Subsidie voor aanschaf elektrische auto, ook tweedehands

Ook dit jaar ligt er een flinke tegemoetkoming klaar voor wie privé een nieuwe of gebruikte elektrische auto koopt. Tot de subsidiepot leeg is... Een op de drie Nederlanders geeft aan dat hun volgende auto volledig elektrisch wordt. Dus heb je plannen, wacht dan niet te lang. Hoe vraag je subsidie aan en hoe verloopt de vergroening van ons wagenpark?

Vorig jaar was de subsidiepot halverwege het jaar leeg. Voor 2022 is er een groter bedrag gereserveerd voor de Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Totaal gaat het om € 91,4 miljoen. Het merendeel hiervan is bestemd voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto: € 71 mln. Je kunt hier eenmalig € 3.350,- tegemoetkoming voor ontvangen. Maximaal worden er zo ruim 21.000 auto’s aan het Nederlandse wagenpark toegevoegd. Zonder directe CO₂-uitstoot, maar met extra voordeel.

Ook het aankopen van een gebruikte elektrische auto wordt aangemoedigd. Per occasion is er € 2.000,- beschikbaar. Zo kunnen ruim 10.000 auto’s voordelig van eigenaar ruilen. Het tweedehands aanbod groeit, nu het leasecontract van flink wat elektrische auto’s afloopt.

Deze regeling geldt voor personenauto's in de kleinere en compacte middenklasse.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Toekomst en praktijk van elektrisch rijden

In een onderzoek van de Europese Investeringsbank (EIB) gaf slechts 38% van de Nederlands autokopers aan de volgende keer te zullen kiezen voor een benzine- of dieselversie. De meerderheid verwacht dus (deels) elektrisch te gaan rijden, hetzij hybride (29%) dan wel met een volledig elektrische krachtbron (33%).

Zover was het in 2021 nog niet: van de nieuw verkochte personenauto’s was bijna 20% volledig elektrisch. Een derde hiervan kwam pas op kenteken in december. Oorzaak? Zakelijke rijders die zo de komende jaren nog profiteren van een gunstiger bijtelling: 12% over de eerste € 40.000,- werd voor kentekens vanaf 1 januari 16% over de eerste € 35.000,-. Benzine en diesel waren nog goed voor bijna de helft van de nieuw verkopen, drie op de tien was een hybride uitvoering.

Voorwaarden
Je kunt de subsidie aanvragen als de koop- of lease-overeenkomst is afgesloten op of na 1 januari 2022. De subsidie is alleen bedoeld voor particulieren en geldt uitsluitend voor 100% elektrische personenauto’s, ook wel BEV’s (battery electric vehicles). Auto’s met een hybride aandrijving, al dan niet met plug-in, vallen buiten de regeling.

De regeling is niet bedoeld voor supercars. Met maximum catalogusprijs van € 45.000 komen vooral compacte middenklassers en kleinere auto’s ervoor in aanmerking. Er geldt een ondergrens van € 12.000, en de actieradius moet ten minste 120 km zijn. Voor een gebruikte auto kun je alleen subsidie krijgen als je die koopt bij een autobedrijf.

60 dagen termijn
Je moet de subsidie-aanvraag indienen binnen 60 dagen na het ondertekenen van het koop- of leasecontract. Onder meer vanwege het chips-tekort is de levertijd soms langer. Voor je aanvraag is het niet nodig dat de auto op kenteken staat. En, hoe eerder ingediend, des te meer kans je maakt.

Aanvragen
De SEPP regeling bestaat al sinds 1 juli 2020 en loopt nog door tot en met 31 december 2024. En jaarlijks tot het budget op is, dus. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland houdt dit vrijwel dagelijks bij. Je vindt deze en meer informatie bij hun SEPP subsidieloket

  • Onder het kopje Budget SEPP staat de actuele stand van het budget
  • De Autolijst SEPP geeft aan welke voertuigen in aanmerking komen
  • Onder Aanvragen kun je direct aan de slag

Ontbindende voorwaarde
Wil je van de koop of lease kunnen afzien als blijkt dat je geen subsidie krijgt, bijvoorbeeld omdat de pot leeg is of omdat je aanvraag wordt afgewezen? Neem dan een ontbindende voorwaarde op in de overeenkomst. Daarmee kun je onder de koop of lease uit wanneer je geen subsidie krijgt.

Koop of lease en de hypotheek
Wie wel een nieuwe of volgende auto wil, maar onvoldoende spaargeld heeft, kan kiezen voor private lease, of een persoonlijke lening afsluiten. Heb je echter ook plannen om de komende jaren een (volgende) woning te kopen, weet dan dat een lease of lening een flinke beperking betekent voor hoeveel je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Subsidie nu is mooi meegenomen, maar ga bij belangrijke financiële beslissingen altijd na welke gevolgen dat voor je toekomst kan hebben. Je financieel adviseur kan je daar helderheid over verschaffen.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie