Financiële stresstest voor ZZP’ers, freelancers en andere ondernemers

Terwijl de tweede corona-golf aanzwelt, dreigen meer ondernemers in de financiële problemen te komen. Wie wil kijken hoe robuust of kwetsbaar zijn situatie is, kan vanaf eind oktober online een stresstest doorlopen. Anoniem en laagdrempelig. “Geldfit Zakelijk” is een initiatief van de banken en verzekeraars. Voor consumenten is er de Geldfit-test. Hoe werkt dat?

Wanneer is jouw huishouden ‘geldfit’?
Geldfit is onderdeel van de Nederlandse Schuldhulproute. Hierin werken diverse partijen samen om gerichte hulp te bieden bij (beginnende) financiële problemen. Volgens Geldfit heb je je geldzaken op orde, als je iedere maand je vaste uitgaven kunt betalen én daarna genoeg geld overhoudt om van te leven. Ze gebruiken hiervoor een eenvoudige test met 5 vragen.

Het filmpje legt in 30 seconden uit hoe de Geldfit-test werkt. Klik op de knop en start de test.

Aan het einde van de test krijg je tips en eventueel een verwijzing naar instanties die je kunnen helpen als je financieel in de knoop dreigt te raken. Als klant van ons kantoor, kun je natuurlijk ook bij ons je licht opsteken. Wacht in ieder geval niet tot het te laat is. Alvast 3 tips:

Tip # 1 | Dreigen er betalingsproblemen en heb je een hypotheek met NHG? Dan mag je tot 9% achterstand oplopen via de ‘woonlastenfaciliteit’ en dat inlopen tot het einde van je rentevaste periode.

Tip # 2 | Kom je elke maand nét uit? Dan is het tóch verstandig de zaken eens op een rijtje te zetten. Wij vinden, net als het Nibud, dat je een buffer nodig hebt. Als je alleen maar je vaste lasten en boodschappen kunt betalen, hoeft er maar iets onverwachts te gebeuren en je hebt alsnog een probleem.

Tip # 3 | Betaal je nu hoge rente voor je hypotheek, dan kun je deze mogelijk oversluiten naar lagere maandlasten. Combineer je dit met een woonlastenverzekering dan betaalt deze (een deel van) je hypotheek door als jij je baan verliest of arbeidsongeschikt raakt.

Hulp voor ondernemers
De stresstest voor ondernemers wordt ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en het Verbond van Verzekeraars. Geldfit Zakelijk helpt ZZP’ers, freelancers en andere ondernemers zich bewust te worden van hun specifieke financiële risico’s en rechten. Zelf berichtten wij er al over, dat een groot deel van de 1,2 miljoen ZZP’ers geen verzekering tegen arbeidsongeschiktheid heeft. En dat ze zelf moet sparen voor hun pensioen. Geldfit noemt daarbij ook eventuele inschattingsfouten bij de BTW- en belastingaangifte die voor problemen zorgen. En dat niet alle ondernemers zich realiseren dat zij mogelijk recht hebben op een gemeentelijk aanvulling van hun inkomen. 

Wanneer financiële problemen door de bank gesignaleerd worden, kan het al te laat zijn.

Nederlandse Vereniging van Banken

Geldfit Zakelijk is in eerste instantie preventief bedoeld. De test die eind oktober online komt, gaat specifiek in op de situatie van ondernemers en geeft een indicatie hoe je ervoor staat. Er worden geen contactgegevens gevraagd en je wordt ook niet door Geldfit benaderd. Ondernemers met (dreigende) financiële problemen worden via Geldfit Zakelijk na de test wel doorgeleid naar gepaste schuldhulp. De schuldhulproute biedt vervolgens zelfhulptoepassingen, een online vraagbaak, coaching van oud- of mede-ondernemers en doorverwijzing naar gemeenteloketten voor ondernemers met financiële problemen. Zo ontvangen ondernemers direct hulp die bij hun eigen situatie past.

Geldfit Zakelijk is ook bedoeld voor ondernemers voor wie het al te laat is. "Wanneer een bedrijf failliet gaat, dan eindigt de relatie met de bank. Ook dan is het fijn voor ondernemers als ze ergens terechtkunnen voor advies", aldus de woordvoerder van de NVB.

Ben je (ook) zakelijk aan ons kantoor verbonden? En wil in deze spannende tijden eens sparren over de nabije of verdere toekomst? Neem contact op dan maken we een afspraak voor een live of online meeting. 

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie