij het aanvragen van een hypotheek brengen we in kaart wat je spaargeld is en welke schulden en verplichtingen je hebt. Het bezit van een creditcard kan een aanzienlijke invloed hebben op de hoogte van je maximale hypotheek. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert je creditcard namelijk als een (potentiële) lening als de kredietfaciliteit (gespreid betalen) ‘aanstaat’ - zelfs als je daar in de praktijk geen gebruik van maakt. Staat de kredietfaciliteit uit? Dan heeft de creditcard géén invloed op je hypotheek, tenzij je betalingsachterstanden hebt. Ook andere leningen, een studieschuld of alimentatieverplichting hebben invloed op het maximale hypotheekbedrag. Voor een hypotheekaanvraag waar je richting je maximum moet (en wilt) lenen, kan het daarom zinvol zijn de kreditefaciliteit uit te zetten. Of desnoods de creditcard op te zeggen, als dit bij jouw maatschappij niet mogelijk is.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie