Twaalf tips waarmee je eenvoudig energie bespaart

De inkoopprijs van gas tikte eind augustus een record aan dat tien maal hoger lag dan een jaar eerder en twintig maal hoger dan normaal. Gelukkig ligt het vullen van de voorraden in Nederland op schema. We kúnnen dus stoken deze winter. Alleen toch graag zo zuinig mogelijk, met deze energietarieven. Hoe beperk je simpel je gas en elektriciteitsverbruik?

Natuurlijk zijn er forse maatregelen mogelijk. Je dak, vloer of muren laten isoleren, of (drie)dubbel glas, een warmtepomp of zonnepanelen aanschaffen. Dat scheelt honderden euro's per jaar en met subsidies en groene financieringen is er misschien meer mogelijk dan je denkt (zie kader onderaan). Heb je al maatregelen genomen, of blijken die toch niet haalbaar? Ook vele kleine beetjes helpen en kunnen honderden euro’s schelen op je volgende jaarafrekening. Twaalf tips die weinig moeite of geld kosten.

1. Benut zonnestraling 
Bij tropische temperaturen voorkomen gordijnen en zonwering dat je woning een broeikas lijkt. Maar tot maximaal een graad of 22-23 buiten kan het instralen van de zon je woning prima helpen opwarmen. Gordijnen open dus. Doe ze 's avonds weer dicht, dan houd je de warme beter binnen. Voorkom uiteraard wel dat gordijnen voor de radiatoren hangen, zodat er niets verloren gaat.

2. Douche korter met een speciale kop
Als elke Nederlander voortaan maximaal 5 minuten doucht in plaats van 9, besparen we met elkaar jaarlijks 120 miljoen m3 water en 450 miljoen m3 aardgas. Dat is goed voor € 700 miljoen, ofwel € 70 per gemiddeld huishouden — en mogelijk meer met de gestegen tarieven. Voor twee tientjes koop je bovendien een water­besparende douchekop, met de aanduiding 'Z'. Die verbruiken 20% minder energie en water dan gewone exemplaren en 60% minder dan regendouches.

3. Zet de thermostaat lager 
Ga je de deur uit of naar bed? Zet dan de verwarming van te voren al wat lager. Ga je om 23.00 u slapen kies dan om 22.00 u een lagere temperatuur voor de woonkamer. In de tussentijd blijft het er wel behaaglijk. En stel de thermostaat dit najaar overdag een graadje lager in dan je gewend bent. Of twee? Op kou kun je je kleden, ook binnen. Eén graad lager scheelt gemiddeld 120 m3 gas, ofwel zo'n € 120. En 's nachts de temperatuur van 19 naar 15 gr terugdraaien bespaart nog eens € 125 extra. Met een klokthermostaat stel je eenmalig in hoe laat dat dagelijks gebeurt. En hoe laat het op weekdagen of een luie zondag weer warm mag worden. Te koop vanaf een paar tientjes.

's Nachts de temperatuur van 19 naar 15 gr terugdraaien bespaart € 125 extra

Natuur & Milieu

4. Beperk je tot ruimteverwarming
Bedenk ook eens welke kamers verwarmd moeten worden. Met een lekker dekbed is een frisse slaapkamer misschien geen probleem. Dat scheelt alweer een hoop energie. Misschien zijn er nog andere ruimtes die niet — of minder warm — gestookt hoeven te worden? In een studeerkamer, waar je veel stil zit, maak je het dan wel behaaglijk, terwijl je totaal toch minder verbruikt.

5. Ontlucht de radiatoren
Zit er lucht in de verwarmings­leidingen dan worden delen van een radiator niet goed warm. Dat leidt tot energieverlies, wat je kunt voorkomen door de radiatoren te ontluchten. Draai hiervoor met het ontluchtings­sleuteltje het ventiel aan de zijkant van de radiator open. Of laat een lucht­afscheider installeren, dan gebeurt dat vanzelf. Die kosten tussen de € 75 en € 150 exclusief montage.

6. Plaats radiatorfolie
Paneelradiatoren stralen warmte naar beide zijden uit, dus ook naar de buitenmuur. Hang je radiatorfolie achter je radiator, met tape of magneetstrips, dan reflecteert die de warmte en blijft die in huis. De folie slijt niet en kost ongeveer een tientje per radiator. Elke vierkante meter radiatorfolie scheelt jaarlijks zo'n 10 m3 gas, gelijk aan een besparing van minimaal € 10. Zo bespaar je vlot en voordelig jaren op je energiekosten.

Energieloket en gratis Energie-box

Veel gemeenten hebben een energieloket. Hier kunnen bewoners terecht voor informatie en soms ook gratis hulpmiddelen. Google maar even wat er in jouw woonplaats kan. Zo heeft Utrecht — voor huurders — al sinds 2014 de Energie-box, die inmiddels ook elders in het land wordt verstrekt. De inhoud van zo'n box varieert maar kan zaken bevatten als radiatorfolie, ledlampen, een douche-timer, waterbeparende douchekop enz. Gratis, en met nog meer tips die je verder helpen bezuinigen.

Zie de lijst van gemeenten op energie-box.org

7. Isoleer cv-leidingen en dicht naden en kieren
In koude ruimtes, zoals de kruipruimte en zolder, verliezen cv-leidingen vaak warmte. Dit warmteverlies 'onderweg' ga je gemakkelijk tegen met buis-isolatie. Voor een paar euro per meter bewaar je de warmte voor plekken waar het echt nodig is.

Warmte lekt ook weg via kieren rond ramen en deuren en naden van een houten vloer of langs de plinten. Tochtstrips, geschikte kit, isolatieschuim, maar ook een eenvoudige brievenbusborstel gaan het 'stoken voor de buitenlucht' effectief tegen. Als alle naden en kieren in je huis dicht zijn, kan de verwarming vaak ook een graadje lager zonder verlies van comfort.

8. Benut het daltarief
Behalve op het gasverbruik kun je ook aardig wat besparen op je elektriciteitskosten. Voor wie zonnepanelen heeft maakt dat misschien niet zoveel uit; je kunt je verbruik nog tot 2025 'salderen' met wat je terug levert. Beschik je daar niet over dan scheelt het al wat als je je wasmachine (en droger) en eventuele vaatwasser draait tijdens de daluren. Het daltarief geldt 's nachts, in het weekend en tijdens feestdagen. Het normaal­tarief start op werkdagen om 7.00 uur en eindigt om 21.00 uur of 23.00 uur. Je profiteert hiervan alleen met een 'slimme meter'. Drogen op de waslijn scheelt natuurlijk nog meer. Met de hand afwassen is niet per se voordeliger.

9. Let op sluipverbruik
Ons huis staat vol met apparaten. Veel daarvan zet je met een afstands­bediening niet 'uit' maar op stand-by. Alleen verbruiken ze dan nog steeds energie. Een gemiddeld huishouden kost dat jaarlijks zo'n € 100. Gebruik dus de aan/uit-knop op het apparaat of trek de stekker uit het stopcontact. Waar dat niet kan, of lastig is, kun je een bespaarstekker gebruiken. Die schakelt de ‘stand-by’ volledig uit.

10. Schakel over op ledlampen
Ledlampen zijn 90% zuiniger dan gloeilampen en verbruiken 85% minder stroom dan halogeen. Ze gaan ook nog eens veel langer mee. Tegenwoordig koop je ze voor een paar euro, desgewenst ook met 'warm licht'. Als eerste vervang je natuurlijk de lampen die nu het vaakst branden.

11. Benut sensoren
Sommige lampen branden ook wanneer dat niet nodig is, buitenlampen bijvoorbeeld. Gebruik je een schemer­schakelaar dan gaan ze automatisch aan en uit wanneer het donker en weer licht wordt. Heeft die bovendien een bewegings­sensor dan springen ze alleen aan als in het donker iemand in de buurt komt. Je stelt zelf in hoe na hoeveel tijd de lamp weer uitfloept als de rust is weergekeerd. Zo'n sensor is ook handig op de overloop of in een schuur of garage, waar je nu het licht nogal eens laat branden. Ook hier ben je voor een paar tientjes klaar.

12. Werk energiezuinig thuis
Thuis werken scheelt in je kosten voor het OV of brandstof — en van wat lekkers uit de shop. Het kan wel betekenen dat je een kamer extra (lang) verwarmt. Maar wist je dat een vaste computer veel meer stroom verbruikt dan een laptop of tablet? Zijn die voor jou geen optie, zet dan tijdens de lunch of buiten werktijd je beeldscherm uit, want dat is de grootste energie­slurper.

Profiteer van subsidie

Voor kleine energiebespaarders kun je misschien terecht bij het energieloket van je gemeente. Voor meer serieuze maatregelen komt de Rijksoverheid je tegemoet.

Via de ISDE krijg je 30% van je investering terug als je twee isolatiemaatregelen neemt (dak-, spouw-, gevel-, zolder/vlieringvloer, vloer- en bodemisolatie of HR-glas) of er één combineert met de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Ook als je dit jaar na 2 april maar één isolatie­maatregel realiseert, kun je in 2023 tot 15% van de kosten terugkrijgen.

Lees meer over de ISDE subsidie

Het terugvragen van btw op zonnepanelen is een andere tegemoetkoming die je investering beperkt. Informeer bij je adviseur naar de voorwaarden, hoe de ISDE precies werkt en hoe je de verduurzaming van je woning het slimste financiert.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie