Ook kleine VVE’s kunnen nu voordelig lenen voor verduurzamen woning

Sinds 1 december 2022 is het ook voor kleine VvE's (van twee tot acht wooneenheden) mogelijk om een VvE Energiebespaarlening aan te vragen. Met deze lening kun je energiebesparende maatregelen in of aan je woning of appartementencomplex direct laten uitvoeren, zonder de reserves van de VvE aan te spreken. Dat zorgt voor een lager energieverbruik en meer wooncomfort, nu en in de toekomst.

Maartje Brans, bestuurder van het Nationaal Warmtefonds, noemt de Energiebespaarlening voor kleine VvE’s “de volgende stap in het versnellen van de energietransitie in Nederland.” Particuliere eigenaar-bewoners, VvE’s vanaf acht wooneenheden en scholen konden al langer bij het Warmtefonds terecht voor verantwoorde en betaalbare financiering voor verduurzaming. Particulieren met een jaarinkomen tot € 45.000 kunnen hier sinds 1 november zelfs terecht voor een renteloze lening.

Nieuw voor kleine VvE’s
Bijkomend voordeel van het verduurzamen van je woning is natuurlijk een lagere CO₂-uitstoot, en dat is goed voor het klimaat. Toch zal voor veel leden van een VvE de stijgende energierekening een minstens zo belangrijke motivatie vormen het appartementencomplex aan te willen pakken. Of het woonhuis, want ook twee-onder-een-kappers kennen soms een VvE-constructie. Maar juist voor kleine verenigingen blijkt verduurzamen lastig. Nederland telt er daarvan ruim 100.000 waarvan de meeste nog geen maatregelen konden treffen.

Brans: “VvE’s willen vaak wel verduurzamen, maar lopen vast zodra blijkt dat er niet genoeg geld in kas zit om de plannen te bekostigen. Daarnaast is het vaak niet duidelijk waar ze terecht kunnen voor financiering en wat dat dan betekent voor de bewoners. Hier willen we wat aan doen, omdat de noodzaak hoog is door de stijgende energiekosten.”

VvE Quickscan
Via de VvE Quickscan kun je nagaan of jouw VvE voor een VvE Energiebespaarlening in aanmerking komt.

Doe de quickscan

VvE’s lopen vast zodra blijkt dat er niet genoeg geld in kas zit om de plannen te bekostigen

Maartje Brans, Nationaal Warmtefonds

Waarom de VvE Energiebespaarlening?
Het Warmtefonds is opgericht in 2013 (toen als Nationaal Energie bespaarfonds) en opereert in opdracht van de Rijksoverheid. Tot oktober van dit jaar werd ruim 840 miljoen euro aan Energie-bespaarleningen toegekend. Daarmee zijn tot nu toe 146.000 energiebesparende maatregelen gerealiseerd voor 63.000 woningen. Bij het Warmtefonds betalen VvE’s geen afsluit- of bijkomende kosten en kan er tot 20% vergoedingsvrij worden afgelost op de Energie-bespaarlening. Deze kan worden aangewend voor meer dan 30 energiebesparende maatregelen.

Leden van een (kleine) VvE kunnen maximaal € 65.000 per woning of appartement lenen door middel van een notariële akte van geldlening. Tot € 30.000 kan dat per appartementsrecht. Vergt het verduurzamen per wooneenheid meer, dan biedt het Warmtefonds een ‘Zeer Energiezuinig Pakket’, of een ‘plus’variant daarvan (voor nul-op-de-meter woningen). In die gevallen moeten de maatregelen voldoen aan hogere isolatiewaarden, ventilatie-eisen en kierdichtheid.

Volledig te besteden aan zonnepanelen
Vanaf 1 juni 2022 kun je het volledige leenbedrag van de Energie-bespaarlening gebruiken voor de aanschaf van zonnepanelen. Eerder moest je een deel daarvan zelf financieren, of ook andere maatregelen nemen.

Geen betalingsachterstanden
Doel van het Nationaal Warmtefonds is om de lening — juist voor kleine VvE’s — laagdrempelig te houden. Wel geldt als voorwaarde dat alle VvE-leden achter het plan tot verduurzamen staan en dat er geen betalingsachterstanden van leden bij de VvE zijn bij aanvang van de lening. “Mocht één van de VvE-leden na verstrekking van de lening door onvoorziene omstandigheden (buiten zijn schuld) de VvE-bijdrage niet kunnen betalen dan is er een vangnet.”, aldus Brans.

Zie de site van het Warmtefonds voor alle voorwaarden voor VvE's.

Rente Energiebespaarlening
Bij de aanvraag voor een VvE Energie­bespaarlening wordt er nog geen rente afgegeven en ook nog geen reservering gemaakt. Ten opzichte van de particuliere tarieven wordt een kleine opslag gehanteerd vanwege de langere offerte­termijnen. Wel doen sommige gemeenten en provincies een aanvullende financiële bijdrage, wat de rente weer verlaagt.

Het geleende bedrag wordt in een bouwdepot gestort en middels een declaratie­formulier en kopie-factuur worden opgenomen. De lening kan in 10, 15 of 20 jaar worden terugbetaald.

Eigenaar zonder VvE?
Als particuliere eigenaar kun je kleine of grote maatregelen voor verduurzamen van je huis ook financieren via een extra of verhoogde hypotheek of een commerciële groene lening — met extra gunstige voorwaarden. Informeer daarvoor bij je financieel adviseur.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie