S prijsplafond vervalt net nu de energietarieven in januari stijgenAdobeStock 560804200
Prijsplafond vervalt, net nu de energietarieven in januari stijgen

Voor veel Nederlanders pakt de energierekening in januari hoger uit, vanwege een hogere energiebelasting voor gas en hogere aansluitkosten. Met een variabel tarief kan je gasprijs stijgen tot boven de € 1,45 per m3. Nu voorkomt het energieplafond dat je dat extra bedrag hoeft te betalen, maar deze bescherming vervalt per 2024. Steeds meer mensen stapten daarom al over op een vast contract. Maar ook zij betalen volgend jaar waarschijnlijk meer.

Om de overgang van gas naar elektrisch verwarmen te bevorderen, verhoogt de overheid de belasting op gas en vermindert zij de elektriciteitsbelasting. Met de recente verkiezingswinst van de PVV en NSC kan daarover misschien opnieuw een debat ontstaan. De Eerste Kamer moet nog instemmen met de voorgestelde verhoging van de gasbelasting en op 6 december wordt de nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd.

Prijsplafond vervalt

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit werd begin 2023 ingesteld om huishoudens te beschermen tegen extreme energieprijzen. Momenteel geldt voor gas een maximumprijs van € 1,45 per m3 tot een verbruik van 1200 kubieke meter. Vanaf komend jaar is er dus geen prijsplafond meer. Huishoudens zonder contract met vaste prijzen worden daardoor weer afhankelijk van de schommelingen op de internationale energiemarkt. Op dit moment is die onrustig en stijgen de prijzen weer wat, na een eerdere daling deze zomer.

Zes procent huishoudens betaalt nu al tarief boven het prijsplafond

Boudewijn den Herder, commercieel directeur Essent (NOS)

Van de top-3 energiebedrijven in ons land kiest marktleider Essent er bij de laatste aankondiging bewust voor de gasprijs net onder de € 1,45 te houden. Eneco maakte nog geen nieuw tarief bekend en bij Vattenfall stijgt de prijs van bijna € 1,30 tot boven de € 1,50. Het gaat hier om de variabele tarieven per januari. Er zijn natuurlijk meer aanbieders én andere contractvormen. Er valt wat te kiezen.

Vast contract?

Met het oog op de afschaffing van het prijsplafond, stapten dit jaar steeds meer huishoudens over op een contract met vaste tarieven — voor één of meerdere jaren. Soms bij dezelfde aanbieder, ook wel elders. Met zonnepanelen vergelijk je ook de (terug)leveringstarieven van stroom. In maart hadden 2 miljoen huishoudens een vast contract, inmiddels zijn dat er 3 miljoen. De prijzen liggen hoger dan voor de energiecrisis. Toch hebben velen liever zekerheid over hun maandlasten dan te hopen op een prijsverlaging, met daarbij het risico op fikse stijging van hun variabele gasprijs.

Contract uitdienen
Wie kiest voor een vast contract zit er meer aan vast dan vroeger. Per 1 juni gingen de afkoopkosten voor nieuwe contracten omhoog. De opstapboete is nu afhankelijk van het gastarief. Zo stimuleerde de overheid energie­maatschappijen meer vaste contracten aan te bieden en valt er meer te kiezen. Wel ben je nu al snel meer kwijt wanneer je voortijdig overstapt.

Bij de NOS verklaarde Boudewijn den Herder van Essent dat een op de zestien huishoudens (6%) nu een tarief betaalt boven het energieplafond. En dat een kwart niet weet dat deze bescherming wegvalt. Hen wacht in januari vermoedelijk een vervelende verrassing.

Dynamisch energiecontract

Behalve variabele en vaste tarieven kun je ook kiezen voor dynamische tarieven. Daarbij varieert de prijs per uur. Momenteel kun je hiervoor al bij meer dan twintig aanbieders terecht, maar experts vergelijken dynamische energiecontracten wel met een casino. Je moet het risico willen (en kunnen) nemen, meldt RTL Nieuws.

Energietoeslag vervalt ook

Voor huishoudens met een laag inkomen vervalt komend jaar bovendien de energietoeslag. In zowel 2022 als 2023 konden deze in aanmerking komen voor een jaarlijkse bijdrage van € 800, of € 400 voor studenten. Volgend jaar moeten deze groepen zonder dit extra steuntje in de rug zien rond te komen.

Wel gaven de Rijksoverheid en energieleveranciers aan dat ze het Tijdelijk Noodfonds Energie deze winter toch weer willen openen. De exacte voorwaarden zijn nog niet bepaald. Volg de ontwikkelingen op de website van het Noodfonds.

€ 170 extra per huishouden — als gemiddelde

Vanaf 2024 wordt de belasting op gas verhoogd tot bijna € 0,71 per m3. Per 1.000 m3 neemt de 'gasbelasting' zo toe met ruim € 100. Anderzijds daalt de belasting op elektriciteit, met meer dan 2 cent per KwH. Dat bespaart ongeveer € 20 per 1.000 KwH. Daarbij komt dat de netbeheerders hun tarief verhogen. Voor een gemiddeld huishouden stijgt de totale energierekening in 2024 met € 170.

Hoe dat jou treft, hangt van diverse factoren af. In 2022 verbruikte een gemiddeld huishouden 1.169 kuub gas en 2.479 kilowattuur. Maar dat varieert flink met de gezinsgrootte: tussen 1 en 5 personen van gemiddeld 900 tot 1.900 kuub gas en 1.600 tot 5.000 kilowattuur. Het maakt uiteraard ook verschil hoe zuinig je aandoet, en wat het energielabel van je woning is. Labelstappen maken is nog steeds lonend, zelfs als je de maatregelen moet financieren.

Tenslotte pakt de tariefswijziging ook bij de diverse netbeheerders anders uit. Deze worden eind november bekend gemaakt.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie