Volledige saldering energie zonnepanelen nog tot 2025

Niet tot eind van dit jaar, maar alsnog tot 1 januari 2025 profiteer je met zonnepanelen van de salderingsregeling. Goed nieuws voor wie ze al heeft én wie een investering overweegt, zeker met de huidige energieprijzen. Goed nieuws ook voor het klimaat. Wat gaat er op termijn veranderen?

Voor zonnestroom die je 'terug levert' aan het elektriciteits­net krijg je dezelfde vergoeding als het tarief dat je betaalt voor stroom die je afneemt. ‘s Nachts bijvoorbeeld, wanneer je panelen te weinig produceren. Bij deze salderings­regeling is het dus een kwestie van wegstrepen. Je verdient er je investering in zonnepanelen (extra) snel mee terug. Vanaf 2025 wordt deze manier van verrekenen geleidelijk aan afgebouwd, maar toch is starten met zonne­panelen of een uitbreiding vaak een verstandige keuze.

Huidige beperking
Bij de huidige salderingsregeling geldt wel een maximum: als je jaarlijks meer stroom terug levert dan afneemt, dan krijg je een lagere vergoeding voor het 'teveel' dat je produceert. Deze teruglever­vergoeding voor het overschot verschilt per energiebedrijf. Bij de een krijg je 50%, bij een andere het daltarief en verder variëren vaste prijzen van 5 cent tot 11 cent (over een eerste deel) — je vindt dat in je contract. Voor wie nu al meer opwekt dan hij verbruikt is dat het uitzoeken waard. Voor anderen in ieder geval richting 2025, wanneer het ‘wegstrepen’ wijzigt. Kijk bij een vergelijking ook naar de (vaste) leveringskosten, want ook die lopen soms sterk uiteen.

Slimmer benutten van zonnestroom bespaart op termijn geld

Afbouw vanaf 2025
Nu de wijziging met twee jaar is uitgesteld kun je nog tot 1 januari 2025 jaarlijks salderen. Daarna wordt de regeling afgebouwd. Uit een brief van minister Jetten blijkt dat het kabinet vasthoudt aan de einddatum waarop voor alles wat je terug levert een aparte, lagere vergoeding staat. In 2031 is de regeling volledig van de baan. De grootste stap vindt plaats in 2025: in dat jaar — en het jaar erna — kun je nog 64% van wat je terug levert wegstrepen tegen je verbruik op andere momenten. In 2027 wordt dit 55% en vervolgens gaat de saldering via 46, 37 en 28% in 2030 naar 0% in 2031.

Investeren blijft aantrekkelijk

Overheidsorgaan Natuur & Milieu berekende het verschil tussen nog dit jaar investeren in 10 zonnepanelen, of dat doen in 2025. Start je nu dan heb je de panelen er binnen zeven jaar uit. Daarna leveren ze je nog steeds geld op, vergelijkbaar met 4,3% op je spaarrekening. Dat kreeg al heel lang niemand meer. En zelfs als je wacht tot 2025 — en je dus direct al maar een deel en steeds minder mag salderen — is je investering in 8,5 jaar terugverdiend. In plaats van € 510 bespaar je dan € 480 per jaar, wat overeenkomt met zo'n 4% rendement.

Deze wat behoudende berekening is gemaakt op basis van gemiddelden en aannames wat betreft de tarieven. Hoe de schaarste en prijzen van zowel energie als zonnepanelen zich ontwikkelen is uiteraard niet zeker. Feit is wel, dat aannemers veel aanvragen krijgen voor het verduurzamen van de woning. En dat er ook veel vraag is naar advies over de financiering hiervan, inclusief de subsidies die dat extra aantrekkelijk maken.

Voor alle duidelijkheid: de afbouw geldt alleen voor wat je terug levert aan het net. Niet voor wat je zelf opwekt en direct verbruikt — of opslaat. Huishoudens betalen over dat deel geen energie­belasting en geen Opslag Duurzame Energie (ODE). Het (slimmer) benutten van zonnestroom op het moment dat je die opwekt, maakt dat je minder terug levert en bespaart je dus op termijn geld.

Terugleveren beperken
Salderen gebeurt alleen met zonnestroom die je 'over' hebt. Alles wat je nuttig gebruikt scheelt je dus ook na 2025 het normale verbruikstarief. Wen dus alvast aan onderstaande tips (van Natuur en Milieu) en tref zo nodig voorbereidingen die je kosten besparen.

  • Zet de wasmachine en de vaatwasser pas aan als je zonnepanelen stroom opwekken. Veel van deze apparaten hebben een timer voor uitgestelde start
  • Zet ook de wasdroger pas aan als je zonnepanelen stroom opwekken. Maar doe dit alleen als er iemand thuis is
  • Zet deze apparaten na elkaar aan. Anders verbruik je waarschijnlijk meer stroom dan je opwekt
  • Heb je een elektrische auto? Laad die zo veel mogelijk op als je stroom opwekt. Check ook de mogelijkheden van je auto, oplaad-app en laadpaal om dit automatisch in te stellen
  • Verwarm het water in het voorraadvat van je volledig elektrische warmtepomp overdag met zonnestroom
  • Als je zonnepanelen nog moeten worden geplaatst, kijk dan of je ze op oost en west kunt richten, in plaats van zuid

Altijd vermindering energiebelasting
Op je jaarafrekening staat altijd de post ‘vermindering energiebelasting’, een compensatie omdat de overheid vindt dat iedereen een bepaalde hoeveelheid gas én elektriciteit nodig heeft. Vanwege de hoge energieprijzen is deze in 2022 verhoogd van ongeveer € 560 naar € 785. Dit is ongeacht je verbruik. Wek je dus je eigen stroom op dan ontvang je van je energiemaatschappij jaarlijks een bedrag terug, op de post elektriciteit. Neem je van hen ook gas af, dan zullen ze dit verrekenen met de kosten daarvoor.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie