Voor de jeugd: "Beter ga je beginnen te gaan beseffen je geld"

Enig idee wat jouw pubers op school oppikken over geld? Misschien ben je er zelf al eens over begonnen. Het onderwerp is best belangrijk. Maar helaas blijken ‘boomers’ niet altijd even boeiend  - in de ogen van generatie Z. Daarom liet de NPO tv-helden Tom en Yannick (van VPRO’s Rundfunk) een YouTube serie maken over geld. Zoals zij het doen, kunnen (en durven) wij het niet te brengen. 

Goede informatie verpakt in grove grappen
Een waarschuwing vooraf: de icoontjes bovenaan de video’s staan er niets voor niets. De jongens presenteren in razend tempo zes filmpjes van ca. 8 minuten en houden het spannend met (grove) grappen, onverwachte zijstapjes en soms schunnige plaatjes. Een titel als “Beter ga je beginnen te gaan beseffen je geld” zet natuurlijk al de toon. 

Ondertussen vertelt elk filmpje een verhaal waar de jeugd wijzer van wordt. Via onderwerpen als ‘Wat is geld’, ‘Wie maakt ons geld’, ‘Wie krijgt wat’ en ‘Wat kun je met geld (als je teveel hebt)’ wordt duidelijk wat de functie is van geld, hoe ‘digitaal’ contant verdringt, en hoe en waarom je moet sparen. De steeds hogere salarissen van voetballers worden verklaard door rijke sjeiks en natuurlijk is het ‘logisch’ dat Youtuber Enzo Knol meer verdient dan een chirurg. Ook crimineel geld en witwaspraktijken komen aan bod. Het is vaak hilarisch, maar stemt ook tot nadenken. De afleveringen hebben elk zo’n 100.000 ‘views’ - en daar zitten vast ook volwassenen bij.

Zelf kijken, of de link delen? Hier vind je alle afleveringen op YouTube

Beter ga je beginnen…
Op humoristische wijze een serieus verhaal overbrengen. Als dat werkt, is er volgens ons niets mis mee. Geld speelt hoe dan ook een rol in ieders leven en onze jeugd staat weer een andere toekomst te wachten dan de generaties voor hen. Ook qua geld: een duurdere studiefinanciering, een krappere woningmarkt, minder zekerheid omtrent het pensioen. Toegegeven, dat klinkt misschien meteen al wat saai. Maar beter ga je beginnen te beseffen je geld. Als generatie Z.

Zijn er financiële kwesties waarover je zelf meer wilt weten? Dan kun je daarvoor - zonder gekheid - vanzelfsprekend prima bij ons terecht.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie