Waarom toch aangifte doen als je geen aanslagbrief kreeg?

Wie een aangiftebrief ontving is verplicht belastingaangifte te doen. Kreeg je geen brief dan is aangifte soms toch verplicht, of simpelweg verstandig. Het kan zomaar blijken dat je honderden euro's belasting terug krijgt. Daarvoor moet je dan wel zelf aan de bel trekken.

Elk jaar bezorgt de Belastingdienst in januari of februari de aangiftebrieven. Zowel per 'blauwe envelop' op de deurmat als in de berichtenbox van mijn.overheid.nl (onder Belastingjaar 2021 en Correspondentie). Aangifte doen is dan verplicht. Daarbij maakt het niet uit of je moet betalen of recht hebt op een voor jou verwaarloosbare belastingteruggave — doe je geen of te laat aangifte dan riskeer je een boete. De deadline staat in de brief, meestal 1 mei. Wel kun je vóór deze datum nog uitstel aanvragen. Maar wanneer moet, of wil je aangifte doen als je geen bericht ontving?

Alsnog verplicht
Als de Belastingdienst verwacht dat je minder dan € 48,- moet bijbetalen, stuurt men je geen aanslagbrief. Weet jij dat je meer moet bijbetalen, of kun je dat vermoeden? Dan is aangifte ook zonder zo'n brief verplicht. Op jouw initiatief dus. Dat kan bijvoorbeeld zijn wanneer je meer dan € 7.000 verdiende zonder dat daarop loonbelasting werd ingehouden, als je vorig jaar van baan wisselde of banen naast elkaar had, als je zowel AOW als pensioen ontving, of wanneer je op 1 januari 2021 meer dan een halve ton aan bezittingen had.

Proefaangifte

Kreeg je geen aanslagbrief en twijfel je of je moeten bijbetalen of misschien wat terug krijgt? Doe dan een proefaangifte. Je logt hiervoor in bij mijnbelastingdienst.nl of gebruikt de aangifte-app op je smartphone of tablet — te downloaden via de App store voor iOs of Android.

Blijft je aanslag onder de € 48,- dan hoef je de aangifte niet af te maken. Komt die hoger uit, dan wel. Rond je aangifte ook af als je recht hebt meer dan € 16,- belasting­teruggave. Zonder aangiftebrief heb je daar tot 14 juli de tijd voor.

Slim op eigen initiatief

Verwacht of hoop je belasting terug te kunnen krijgen? Dan is een proefaangifte zeker de moeite waard. Het kan echt gaan om honderden euro's. Teveel betaalde belasting wordt al vanaf € 16,- teruggestort, mits je de aangifte afrondt. Jongeren met een bijbaantje maken hier kans op. Maar ook mensen die vorig jaar (aftrekbare) kosten maakten waar de Belastingdienst geen weet van heeft. Extra zorgkosten, giften, kosten voor de eigen woning en meer aftrekposten kunnen aanleiding zijn voor belasting­teruggave. Speelt dit en krijg je een mededeling dat je geen aangiftebrief krijgt omdat er volgens de inspecteur niets wijzigde in je situatie? Dan is dat mogelijk te voorbarig, net als de conclusie: 'U hoeft daarom waarschijnlijk geen belasting te betalen'. Doe een proefaangifte en controleer of er toch recht is op teruggave.

Belasting terug voor jongeren ⏵ Recht op geld terug is er bijvoorbeeld voor jongeren met een bijbaantje bij een werkgever die geen gebruik maakt van de studenten- en scholierenregeling. Maar ook in andere situaties betalen jongeren belasting en kunnen ze deze misschien terugvragen. De Belastingdienst geeft daar uitleg over.

Check jouw situatie

Vijf jaar de tijd
Misschien heb je niet alleen over 2021 recht op teruggave van belasting, maar ook over voorgaande jaren? Een vrijwillige aangifte of proefaangifte kun je doen tot vijf jaar nadat het belastingjaar is afgelopen. Op dit moment kan dat dus ook nog voor 2017, 2018, 2019 en 2020. Een kwestie van inloggen — met je DigiD — en met de benodigde gegevens testen waar je op uitkomt. Veel succes!

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie