Voor een woning lenen van je ouders? Let op wat je afspreekt.

In 2022 wil de fiscus beleggen zwaarder belasten, terwijl je juist meer vrijstelling krijgt op je spaargeld. Daarom checken ouders beter tijdig even of het voordelig blijft hun kind(eren) te helpen met de financiering van hun woning. Of brengt de ‘jubel-ton’ uitkomst?

De familiebank-lening wordt zwaarder belast
Elke lening tussen particulieren - waar dus geen bank aan te pas komt - heet een familiebank-lening. Vaak gaat het inderdaad over een lening van ouders aan hun kind(eren). Bijvoorbeeld voor de aankoop van een woning. Dat is niet alleen aardig, er kunnen of konden ook andere redenen zijn om niet te kiezen voor een commerciële bank. Als de ouder op de lening een hypotheekrecht vestigt en het kind tenminste annuïtair aflost, kan het de betaalde rente aftrekken voor de belasting (in box 1). Voor de ouder vormt de lening een onderdeel van zijn vermogen in box 3. Hiervoor geldt een zogenaamd fictief rendement, een percentage van dat vermogen - ongeacht of er sprake is van spaargeld of beleggingen.

Vanaf 2022 verandert dat. Het belastingtarief in box 3 gaat omhoog van 30 naar 33%. Spaargeld wordt daarbij veel minder belast (o.a. via een vrijstelling van € 400.000). Beleggingen en investeringen daarentegen juist hoger. Hiervoor geldt dan een verondersteld rendement van 5.33%. Dit geldt ook voor de famliebank-lening. Deze 'kost' je dan effectief 1,76%, terwijl je je kind vermoedelijk een (stuk) lager tarief berekent. Er gaan daarom stemmen op om dit soort leningen te belasten tegen het werkelijke rendement. Of dat ook zal gebeuren, moeten we afwachten.

Jubel-ton in plaats van (nieuwe) lening?
Loopt er al een familiebank-lening of wil je je kind binnenkort helpen aan een woning? Dan kun je een schenking overwegen. Normaal gesproken mag je het tussen z ‘n 18e en 40e verjaardag eenmalig belastingvrij € 26.457 schenken. Wordt het geld echter bestemd voor de aanschaf van een woning, dan is dat bedrag maximaal € 103.643 (2020). Informeer gerust eens over hoe je zo’n 'jubel-ton' of een lager bedrag in zijn geheel of in delen kunt schenken. En welke fiscale voordelen dat voor jezelf heeft, vanaf 2022. Je adviseur volgt de actualiteit op de voet.

Liever niet schenken?
Geld dat je schenkt ben je kwijt. En je ontvangt er natuurlijk ook geen rente meer over. Heb je op dit moment een familiebank-lening met een hypotheek en past een schenking niet in het plaatje? Maak dan gerust een afspraak en neem je zoon of dochter mee. Dan bekijken we samen hoe we jullie lening kunnen omzetten naar een gunstige hypotheek bij een bank. Je kind behoudt dan de renteaftrek en zelf kun je de aflossing als je wilt vóór 2022 fiscaal voordeliger op een spaarrekening  zetten.

Bron: Hypotheekbond

Hoewel aan de samenstelling van dit nieuwsbericht uiterste zorg is besteed, sluiten de samenstellers iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele gevolgen van het handelen op grond van deze informatie