Geld rolt weer nederlanders zetten minder opzij AdobeStock 102228977
Geld rolt weer: Nederlanders zetten minder opzij

Nederlanders zijn weer wat minder bezig met sparen. Het afgelopen jaar brachten ze € 14,9 miljard extra naar de bank. Daarmee werd er net zoveel gespaard als vóór de coronacrisis, volgens De Nederlandsche Bank (DNB). Dat levert nu wel meer op, maar kan het ook beter?

Van 2020 tot 2022 spaarden huishoudens gemiddeld € 37,8 miljard per jaar — 2,5 keer meer dan normaal. Er was wel een coronacrisis, maar de economie bleef gewoon draaien. Alleen konden veel mensen door de lockdowns bijvoorbeeld hun vakantiegeld niet uitgeven. De timing had beter gekund, want die groeiende spaarrekeningen leverden weinig op met een rente van bijna nul. In die periode rekende de Europese Centrale Bank (ECB) aan commerciële banken een negatieve rente.

Sparen loont weer (meer)

Vorig jaar draaide de economie wat minder goed, en werd het leven duurder door een hoge inflatie. Omdat de ECB-rente omhoog schoot, stegen ook de spaarrentes. ‘Money in the bank’ levert nu dus wel aardig wat op. Volgens DNB werd er vorig jaar ruim € 1,7 miljard aan rente op spaarrekeningen bijgeschreven. In 2022 bleef dit steken bij € 0,5 miljard.

Sparen in het buitenland is populairder geworden

De Nederlandsche Bank

Doordat de spaarrente stijgt, verplaatsen mensen hun geld weer van betaalrekeningen naar spaarrekeningen. Vorig jaar daalde het saldo op betaalrekeningen met € 14,1 miljard, terwijl het in de coronajaren juist steeg. Op spaarrekeningen groeide het bedrag met € 27,2 miljard.

Naar het buitenland

Spotjes van zonnige vakantiebestemmingen vliegen weer veelvuldig over de buis. Met succes, want na de alweer bijna vergeten lockdowns vertrekken we weer massaal naar buitenlandse bestemmingen. Dat geldt ook in toenemende mate voor ons spaargeld.

Al eerder gaf DNB aan dat Nederlanders vaker geld op buitenlandse spaarrekeningen zetten om meer rente te krijgen. Eind september stond al € 10,5 miljard elders in de Europese Unie geparkeerd. Actuelere cijfers zijn niet bekend, maar DNB zegt dat sparen in het buitenland "populairder is geworden", hoewel het gaat om "relatief kleine bedragen" — naar schatting staat nu twee procent van al het spaargeld van Nederlandse huishoudens over de grens.

Op zoek naar rendement

Behalve sparen, in binnen- of buitenland, zijn er natuurlijk meer mogelijkheden om iets te doen met geld dat je over hebt, of -houdt. Wie een langetermijnhorizon heeft en meer rendement zoekt, kan beleggen in aandelen, of -fondsen. Zelf investeren in vastgoed-voor-de-verhuur kent tegenwoordig meer haken en ogen dan een paar jaar geleden, dus vraagt zeker nu om professionele begeleiding. En cryptocurrencies? Daarbij moet je wel rekening houden met grote schommelingen. Dan zorgen obligaties voor een stabieler inkomen. Of een deposito-rekening als je je geld niet al te lang wilt vastleggen.

Bij sparen voor later kun je ook denken aan een lijfrente. Of aan het (extra) aflossen op je hypotheek, zodat je later lagere lasten hebt. Hypotheekrente mag je maar dertig jaar aftrekken. Dus heb je nu een geheel of grotendeels aflossingsvrije hypotheek, wissel dan eens van gedachten met je financieel adviseur. Deze kan die je goed van dienst zijn met het maken van verstandige keuzes. Niet alleen rond je hypotheek, ook waar het gaat om een spaarsaldo dat nu al ‘over’ is, geld dat op enig moment vrijkomt uit een erfenis of lijfrente, of om een bedrag dat je maandelijks wel zou kunnen missen voor meer financiële armslag op de lange termijn. In het woud van financiële opties, is een expert als gids een geruststellende gedachte.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie