Maximale rente op krediet en rood staan blijft tien procent

Tijdens de corona-crisis kwam er tijdelijk een lager maximum voor rente op consumptieve kredieten. Dat ging van 14 naar 10 procent. Wie toen inkomen verloor, kon daarmee tegen lagere lasten geld lenen. Deze maatregel zou per 1 juli aflopen, maar wordt nu definitief. Toch is ook 10% rente fors. Wanneer betaal je nou zoveel? En hoe voorkom je dit?

In de wet is vastgelegd hoeveel krediet­verstrekkers maximaal aan rente mogen vragen van consumenten die geld lenen, de kredietnemers. Deze ‘maximale kredietvergoeding’ bestaat uit een wettelijke rente — momenteel 2 procent — en een opslag. Die opslag werd in 2020 via een tijdelijk besluit verlaagt van maximaal 12 naar 8 procent. Minister Kaag wil dit opslag­percentage nu structureel invoeren, zo gaf zij aan in een recente Kamerbrief. Voor alle vormen van consumptief krediet blijft 10% dan de maximum rentevergoeding. Hieronder vallen onder meer rood staan, kopen op afbetaling en persoonlijke leningen.

Nog steeds een forse rente
Vier procent minder scheelt zeker, maar in vergelijking met de praktisch 0% bij een positief saldo blijft 10% natuurlijk fors. Grote banken, zoals Rabo, ABN-Amro en ING, rekenen ook echt 9,9% als je rood staat op je betaalrekening. De meeste anderen niet veel minder. Sta je drie maanden € 1.000,- in de min dan kost je dat bijna € 25,-. Beter zuiver je een negatief saldo dus vlot aan, als er tenminste voldoende geld op je spaarrekening staat.

Het voelt misschien niet zo, maar rood staat is in feite heel duur geld lenen. Ook voor online aankopen die je in termijnen betaalt, of over het saldo van je creditcard dat je niet binnen de gestelde termijn aanzuivert, betaal je een (erg) hoge rente.

Schulden en de BKR
Rood staan heeft invloed heeft op je BKR registratie. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert de zogenaamde ’faciliteit rood staan’ — zelfs als deze optie aanstaat en je hier geen gebruik van maakt. Ook je (privé) creditcard is daar bekend, en verder alle kredieten van meer dan €250 met een looptijd langer dan één maand. Private­lease­contracten, en zelfs de afbetaling van je smartphone vallen hieronder, evenals je studieschuld bij DUO.

Voordeliger uit
Soms kan iemand dergelijke dure kredieten door omstandigheden niet zomaar meer aflossen. Zeker nu het leven in rap tempo duurder wordt. Als die situatie naar verwachting langer aanhoudt, is het zaak tijdig aan de bel te trekken. Het klinkt misschien gek, maar soms biedt een extra lening dan een uitweg: voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet geldt namelijk een (stuk) lagere rente. Kom je daarvoor in aanmerking dan kun je daarmee je dure schulden aflossen en de nieuwe lening tegen lagere maandlasten terugbetalen. Laat je hierover goed adviseren.

Verlaging volgens Kabinet verantwoord

Bij de verlaging van de opslag op de wettelijke rente naar acht procentpunten zoekt het kabinet een balans: enerzijds wil het de consument beschermen tegen risico’s van krediet met hoge rentes, aan de andere kant houdt men rekening met mogelijke negatieve (bij)effecten van de verlaging. Men houdt deze daarom de komende twee jaar in de gaten en probeert deze waar mogelijk te verminderen. Daar volgt een evaluatie. Het kabinet zet zich ook in om “lease en achteraf betalen onder de reikwijdte van de Europese richtlijn consumenten­krediet te brengen”.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie