Rood staan door Corona. Een kostbare geschiedenis.

Nadat minister Hoekstra de banken in april opriep hun rente op 'roodstaan' te verlagen, stelt hij dit per 10 augustus wettelijk verplicht. Het maximum tarief voor debetrente gaat van 14 naar 10%. Toch blijft rood staan blijft kostbaar. Waarom? En wat doe je eraan?

Je betaalt bijna 10% rente bij rood staan
Begin april verlaagden ABN Amro, ING en Rabobank desgevraagd hun debetrente - bij rood staan dus - tijdelijk van 12,9% naar 9,9%. In opdracht van de Tweede Kamer pakt minister Hoekstra de ‘woekerrentes’ nu ook wettelijk aan, wat problemen moet voorkomen voor huishoudens met een laag inkomen. Het maximumtarief gaat op 10 augustus terug van 14 naar 10%. Dit geldt voor zowel rood staan bij de bank als voor wat je aan rente betaalt als je koopt op afbetaling bij online shoppen, officieel: voor 'online consumptief krediet'. Het betreft een tijdelijke maatregel; de minister bekijkt nog wat op de lange termijn een redelijk percentage is. Het Nibud is ook blij met de maatregel, maar waarschuwt voor een té laag tarief. Volgens het 'kenniscentrum voor de huishoudportemonnee' zou dat consumenten juist kunnen verleiden meer op afbetaling te kopen. En dat kan dan juist weer tot (af)betalingsproblemen leiden.

Vier procent minder scheelt zeker, maar in vergelijking met de praktisch 0% die je krijgt op je positieve saldo, blijft bijna 10% natuurlijk fors. Een voorbeeldje: sta je 3 maanden € 1000,- in de min, dan kost dat je - even grof gerekend: 9,9% van € 1.000 per jaar, gedeeld door 12 en dan keer 3 = € 24,75. 

Tip: heb je nog geld op een spaarrekening? Vul het negatieve saldo op je lopende rekening daarmee dan tijdig aan. Zeker als de roodstand langer duurt dan anders. Want rood staan is in feite gewoon heel duur geld lenen, al voelt dat misschien niet zo

Beperkingen van een persoonlijke lening
Geld lenen via een persoonlijke lening kan al onder de 4%. Zou je hiermee kunnen voorkomen dat je langdurig rood staat dan bespaar je daarmee per saldo rentelasten. Echter, de bank stelt hier voorwaarden aan. Een persoonlijke lening is bedoeld voor als je eenmalig geld nodig hebt. Bijvoorbeeld voor een auto of een nieuwe keuken. Je leent in één keer een vast bedrag tegen een vaste rente en spreekt af in hoeveel maanden je dat terugbetaalt. Zo weet je van tevoren precies hoeveel je betaalt. En dat moet je wel kunnen met je huidige inkomsten.

Wat biedt een doorlopend krediet?
Een doorlopend krediet is een leenvorm waarmee je een langere periode extra geld achter de hand hebt. Vaak is dat beperkt tot twee jaar. Je spreekt met de bank af hoeveel je maximaal opneemt en bepaalt zelf wanneer je hiervan gebruik maakt en voor welk bedrag. Aflossen is boetevrij en de afgeloste bedragen kun je eventueel opnieuw opnemen.

De rente is variabel en kan dus stijgen of dalen. Hij ligt normaal gesproken hoger dan bij een persoonlijke lening. NB: voor huiseigenaren geldt bij sommige banken korting op de rente.

Oversluiten als besparing op andere schulden
Dreigen er financieel lastige tijden? We kunnen je helpen bepalen wat voor jouw situatie verstandig en haalbaar is. Op het gebied van hypotheken en leningen. Ook als er nog oudere leningen lopen. Of als er een saldo openstaat van je creditcard of bij een postorder/webwinkel.

Oversluiten naar een andere leenvorm kan je misschien geld besparen, dus praat hierover met je adviseur. 

Actuele informatie over de financiële overheidsmaatregelen wegens de coronacrisis vind je bij Vragen over financiële maatregelen

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie